tiistai 7. heinäkuuta 2015

Eroon kirvoista pyretriinillä

IMG_0508 Kirvat voivat vaivata ympäri vuoden. Kesä ja kasvihuonekausi on ehkä kaikkein pahinta aikaa kirvojen ahkeran lisääntymisen kannalta. Tiheän kasvuston lomassa kirvat pääsevät lisääntymään salakavalasti ja ongelma leviää, joka lopulta roihahtaa silmille.

Kirvoja ei oikeastaan voi välttää, joten lähes jokainen törmää kirvoihin jossakin vaiheessa, toiset useammin kuin toiset.


Yleisesti kirvoista
Kirvat ovat pehmeäihoisia hyönteisiä. Niiden 1-4mm:n päärynänmuotoisesta ruumiissa on pitkät tuntosarvet ja jalat. Nuoremmat kehitysasteet muistuttavat aikuista, mutta ovat kooltaan pienempiä. Kirvat lisääntyvät kasvihuoneessa neitseellisesti ja kanta on enimmäkseen pelkkiä naaraita, jotka kykenevät tuottamaan 40-200 jälkeläistä. Kirvat lisääntyvätkin nopeasti, koska suuren lisääntymiskyvyn lisäksi aikuistuminen tapahtuu suotuisissa olosuhteissa jopa 6-7 päivässä. Synnytetyt poikaset ovat heti aikuistuttuaan valmiita synnyttämään uuden sukupolven. Luonnossa kirvojen lisääntyminen on monimutkaisempaa.

Osalla kirvoja on myös siivet. Siivellisiä yksilöitä esiintyy mm. silloin kun populaation kasvaa liian suureksi, jolloin siivelliset yksilöt levittäytyvät uusille kasveille. Siivellisten yksilöiden esiintymiseen vaikuttaa myös lämpötila, päivänpituus ja kasvin ravintoarvo.

IMG_4044
Joukossa myös siivellisiä persikkakirvoja

Kirvat imevät kasvista sen kasvinesteitä. Ne erittävät kasvinesteestä ylimääräisen sokerin pois mesikasteena. Sokerimaisen tahmea mesikaste erottuu usein lehtien pinnalla ja antaa hyvän kasvualustan nokisienille. Paikoitellen musta nokimainen home estää kasvia yhteyttämistä. Muurahaiset lypsävät mesikastetta kirvoista, jota ne käyttävät ravinnokseen. Muurahaiset puolustavat kirvoja niiden vihollisilta, mutta myös kuljettavat kirvoja uusille kasveille. Joten pelkästään jo muurahaiset voivat enteillä kirvaepidemiaa.

IMG_3386
Punertava persikkakirva

IMG_3384
Ansarikirvoja

Kirvojen tuottamaksi haitaksi voidaan laskea esteettiset haitat, joihin lukeutuvat: mesikaste, nuoruusasteen nahkat ja mahdollisesti myöhemmin nokisieni. Kirvojen aiheuttamat vauriot altistavat kasvit lehtien, versojen ja kasvupisteiden epämuodostumille. Kasvinesteen imentä taas hidastaa kasvua ja kellastuttaa lehtiä. Kirvat myös levittävät useita virustauteja.


Kirvojen tarkkailu
Kirvat voivat tulla vieraskasvien mukana tai ne voivat tulla kasvustoon myös kasvihuoneen ulkopuolelta itsenäisesti. Jos kasvihuoneeseen tuodaan talvetettuja kasveja tai sinne tuodaan taimistosta uusia kasveja, riski kirvoihin kasvaa. Samoin jos kasvihuonetta tuuletetaan avoimesti, ulkopuolelta tulevien kirvojen levittäytyminen on todennäköistä. Tälläisissä tapauksissa kirvojen tarkkailuun pitää lisätä huomiota. Kirvoja kannattaa etsiä ensimmäisessä vaiheessa uudesta kasvusta ja kärkiosista. Nuput ja kukat ovat uuden kasvun ohella kirvojen suosimia paikkoja. Kirvoja löytää myös lehtien alta, mutta usein yksittäisten kirvojen havaitseminen lehtien alta on hankalaa. Myöhemmässä vaiheessa kirvoja alkaa olla lehtien alla suurissa määrin ja mesikaste ja nuoruusvaiheen kirvan nahat paljastavat populaation. Tarkkailuun voi myös käyttää kelta-ansoja, jotka vetävät puoleensa siivekkäitä yksilöitä.

