maanantai 8. kesäkuuta 2015

Talon maalausta

Talon maalipinta on jo pitempään kaivannut kunnostusta. Viime maalauksesta on aikaa 10-15 vuotta, mutta paikallisia korjailuita on tehty tämänkin jälkeen. Kohteena on siis viisikymmenluvulla rakennettu rintamamiestalo, joka on muutamia kertoja maalattu lateksimaalilla. Paikoitellen maali oli pahasti haalistunut, irtoillut ja maalikupliakin oli siellä täällä.

Tässä jutussa käyn projektia läpi vaiheittain. En väitä, että tehty työ olisi ainoa oikea tapa, vaan se on se jolla meidän tapauksessa edettiin. Tavoitteena oli saada taloon uusi kestävä maalipinta, joka ei heti tarvitsisi kunnostusta. Toivottavasti vastaavanlaisien ongelmien kanssa painivat saavat kirjoituksesta vinkkejä ja apua vaikka toteutus ei olisikaan lopulta täysin samanlainen.


Lähtötilanne
IMG_2853 IMG_2853-001
Eteläpuolen pääty kärsi muista seinistä poiketen maalin irtoilusta. Eteläpuolen seinä altistuu eniten auringon paisteelle ja se oli myös seinistä vaalein. Aikanaan väritys on myyty kartanon keltaisena, mutta sävyltään monia muita tummempi. Maalin irtoiluun on ehkä eniten vaikuttanut maalin halkeilu, jota kautta vesi on päässyt puuhun. Kosteus maalin takana on saanut maalin irtoilemaan suurinakin palasina.


IMG_2850 IMG_2854 IMG_2851

Itäpuolen suurin murhe ovat olleet maalikuplat. Maalikuplat ovat tässä tapauksessa n. vernissakuplia. Vernissakuplat syntyvät, kun aurinko lämmittää seinää ja puussa oleva vernissa höyrystyy, mutta ei pääse purkaantumaan hengittämättömän maalin alta pois. Vernissa on alkuaan päätynyt seiniin talon ensimmäisestä ja alkuperäisestä vernissamaalista. Myöhemmin kun taloa on maalattu uudelleen lateksimaalilla, pinta muuttuukin yllättäen kaasua läpäisemättömäksi ja auringon lämmittämä lateksi vääntyy paineesta hiljalleen kuplaksi. Kuplat eivät välttämättä synny vielä kun lateksia on yksi tai kaksi kerrosta, vaan ehkä vasta kolmannella kerralla, kuten meidän tapauksessa kävi.


Neuvoja kyselemäänMitään uusia isoja juttuja ei kannata lähteä tekemään sokkona. Niinpä neuvoa projektiin pyydettiin pienemmiltä ja suuremmilta maalien valmistajilta sekä muutamilta paikallisilta maalikaupoilta. Vastausprosentti oli heikohko, mutta kuitenkin tarpeeksi kattava. Vinkit olivat ylimalkaisista linkeistä pitkiin puolentunnin puheluihin. Yksi ehdotti lateksimaalia, toinen öljymaalia. Yksi maalin raapimista, toinen laudoituksen uusimista. Koska ammattilaisten vinkit erosivat huimasti toisistaan, piti vinkeistä muodostaa jonkinlainen keskiarvo, joka sitten myös edustaisi myös omaa mielipidettä.

Vernissakuplien kanssa vinkit olivat melko samankaltaiset. Kuplat auki ja uusi maali päälle.
Kuplia on kyllä aukaistu aiemminkin ja niitä on maalattu uudelleen. Osassa kohtia tämä toimii, kaikissa ei. Jonkun mielestä kuplista ei pääse eroon kuin uusimalla laudoituksen.

Osa kehotti raapimaan vain irtomaalin pois ja päälle lateksimaali. Osa oli taas vahvasti öljymaalin puolella. Tässäkin kohtaa joku taisi suositella laudoituksen uusintaa.

Parhain keskustelu käytiin Virtasen maalitehtaan kanssa, joka tuolloin alkoi edustaa myös omaa mielipidettä. Virtasen neuvo oli raapia vanhat maalit pois aina puupinnalle saakka. Tämän jälkeen puu saisi hengähtää, jonka jälkeen homeentappaja käsittely ja maalaukset päälle. Tämä kuulosti helpolta ja yksikertaiselta. Ja lopulta tätä lähdettiin toteuttamaan.

Suunnitelma kiteytyi lopulta seuraavanlaiseksi. Maalipinnan raavinta puulle saakka koko talosta, kaikista seinistä. Tämän jälkeen seinien annetaan kuivahtaa ja hengähtää. Seinien kuivuttua ja pahimpien vernissahuurujen haihduttua, homeentappaja käsittely ja maalaus 2-3 kertaan.

jatkuu…
Kirjoitukset:
- - - Talon maalausta
Talon maalausta: Raavintaa ja kaavintaa
Talon maalausta: Lautojen kunnostusta
Talon maalausta: Maalin ja värin valintaa
Talon maalausta: Homeentappaja
Talon maalausta: Maalausta

2 kommenttia:

 1. Seuraan projektianne! :) Meillä on ihan sama homma edessä. Millä työkalulla te raavitte maalin pois? Aikamoinen homma on maalit raapia, mutta on se sen arvoista, ettei seinä homehdu. Lateksimaalit kun ei hengitä sitten yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seinät raavittiin kolmiokaapimilla.
   http://anza-fi.webhotel24.se/valikoima/tools/skrapor/kolmikantakaavin~p8592
   Oli todella vaikea löytää toimivia jotka purivat kovaan lautaan.
   Raavinnasta on tarkoitus kirjoitellaan seuraavaksi. Nyt on vielä yksi seinä maalamatta ja sitten katsellaan toista kierrosta.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...