keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Turve ei toimi vesiviljelyssä

Pari kuukautta sitten laittelin turvetta vesiviljelyyn. Turve oli kangaspusseissa ja pussit sitten seisomaan taimineen vesiviljelyjärjestelmään. Tällä hetkellä katastrofi on ollut vanhassa ebbi rännissä, jonka muutin toimimaan eräänlaisen tippukastelujärjestelmän kanssa ja toinen on ongelmien tiheytymä on ollut tomaattirännissä. Tomaatit ovat olleet huonovointisia siitä saakka kun ne siirrettiin ränniin. Tomaattien huonovointisuuteen ei auttanut pH:n säätö eikä lannoituksen muuttaminen taikka lisäravinteet lehtilannoituksen kautta. Tilanteen vakavuuteen tuli herätys vasta kun kurkut alkoivat kuolla elvytystoimenpiteistä huolimatta.

1903467_837772532976082_1230040599_n 11292947_837772559642746_188947155_n

Peli oli selvä, kun huomattiin tyvimädän iskeneen kurkkuihin. Tyvimätä vaivasi kaikkia neljää kurkkua ja toivo oli niiden osalta siinä vaiheessa menetetty. Eipä siis ihmekään ettei vesi virrannut kasviin. Tämä käynnisti ongelman etsinnän ja tarvittavien toimenpiteiden mietinnän.

IMG_3988 IMG_3993

IMG_3991 Koska mitään ei ollut enää tehtävissä kurkkujen kanssa, ne heitettiin kompostiin. Tuntui todella ikävältä heittää pois juuri kurkkuja tekemään alkaneet kasvit pois, mutta kaikki pelastavat toimenpiteet olisivat olleet vain itsensä huijaamista, joka ei olisi johtanut mihinkään. Onneksi noista sai sentään pari pientä kurkkua maistiaisiksi.

10405505_641221769345396_2728378819413190962_n


Mutta mikä oli ongelma? Se oli liikakastelu. Tai sanotaanko näin, että se oli liikakastelu ottaen huomion kasvualustan ja kastelutavan. Kävi nimittäin ilmi, että ongelma oli oikeastaan kaksi jakoinen. Tyven mätäneminen johtui tyven liiallisesta märkyydestä koska se kastui dripperin suihkuttamasta vedestä eikä ehtinyt turpeesta johtuen kuivumaan välissä. Toinen ongelma oli kuivuus. Kyllä, kuivuus. Virheellisestä pumppuvalinnasta johtuen dripperit eivät ruiskuttaneet kunnollisella suihkulla, vaan lähinnä tiputtivat veden alleen. Tästä johtuen alla ollut turve kastui, mutta pussin ympärillä ollut lecasora ei. Kun pussin ympärillä oli vain kuivaa soraa, eivät juuret hakeutuneet sinne.

 IMG_4010

Ilman kurkkuja ränni ei jäänyt. Sinne pääsi nyt kolme kasvihuonekurkun tainta, jotka ovat olleet melko hidaskasvuisia. Niiden kanssa meneteltiin nyt toisin. Ne otettiin purkista, pestiin multa pois juurista ja laitettiin kookoksen saattelemana verkkoruukkuun. Toimimattomaksi havaittu dripperi järjestelmä hyllytettiin toistaiseksi ja ränni palautettiin toimimaan vanhalla ebb&flow tekniikalla. Samassa rännissä olleet chilien juuret pestiin pois jo käytännössä maatuneesta turpeesta ja laitettiin ne sellaisenaan soran sekaan. Muista poiketen rännissä ollut rocoto oli kasvattanut kangaspussin aivan täyteen juuria ja vielä ulottanut juuristonsa pitkälle pussista läpi. Chilit eivät olleet niin huonossa kunnossa kuin kurkut, joten turpeen poispesu oli niiden osalta käytännössä vain varotoimi.

IMG_4009


Tomaattien pääteltiin myös kärsivän juuristotason ongelmista. Kangasruukut ylös rännistä ja juuripotti ulos ruukusta. Jo kangasruukkua nostaessa kävi ilmi se ikävä tosiasia ettei tomaatit olleet kasvattaneet juuria. Juuret kasvavat todella herkästi kangasruukun läpi, mutta nyt läpi tulleita juuria oli vain aivan yksittäisiä. Kun turve saatiin pestyä pois juurten ympäriltä, ei uuttaa vaaleaa juuristoa juurikaan ollut, vain aiemmin pestyjä jo ruskettuneita juuria.

20150612_191849 20150612_192002

Tomaatien juuret päätettiin laittaa ränniin sellaisenaan lekasoran sekaan. Tämän toivotaan vauhdittavan juurien ravinteidenottoa ja siten vahvistavan kärsiviä juuria ja koko kasvia. Vesisäiliö päätettiin samalla jättää auki jotta siellä oleva vesi lämpenisi edes hieman. Tomaattiränni oli 2 vuorokautta jatkuvalla kierrolla yöaikaa lukuun ottamatta. Kahden päivän jälkeen tomaatit alkoivat saada hieman väriä takaisin. Nyt tomaattiränni on normaalilla, mutta hieman pidennetyllä ohjelmalla päällä. Katsotaan miten huonovointiset tomaatit jatkavat elpymistään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...