IMG_3363 IMG_4043
Mesineste ja luodut nuoruusasteen nahat paljastavat kirvat

IMG_3362
Nuput ja kukat ovat uuden kasvun ohella kirvojen suosimia paikkoja


Kirvojen torjunta
Kirvojen torjunta voidaan jakaa ennakoivaan ja puolustavaan. Ennakoivassa torjunnassa kirvojen saapumista yritetään estää kirvojen lento tuuletusaukoista sisään. Vieraskasveja vältetään ja kasvustoon saatetaan asuttaa torjuntaeliöitä tai luonnollisia hyötyeliöitä yritetään houkutella vaikkapa hyönteishotellilla. Kastelulla ja lämpötiloilla voidaan myös vaikuttaa kirvojen esiintymiseen, mutta myös runsas typpilannoitus on kirvoille suosiollinen.

Puolustuskannalle käännytään silloin kun saastuminen huomataan. Tämä tapahtuu yleensä siinä vaiheessa jolloin tilanne on päässyt karkaamaan käsistä. Kirvojen tuottama mesikaste saa lehdet näyttämään märiltä ja mesikasteessa on nuoruusasteiden valkoisia nahkoja. Nämä merkit kertovat pahasta kirvaepidemiasta ja tällöin vaaditaan aktiivisia toimia. Kirvoja voi toki torjua perinteisillä tavoilla, mutta aina nekään eivät riitä. Kun vesisuihkutus tai mäntysuopaliuokset eivät enää auta, on aika siirtyä astetta vahvempiin torjunta-aineisiin.

Torjunta-aine sanana saattaa kavahduttaa monia, jotka haluavat viljellä puhtaita vihanneksia. Torjunta-aine ei välttämättä ole myrkky. Vesikin on eräänlainen torjunta-aine. Tällä kerralla en puutu kemiallisiin torjunta-aineisiin, vaarallisiin myrkkyihin, vaan luonnon omista aineista valmistettuihin torjunta-aineisiin. Kaikenlisäksi seuraavat tuotteet on hyväksyttyjä luomutuotantoon.


Apua Multasormesta
IMG_4050Agrimarketista/Multasormen valikoimaa harrastelijoille

Agrimarketeista ja niiden yhteydessä toimivista harrastelijoille suunnatusta Multasormesta löytyy sopiva valikoima kevyitä torjunta-aineita kirvojen torjuntaan. Yhteistä näille torjunta-aineille on luonnonmukaiset tehoaineet. Luonnonmukaisia tehoaineita käytettäessä ruiskutuksen tarkkuus on merkittävä tekijä, kun systeemisillä myrkyillä myrkky kulkeutuu kasvinnestekierrossa ympäri kasvia, eikä ruiskutuksen tarvitse olla tarkka. Jotta teho saadaan maksimoitua ruiskutetaan kasvit aina märiksi ja lehtien alapintojen ruiskutuksiin kiinnitetään erityisesti huomiota. Ruiskutukset tehdään varhain aamulla ja myöhään illalla. Tällöin vältytään auringon aiheuttamilta polttovioituksilta ja valossa hajoava pyretriinikin kestää pidempään. Myös matalampi lämpötila on eduksi. Lue aina käyttöohjeet ja kiinnitä erikoisesti huomiota rajoituksiin ja varoituksiin.

Jotta sopiva tuotteen valinta olisi helpompaa, luodaanpa katsaus tuotteisiin yllä oleviin tuotteisiin.


