torstai 11. kesäkuuta 2015

Talon maalausta: Raavintaa ja kaavintaa

Talon maalausprojekti oli käynnistettävä irtonaisen maalin raapimisella. Se alkoi eräänä ilta kevyenä rapsutteluna. Tuolloin puukolla raapaistiin listojen päistä hieman irtonaisia maaleja. Virtasen maalitehtaan neuvoma maalien täydellinen raavinta tuntui hieman kaukaiselta ajatukselta vielä tässä vaiheessa.

Välineet olivat alussa mora ja jokin vanha kolmionmallinen maalikaavin. Seuraavana päivänä homma jatkui. Nyt pintoja alettiin ripsuttelemaan sieltä täältä. Vieläkin maalin täydellinen poistaminen tuntui ehkä hieman kaukaiselta ajatukselta. Puukolla rapsutti helposti käytännössä irtonaisen maalin, mutta ei sillä mitään maalia oikeasti poisteta. Kolmiokaavin taas tuntui toimivalta.

20150306_190738

Sain raavintaan vinkkejä työkaverilta ja Sami’s Growings sivuston ylläpitäjältä, jotka molemmat olivat aikoinaan raappineet talon maaleista. Tärkeintä oli pitää terät terävinä kaiken aikaa, jolloin terä syö, eikä vaan liu’u pinnalla. 
20150306_190902
Sain työkaverilta myös tukun erilaisia kaapimia lainaksi. Pari oranssimuovista tuntuivat jokseenkin parhaimmilta kassillisesta erilaisia kaapimia. Vaikka noihinkin oli uudet terät ja teroitin niitäkin vielä lisää timanttiviilalla, ei niillä homma luistanut… tai siis pikemminkin juuri luisti siinä maalipinnan päällä.


20150306_190213
Turun rautakauppoja tuli kahlattua melkoisesti läpi, mutta valikoima oli suppea. Samanlaisia kaapimia lähinnä eri värisillä kahvoilla. Samin käyttämästä mallista rohkaistuneena ostin Allway tyyppisen raapimen jossa yhdessä kääntöterässä on neljä raavinpintaa. Tämäkin kaavin ei ollut erikseen teroitettunakaan minkään arvoinen. En tiedä olisiko täysin merkkituote ollut sitten yhtään parempi.


20150308_152345
20150308_152251

Raavinta eteni hitaasti ja ongelmana oli toimivien työkalujen puute. Infrapunalämmitys oli yksi netissä suositeltu tapa, mutta sitä ei kuitenkaan suositeltu Virtaselta. Syytä en nyt muista varmaksi, mutta se taisi liittyä talon alkuperäiseen lyijyvalkoiseen maalin ja sen vernissaöljyyn. Turun rauta- ja maalikauppojen myydessä ei oota kolmiokaapimien suhteen, oli edessä tilaus netistä. Englannissa näytti olevan jo hyvä valikoima kaapimia, mutta edelleen oli olemassa riski etteivät kaapimet toimisi tai postitus kestää kohtuuttoman kauan.

Eräänä lauantaina ajelimme kuitenkin Saloon katsomaan jospa sieltä löytyisi jotain erilaista. Yllätys olikin suuri kun ensimmäinen rautakaupasta löytyi kolmioterä. Siis yksi varaterä, eikä siihenkään ollut edes vartta. Myös seuraavana olleesta maalikaupasta löytyi samanlainen terä. Ikävä kyllä täälläkin oli vain yksi varaterä enää jäljellä. Alennus oli runsas, olihan se jotenkin jo poistuva tuote. Kolmannessa rautakaupassa oli jäljellä huikeat neljä terää. Niistäkin irtosi alennusta, kun tarjolla ei ollut varaterään vartta tai saatikka sitten sitä originaali tuotetta jossa olisi ollut varsi.

11026731_787318281354841_1956602761_n 11081625_794025817350754_1304092375_n

Terien löydyttyä, mutta varsien puuttuessa, piti ne tehdä itse. Varret syntyivät vanhoista 8 ozin vasaranvarsista, kierretangoista. Jokin puuvarsikin löytyi joka alkuaan oli ollut jokin kaapimen varsi. Terät eivät tehdasterävinä syöneet kunnolla, mutta muutaman viilauskerran jälkeen terät teroittuivat paperia leikkaavaan kuntoon.


