maanantai 22. kesäkuuta 2015

Talon maalausta: Maalin ja värin valinta

Maalin valintaa pohdittiin pitkään. Vaikka maali oli alustavasti valittu jo viime syksynä, sopivaa maalia haluttiin kartoittaa vielä toiseen kertaan. Nyt talo oli käytännössä jo raavittu täysin puhtaaksi vanhoista maaleista. Toisella kyselykierroksella yritettiin hieman saada selville sitä, löytyisikö työvaiheisiin eroavaisuuksia ja tulisiko vastaan jotain jota kannattaisi ehdottomasti harkita kun työ suoritettaisiin puhtaalle puupinnalle, eikä lateksin päälle kuten alkuperäisessä kyselyssä oli. Maalikaupoille lähetetyissä kyselyissä pyydettiin samalla myös alustavia tarjouksia maalista jota he suosittelisivat. Tällä hetkellä olimme itse jo päätyneet öljymaaliin, koska tätä vartenhan seinät oli raavittu puhtaaksi vanhoista maaleista. Virtasen 4 Öljyn maali oli jo tulossa seinään, mutta löytyisikö sille kuitenkin joku varteen otettava kilpailija? Eniten pakkaa sekoitti parin tutun maalarin näkemykset eri maaleista tai lähinnä se että sopivan maalin löytäminen kohteeseen olisi hieman arpapeliä, josta syystä kartoitus haluttiin toistaa. 

Kyselykierros ei tuottanut oikeastaan mitään uutta, ehkäpä vain humoristisia järkytyksiä. Oma järkytys menee ison maalitehtaan suositukselle maalata lateksilla, vaikka aikaisemmin sama tehdas suositteli maalin poistamista ja öljymaalia. Ja tarjottiinpa seinää eräältä tehtaalta jopa läpikuultavaa kuullotettakin! Maalikauppiaalle järkytystä aiheutti se, että seinät oli suunniteltu jätettäväksi hengähtämään ennen maalausta, kun ne olisi kauppiaan mielestä pitänyt ehdottomasti maalata heti maalin raavinnan jälkeen (huom. seinät oli jopa märät).  Ja kolmas järkytys oli toiselle maalikaupalle jonka edustama tehdas suositteli seinään Virtasen maalia. Kyseinen kauppa kun ei edustanut Virtasen maalitehtaan maaleja ja eikä tämän jälkeen halunnut antaa tarjousta edes edustamistaan maaleista. Mielenkiintoisena yksityiskohtana voidaan mainita, että Turussa Virtasta edustava maalikauppa ei vastannut mitään koko kyselyyn. Ehkäpä sinne suunnattu Virtaspainoitteinen kysely ei ollut lopulta mieleen suurten maalitalojen maailmassa. Oli miten oli, mutta oman valinnan kyky ja tiedon hankinta korostuu tällaisten kokemusten kautta.

Kun kyselykierros vain vahvisti näkemystä Virtasen maalista, lukittiin maalivalinta 4 Öljyn laatumaaliin.  Valintaa puolsi:
- Sopivuus rintamamiestalon tuulettumattomaan seinärakenteeseen
- Helppo maalattavuus (keveys, juoksemattomuus)
- Peittävyys, paksuus
- Kestävyys, elinikä, värinkesto
- Maalattavissa jopa pakkasella
- Ei vaadi kuiva-aikaa ennen sadetta, ei valu
- Homeenestokäsittelyn helppous (+riittoisuus)
- Paikallinen valmistaja (+neuvonta ja tuki)

IMG_4105
Maalinäyte ja kaksi Virtasnäytettä


Tässä kohdassa täytyy sanoa se, että Virtasen maalista oli jo kokemusta aikaisemmalta kesältä, jolloin pihaportti maalattiin 4 Öljyn Laatumaalilla. Tuolloin maali tuli vahingossa vastaan maalikaupassa ja se herätti kiinnostuksen. Maalin sävy ei ollut ilmeisesti kelvannut asiakkaalle ja maali oli tästä johtuen poistokorissa. Tuolloin maalin paksuus, mutta silkkinen siveltävyys herätti positiivista huomiota. Maalin kuivumisen kanssa oli ongelmia, jollaisia kommentteja maalista kyllä näkeekin siihen tottumattomilta. Koska hidas kuivuvuus arvelutti, saimme valmistajalta ensimmäisen testipurkin talon maalausta varten, väri: Kartanon keltainen. 