Spruzit RTU
Neudorffin Spruzit RTU (Ready To Use) on heti käyttövalmis torjunta-aine. Spruzitilla on hyvä vaikutus moniin eri imeviin tuhohyönteisiin. Näistä mainittakoon lehtikirvat, harsosääsket, ripsiäiset, villakilpikirvat ja kehrääjäpunkit. Aine ei vahingoita mehiläisiä. Soveltuu niin sisä, ulko  ja kuin myös kasvihuone käyttöönkin. Sopii koristekasveille, hedelmäpuille ja vihanneksille. Suihkutus heti kun kasvustossa havaitaan tuholaisia. Kasvit ruiskutetaan kauttaaltaan kosteiksi, ei kuitenkaan tippuvan märiksi. Ruiskutus varhain aamulla tai myöhään illalla. Ei saa ruiskuttaa korkeassa lämpötilassa tai kirkkaassa auringon paisteessa. Uusintakäsittely kirvoille 7 päivän päästä ensimmäisestä ruiskutuksesta. Ruiskutuksen jälkeen kasvihuone tuuletettava kunnolla. Tehoaa myös vihannespunkkeihin ja niiden muniin. Tuote varastoidaan kuivassa ja viileässä.

Lisätietoja etiketissä ja linkeistä:
http://www.esbau.fi/spruzit_rtu.html
http://www.esbau.fi/kirvat_ja_punkit.html
https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/Product.aspx?tunnus=552
https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/KareDocs/2777Myyntipaallyksenteksti.pdf

IMG_4212 IMG_4213

+ Heti käyttövalmis liuos
+ Helppo koko
+ Suihkupullo
+ Lyhyt varoaika
+ Myös vihannespunkkien torjuntaan kaikissa kehitysasteissa
- Sottaa sisäkäytössä
- Riittoisuus

Tehoaineet: Määrä litrassa g/l Määrä käyttöannostuksessa g/l
Pyretriinit 0,045 0,045
Rapsiöljy 8,25 8,25
Varoika:Maustekasvit 7vrk, muilla kasveilla 1vrk
Hinta Multasormessa pakkaus/ € Litrahinta €/l Käyttöannostuksen hinta €/l
500ml 9,90€ 19,80€ 19,80€
5 litraa torjuntaan kirvoille kasvihuoneessa:
Torjunta-ainetta 5000ml, Sisältää pyretriiniä 0,225g ja rapsiöljyä 41,25g, Hinta 99€


Spruzit (tiiviste)
Neudorffin Spruzit tiiviste on käytännössä sama tuote kuin Spruzit RTU. Tiivisteen eduksi on laskettavissa halvempi käyttöhinta ja mahdollisuus tehdä eri torjunta-aine pitoisuuksia.
Spruzit torjuu mm. kirvoja, ripsiäisiä, jauhiaisia ja kehrääjäpunkkeja tuhoten myös toukkia ja munia. Ei vahingoita mehiläisiä. Soveltuu niin sisä, ulko  ja kuin myös kasvihuone käyttöönkin. Sopii koristekasveille, kuin myös hedelmäpuille ja vihanneksille. Suihkutus heti kun kasvustossa havaitaan tuholaisia. Kasvit ruiskutetaan kauttaaltaan pisaroivan märiksi, ei kuitenkaan tippuvan märiksi. Ruiskutus on hyvä suorittaa aamulla tai illalla, eikä sitä saa suorittaa suorassa auringonvalossa eikä korkeassa lämpötilassa. Uusintakäsittely kirvoille 7 päivän päästä ensimmäisestä ruiskutuksesta. Hedelmille ja vihanneksille enintään 2 ruiskutuskertaa ja koristekasveille enintään kahdeksan ruiskutusta. Ruiskutuksen jälkeen kasvihuone tuuletettava kunnolla. Tehoaa myös vihannespunkkeihin ja niiden muniin.

Ruiskutuksessa on käytettävä riittävää vesimäärää ja ruiskutuspainetta, jotta kasvit tulevat kauttaaltaan käsitellyiksi, myös lehtien alta. Ohjeellinen riittoisuus vaihtelee kasvillisuuden mukaan 8,3m2 – 20m2. Käyttövahvuudet vihanneksilla ja hedelmillä imeville hyönteisille 1%. Ansarijauhiaisille 1,5% ja kilpikirvoille 2% koristekasveissa.

Lisätietoja etiketissä ja linkeistä:
http://www.esbau.fi/spruzit_tiiviste.html
http://www.esbau.fi/kirvat_ja_punkit.html
https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/Product.aspx?tunnus=550
https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/KareDocs/2009Myyntipaallyksenteksti.pdf

IMG_4214 IMG_4215

IMG_4218 Spruzit tiiviste sisältää kaksiosaisen korkin. Sisempi korkki sisältää mitta-asteikon 5-20 millilitraan 5ml:n jaolla. Pullon kaatonokka leikataan auki ja siitä annostellaan tarvittava määrä ainetta mittaan. Sekoita ruiskutettavaa liuosta vain sen verran kuin tarvitset.