Lopulta homma alkoi luistamaan. Maalia raaputeltiin kolmen tekijän voimin ja työpäivän jälkeen parin tunnin raavinta edisti työtä 1-4 neliön verran. Paikoitellen maali oli piukassa ja paikoitellen se lensi kaaressa ja paljasta pintaa syntyi vauhdilla. Työtä hankaloitti erittäin kova puu, johon paikoitellen kovinkin pureutuneet maalikerrokset eivät tahtoneet irrota millään. Kova puu myös tylsytti teriä nopeasti. Parhaimmillaan yhdellä teroitetulla kolmiolla raappi neliön ja välillä se tylstyi jo kahden kämmenen alalle. Teroitus tehtiin ruuvipenkissä tavallisella hienolla metalliviilalla.

20150321_130324
20150321_130428
20150321_130300
IMG_3513Kovan laudan ja naulaisten listojen raavinta ei ollut ainoa ongelma itse raaviinnassa. Suurin ongelma muodostui puunsyiden suunnista. Arviolta noin 60-80% laudoista ja listoista oli nimittäin väärinpäin. Kun puuta ei pysty raapimaan syynsuuntaisesti, on se hidasta ja raskasta. Jälkikään ei ole tällöin paras mahdollinen. Pahimmat rösöisyydet sai siistittyä vetämällä kaavinta alhaalta ylöspäin, mutta tämä oli erittäin hankalaa. Pintoja ei kuitenkaan lähdetty hiomaan, koska 50-luvulla maalattu maali sisältää lyijyä.

IMG_3870 IMG_3871

Neliösentti neliösentiltä talo lopulta puhdistui maalista. Työ oli kova, mutta ei parempien välineiden löydyttyä ollut kuitenkaan mikään ylitsepääsemätön työ. Kaiken kaikkiaan raavintaa kesti noin kuukauden verran. Välillä pitempiä päiviä, välillä muutamia tunteja. Sadepäivinä ei raavittu lainkaan. Näin jälkikäteen hommaa miettiessä, en oikeastaan keksi miten työn olisi voinut tehdä toisin. Toki rahalla saa vaikkapa ammattimiehiä ja uutta lautaa.

Raavinnan valmistuttua annettiin seinille hetki aikaa kuivahtaa ennen korjauksien aloitusta.

IMG_3916
Vaikka teriä viilattiin käsin ja silloinkin vain tarpeelliset, kuluivat terät melkoisesti. Yksi terä jäi sentään varallekkin, olihan se “varaterä”.

jatkuu….Kirjoitukset:
Talon maalausta
- - - Talon maalausta: Raavintaa ja kaavintaa
Talon maalausta: Lautojen kunnostusta
Talon maalausta: Maalin ja värin valintaa
Talon maalausta: Homeentappaja
Talon maalausta: Maalausta

3 kommenttia:

 1. Kova luotto tikkaisiin.
  Kuinkas oikeen ammattipuolella tuo hoidetaan, hiekkapuhaltaako vai onko olemassa jotakin konetta?

  VastaaPoista
 2. Talon katon laittaneilla virolaisilla oli 3 osaiset tikkaat ja ne oli huomattavasti huteremmat. Ja ne eivät uponneet talvella edes saveen ensimmäistä puolaa myöden kuten nyt.

  Ammattipuolella soodapuhallus, joka monien mielestä pöllyää naapurostoon. Sitten on toi infrapunalämmitys. Läheinen maalaiskoulua raappivat samala menetelmällä, joskin ottivat vain irtonaiset pois. Ja sitten on tietysti laudoituksen vaihto, joka olisi ollut noin 12K€ teetettynä.

  VastaaPoista
 3. Pitkät pätkät kirjotin, ennen julkaise nappia windows päätti käynnistää koneen päivitysten takia :D
  Ei nuo virolaiset edes huomaa, kuinka korkealle ne on, euronkuvat silmissä estää näkyvyyden :D
  Soodapuhallushan se olikin, mikä mielessä oli, en muistanut varmaksi, niin puhuin hiekkapuhalluksesta.
  Hyvähän se tulee noinkin, työtä vaan teettää ja kädet kovilla.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...