IMG_2873 IMG_2874

Virtasen neuvosta ottaen vaaria, maalasimme vielä syksyllä koemaalauksia ympäri taloa. Koemaalauksilla oli tarkoitus vakuuttua maalin pysyvyydestä lateksi päällä, kuivumisesta lateksin ja puhtaan puun päällä ja ennen kaikkea sävyn sopivuudesta. Kuten tarina on kertonut, lateksi lähti lopulta kokonaan pois, mutta pysyi se maali siinäkin. Maalin kuivuminen oli seinässä huomattavasti nopeampi kuin aikaisempi kokemuksemme portin kanssa. Maalin kuivumiseen vaikuttaa valo ja seinässähän sitä oli tarjolla (portin laudat oli aluksi varjossa ja sitten hämärässä). Pinnan kuivumiseen meni noin viikko – puolitoista, syksyn suhmuraisissa keleissä.  Maali siis ok, mutta sävy ei.

Kartanon keltaisia on paljon ja jokaisella valmistajallahan on omat sävyt. Vaikka talo on maalattu aikaisemmin kartanon keltaisella, on se aina ollut hieman tummemman ja punertavamman sävyinen kuin kartanon keltaiset yleisesti ottaen. Lisäksi vertailu oli hieman hankalaa auringon polttamaa pintaa vasten. Tässä vaiheessa saimme vinkin, että erään maalikaupan seinältä löytyy Virtasen maalitehtaan näytemaalaukset ja siellä näkisimme heti maalit luonnollisessa valossa. Tavoitteena ei ollut löytää täysin samanlaista, vaan sellainen joka olisi lähellä alkuperäistä ja myös miellyttäisi silmää.

IMG_2875 IMG_2880


Palettia vertaillessa koemaalaamamme Kartanon keltainen vaikutti olevan lähempänä vaaleaa Oljen keltaista. Testimaali ei kyllä tuntunut oikeastaan olevan kumpikaan ja seinällä olleet laatat saattoivat toki olla hieman maalikaupan sävyttämiäkin alkuperäisestä. Mutta tässä kohdassa huomio kuitenkin kiinnittyi Okran keltaiseen. Se miellytti silmää ja se oli jopa muistikuvan mukaan lähellä talon alkuperäistä tummaa keltaista. Tosin hieman rohkea se oli.

IMG_2885 IMG_2884

Niinpä maalikaupan seinällä olleeseen palettiin verrattiin hieman laajempaa värikarttaa ja haettiin siitä yhtenevät sävyt. Värikarttojen palaset kannattaa muuten leikata irti, jotta vertailu olisi mahdollisimman tarkkaa. Sävylastut ovat tässä kohdassa esitettä huomattavasti parempi vaihtoehto. Joka tapauksessa saimme sävyt siirrettyä värikartan kanssa maalikaupan seinältä omalle seinälle. Tässä kohdassa Oljen keltainen osoittautui erittäin vaaleaksi verrattuna vaaleaan testimaaliinkin. Varjopaikan maali oli jokseenkin oikeassa kuosissaan ja Okra meni tähän todella lähelle. Okra oli toki melkoisen räiskyvä, mutta käännyimme kuitenkin varovasti tässä vaiheessa Okran puoleen.

Talon raavinta käynnistyi tällä välin ja täyttä varmuutta Okran keltaisen sopivuudesta ei ollut vielä syntynyt. Samaan aikaan Virtasen maalitehdas aloitti näytepurkkien jaon ja niinpä tilasimme myös Virtasnäytteen Okran keltaisesta. Purkin saavuttua, sillä suoritettiin heti koemaalaukset. Koemaalaukset tehtiin erillisille laudoille, oltiinhan taloa tässä vaiheessa jo  kovaa vauhtia raapimassa maalittomaksi. Koemaalaukset tehtiin höylätylle lehtikuusilaudalle ja sahakarkealle mäntylaudalle. Näiden kun oletettiin vastaavan parhaiten seinän puupintoja.

IMG_3515
Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, tehtiin maalille myös mekaanista rasituskokeilua. Maalia raavittiin samoilla työkaluilla millä seinääkin raavittiin. Vaikka maali vaikuttaa hieman huokoiselta, yllätti sen pureutuneisuus puuhun totaalisesti. Kun sävykin oli todella lähellä vanhaa, oli maaliksi lopultakin valittu Okran keltainen 4 Öljyn Laatumaali. Okra onkin muuten taas trendiväri ja värinä uudessa nosteessa. ;)

jatkuu…

20150515_110602

Kirjoitukset:
Talon maalausta
Talon maalausta: Raavintaa ja kaavintaa
Talon maalausta: Lautojen kunnostusta
- - - Talon maalausta: Maalin ja sävyn valinta
Talon maalausta: Homeentappaja
Talon maalausta: Maalausta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...