+ Sekoitettavissa tarvittava määrä
+ Sekoitettavissa eri vahvuuksia
+ Lyhyt varoaika
+ Riittoisuus
+ Käyttöannoksen hinta
+ Myös vihannespunkkien torjuntaan kaikissa kehitysasteissa
- Annostelu haastavaa alle 5ml:n tasamäärille
- Sottaa sisäkäytössä

Tehoaineet: Määrä litrassa g/l Määrä käyttöannostuksessa g/l
Pyretriinit 4,6g 0,046g – 0,092g
Rapsiöljy 825,3g 8,253g – 16,506g
Varoika:Maustekasvit 7vrk, muilla kasveilla 1vrk
Hinta Multasormessa pakkaus/ € Litrahinta €/l Käyttöannostuksen hinta €/l
250ml 12,50€ 50,00€ 0,5€ - 1€
5 litraa torjuntaan kirvoille kasvihuoneessa:
1% Spruzit  50ml, Sisältää pyretriiniä 0,23g ja rapsiöljyä 41,23g, Hinta 2,50€


BIO Bioruiskute s
Cooperin Bioruiskute s on pyretriinipohjainen kasvinsuojeluaine. Kyseessä on tiiviste, eli tarvittava prosenttimäärä annostellaan ruiskupulloon Spruzit tiivisteen tavoin. Sitä käytetään mm. lehtikirvojen ripsiäisten, jauhiaisten ja vihannespunkin torjuntaan. Sopii käytettäväksi puutarhassa ja kasvihuoneessa koriste- ja vihanneskasveille sekä marjapensaille ja hedelmäpuille. Pyretriinin herkän hajoavuuden takia ruiskutusta ei saa suorittaa kirkkaassa auringonvalossa. Koska kyseessä on luonnon pyretriiniä, sen teho voi vaihdella eri olosuhteissa. Pyretriinin teho perustuu kosketukseen, joten ruiskutus pitää tehdä huolellisesti ja niin, että ainetta päätyy myös lehtien alapinnoille. Pakkaus sisältää 3ml:n pipetin annosteluun.

Puutarhassa käyttövahvuus  marja- ja hedelmäpuille 0,5% ja muille kasveille 0,2-0,5% riippuen torjuttavasta tuholaisesta. Kirvojen torjunnassa käytetään 0,2%:n vahvuutta. On kuitenkin huomattava, ettei rapsiöljyä sisältämätön Bioruiskute S tehoa vihannespunkin muniin. Tästä syystä käsittely on uusittava viikon kuluessa. Myös kirvat vaativat uusintakäsittelyn jatkuvan saastumisvaaran takia.

Lisätietoja etiketissä ja linkeistä:
http://www.cooper-tuotteet.fi/cooper-tuotteet/cooper-bio-tuotteet/puutarhan-tuhohyonteisten-torjunta/cooper-bio-bioruiskute-s
https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/Product.aspx?tunnus=739
https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/KareDocs/2964MPCooperBioruiskuteS.pdf

IMG_4223 IMG_4228

+ Sekoitettavissa tarvittava määrä
+ Sekoitettavissa eri vahvuuksia
+ Lyhyt varoaika
+ Riittoisuus
+ Käyttöannoksen hinta
+ Myös vihannespunkkien torjuntaan kaikissa kehitysasteissa
+ Pyretriinin voimakkuus annostelussa
- Isompien määrien annostelu vaikeaa pipetillä
 
Tehoaineet: Määrä litrassa g/l Määrä käyttöannostuksessa g/l
Pyretriinit100g 0,2g – 0,5g
Varoika:Maustekasvit 7vrk, muilla kasveilla 1vrk
Hinta Multasormessa pakkaus/ € Litrahinta €/l Käyttöannostuksen hinta €/l
100ml 35,00€ 350,00€ 0,35€ – 1,75€
5 litraa torjuntaan kirvoille kasvihuoneessa:
0,2% Bioruiskute s 10ml, Sisältää pyretriiniä 1g, Hinta 3,5€


BIO Kevätruiskute r Cooperin Kevätruiskute r on rapsiöljypohjainen tuote. Se on aikaisemmista tuotteista poiketen tarkoitettu hedelmäpuiden, marjapensaiden, koristepuiden ja pensaiden ruiskutuksiin lehtikirvojen, hedelmäpuupunkin ja omenakempin talvimunia vastaan. Lähtökohtaisesti tätä ei siis ole tarkoitettu vihannesten tai hedelmien ruiskutuksiin. Tuote kuitenkin sisältää rapsiöljyä, jota mm. Spruzit tuotteet sisältävät, mutta esim. Cooperin Bioruiskute S ei.

Kevätruiskute r ruiskutetaan keväällä puiden oksille ja rungolle, jolloin ne ruiskutetaan kauttaaltaan märiksi. Ruiskutus tehdään kun silmut alkavat turvota, jolloin käyttöväkevyys on 3-4 %. Silmujen avautuessa, mutta kuitenkin ennen hiirenkorva-astetta liuoksen käyttövahvuus on 1 %.

Se miksi otin esille kyseisen tuotteen, on sen käyttö rapsiöljyn lähteenä. On kuitenkin huomattava, ettei valmistaja kuitenkaan anna tälle edes off-label suositusta. Tuotteen normaali käyttöväkevyys 3-4% on 30-40ml tuotetta litraan. Tämä määrä sisältää rapsiöljyä n. 24-33g. Se on 3-4 kertainen Spruzin 1%:n liuoksen sisältämään määrään verrattuna. Liikaa. Toiseksi verrokiksi voitaisiin ottaa Carbon Kick Booster, joka on tarkoitettu punkkien torjuntaan. Se sisältää rypsiöljyä 900ml/l. Sen käyttösuositus on 2%, mutta valmistaja kuitenkin suosittelee kevyempää 0,5% liuosta kotipuutarhaan. Se tekee vain 4,5ml rypsiöljyä litraan. 0,5%:n käyttöannostukena Kevätruiskutetta saadaan litraan 4,1g rapsiöljyä. 1%:n käyttövahvuudella Kevätruiskutetta saavutetaan taas 8,2g rapsiöljyä litraan. Se on sama rapsiöljyvahvuus kuin Spruzitilla.

Uskaltaako sitä sitten käyttää?
Voimakas Carbon Kick ja Spruzitkin aiheuttaa osalle kasveja kloroottisia laikkuja ja lehtien kellastumista, joka johtaa lopulta lehtien putoiluun. Tästä syystä myös öljyä sisältävien tuotteiden käytössä kannattaa olla varovainen ja liuoksilla on hyvä suorittaa testiruiskutuksia pienelle alalle ennen kuin ruiskutus tehdään koko kasvustoon. Öljy sinällään ei ole torju kirvoja, joten yksinään tästä syystä rypsi tai rapsiöljy ei ole kirvamyrkky. Se toki haittaa elinoloja, mutta samalla tehden haittaa kasveille. Kasvihuonekäytössä Kevätruiskute onkin toimiva punkkien torjuntaan, kun se yhdistetään Bioruiskutteen kanssa. Tällöin punkin munia tuhoavaa öljyn määrä voidaan säädellä hieman Spruzitin määrää vähäisemmäksi kasvivaurioiden minimoimiseksi. Sopivaksi käyttövahvuudeksi arvioisin 0,25-0,5%, ilman kokemusta.

Lisätietoja etiketissä ja linkeistä:
http://www.cooper-tuotteet.fi/cooper-tuotteet/cooper-bio-tuotteet/puutarhan-tuhohyonteisten-torjunta/cooper-bio-kevatruiskute-r
https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/Product.aspx?tunnus=577
https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/KareDocs/2802MPCooperKevatruiskuter.pdf

IMG_4220 IMG_4221

+ Sekoitettavissa tarvittava määrä
+ Sekoitettavissa eri vahvuuksia
+ Riittoisuus
+ Käyttöannoksen hinta
- Varoaikaa ei tiedossa (verrattavissa vastaaviin tuotteisiin)
- Ei mittaa

Tehoaineet: Määrä litrassa g/l Määrä käyttöannostuksessa g/l
Rapsiöljy 819g (2,05g – 4,1g) 8,19g – 32,76g
Varoika:?
Hinta Multasormessa pakkaus/ € Litrahinta €/l Käyttöannostuksen hinta €/l
1000ml 9,50€ 9,50€ 0,35€ – 1,75€
5 litraa torjuntaan kirvoille kasvihuoneessa:
1% Kevätruiskute r 50ml, Sisältää rapsiöljyä 41g, Hinta 0,457€

tai

1% Kevätruiskute r 50ml, Sisältää rapsiöljyä 41g
+
0,2% Bioruiskute s 10ml, Sisältää pyretriiniä 1g, Hinta yhteensä 3,96€

tai kevyempi

0,25% Kevätruiskute r 12,5ml, Sisältää rapsiöljyä 11g
+
Bioruiskute s 10ml, Sisältää pyretriiniä 1g, Hinta yhteensä 3,62€

tai 1% Spruzit yhtenevä

1% Kevätruiskute r 50ml, Sisältää rapsiöljyä 41g
+
Bioruiskute s 2,3ml, Sisältää pyretriiniä 0,23g, Hinta yhteensä 1,26€


Ruiskutus
Ruiskutus on tärkein osa torjuntaa, mutta siihen harvemmin kiinnitetään enempää huomiota. Pyretriini pohjaisilla tuotteilla se pitää tehdä vieläpä erittäin huolellisesti. Ohjeet kertovat poikkeuksetta oleellisemmat asiat. Viileässä eikä kirkkaassa auringonpaisteessa. Koko kasvusto märäksi. Spruzit RTU:n kanssa ruiskutus luonnollisesti tapahtuu pakkauksen omasta pullosta. Koska kirvat levittäytyvät nopeasti kasvustossa, on erityisen tärkeää, että koko kasvihuone ruiskutetaan samalla kun kirvoja on jostain löytynyt. Jos kirvojen määrä on vähäinen, voidaan tyytyä myös vain viereisten kasvien ruiskutukseen.

Jotta ruiskutus olisi tehokas, pitää se tehdä kattavasti jolloin kosketusvaikutteinen pyretriini päätyy mahdollisimman tarkasti joka paikkaan. Isommassa mittakaavassa tämä tarkoittaa hyvän ruiskun käyttöä ja suurempaa torjunta-aine määrää.

Ruiskupullon valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Aivan halvimmilla ruiskuilla ei saa aikaiseksi kunnon painetta, jonka johdosta ruiskutuksen tunkeutuvuus on huono. Myös sumuntuottokyky voi halvoissa olla huono ja pisarakoko jää suurehkoksi. Riittävä paine ja laadukas suutin antavat usein hyvän lopputuloksen, joka myös määrää pitkälti torjunnan onnistumisen. Pitkä letku erillisellä suutinvarrella helpottaa ruiskun käyttöä ja parantaa ulottuvuutta. Käännettävä suutin taas helpottaa lehtien alapintojen ruiskutusta. Paineruiskujen hintaskaala on laaja, valikoiman alkaessa pienestä pullosta päätyen iso reppuruiskuun. 20€:lla saa jo kotipuutarhassa hyvin toimivan ruiskun, joten ammattiluokan hintaista ruiskua ei monestikaan tarvita. Hieman hinnakkaampi ruisku maksaa itsensä takaisin paremmalla ruiskutusteholla ja pienemmällä torjunta-aineen menekillä.


Annostus
Esimerkkiannostuksia erikokoisiin ruiskupulloihin


IMG_4138
Erilaisia ruiskupulloja. Letkulla varustettu ruiskukahva lisää ulottuvuutta ja helpottaa ruiskuttamista. Käännettävä suutinosan ansiosta lehtien alapintojen sumutus onnistuu paremmin.

Vaikka itse sekoitettavien torjunta-aineiden helppous antaa houkuttelevan tilaisuuden tehdä väkevämpiä liuoksia, tulee tätä kuitenkin välttää. Valmistajien antamat ohjeet perustuvat testeihin, jolloin voidaan taata mm. aineiden hajoaminen varoaikojen puitteessa, mutta myös kasvien kestäminen ilman vaurioita. Vaikka ruiskutuksessa noudatetaan ohjeellisia arvoja on aina hyvä testata torjunta-ainetta pienellä alalla. Näin varsinkin kun torjunta-aine tai kasvi on entuudestaan uusi.

IMG_4171 IMG_4172
Öljyä sisältävät torjunta-aineet saattavat aiheuttaa vaurioita lehtiin. Liian voimakas tai liiaksi käytetty ruiskutus voi tehdä paikoitellen vaurioita herkille kasveille.


Työturvallisuus
Vaikka tässä jutussa esitetyt torjunta-aineet edustavat kevyempää päätä eivätkä varsinaisesti ole myrkyllisiä, on niiden käyttöön silti syytä suhtautua vakavasti. Tukesin sivuilta löytyvistä myyntipäällyksen tekstistä sekä pullon etiketistä löytyvät tiedot niin ympäristöhaittojen ehkäisystä kuin käytettävistä suojavarusteista. Vaikka alkuun tuntuukin siltä, että mitään suojia ei tarvita, on näillekin tuotteille annettu suositus melko järeästä suojavarusteista. Pienessä tai vähän isommassakin kasvihuoneessa touhutessa kannattaa muistaa kunnollinen suositusten mukainen hengityssuojain. Pölyävä tai kaasuuntuva torjunta-aine täyttää ilman nopeasti ja voi aiheuttaa keuhkoärsytystä tai muuta altistumisesta johtuvaa ärsytystä. Suojapuvun, saappaiden ja hanskojen käyttö on suositeltavaa silmäsuojausta unohtamatta. Tämä jo yksinään sen takia, että useampi tuote likaa öljyllään. Jokainen toki voi kohdallaan harkita, vaatiiko yhden pienen kasvin ruiskutus vapaassa ilmatilassa kaiken mahdollisen suojauksen.

IMG_4455-001 varoitusmerkit
Suositusten mukainen varustus Vanhat ja uudet punareunaiset varoitusmerkit


IMG_4155[5]
Katastrofaalinen tilanne! Tässä vaiheessa saastuminen on pitkällä ja kirvoista on erittäin vaikea päästä eroon. Pahiten saastuneimmat lehdet kannattaa poistaa ja hävittää.Lähteet:https://fi.wikipedia.org/wiki/Kirvat
http://www.puutarhakauppa.fi/kauppapuutarhaliitto/kplry.nsf/532d131a1644d842c2256c08003342c4/c13af5825dcdeb8dc22575e1002289dc/$FILE/Kirvat.pdf
http://www.kauppapuutarhaliitto.fi/images/pdf-tiedostot/INTO/Kirvat/1Kirvamoniste.doc
http://www.kauppapuutarhaliitto.fi/images/pdf-tiedostot/INTO/Kirvat/2Kirvat.pdf
http://www.kauppapuutarhaliitto.fi/images/pdf-tiedostot/INTO/Kirvat/3KirvojenIPM_RuusuGerberaKrysanteemi.ppt
http://www.kauppapuutarhaliitto.fi/images/pdf-tiedostot/INTO/Tarkkaile/1Tarkkailu.pdf
http://kasvinsuojelu.berner.fi/tuotteet/tuholaisten-torjunta/bioruiskute-s
http://www.cooper-tuotteet.fi/cooper-tuotteet/cooper-bio-tuotteet/puutarhan-tuhohyonteisten-torjunta/cooper-bio-bioruiskute-s
http://www.cooper-tuotteet.fi/cooper-tuotteet/cooper-bio-tuotteet/puutarhan-tuhohyonteisten-torjunta/cooper-bio-kevatruiskute-r
https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/KareDocs/2964MPCooperBioruiskuteS.pdf
https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/KareDocs/2802MPCooperKevatruiskuter.pdf
https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/KareDocs/2777Myyntipaallyksenteksti.pdf
https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/KareDocs/2009Myyntipaallyksenteksti.pdf
http://www.agrimarket.fi/Piha_ja_Puutarha/pihan-tarvikkeet/hyonteiskarkotteet/tr-hyonteisten-torjunta-kasveista-2000417

3 kommenttia:

 1. Cooperin Bio ruiskute S on poistunut markkinoilta kesän 2016 aikana (kaupoilla lupa myydä varastot pois). Aine menee kuitenkin käyttökieltoon vuoden 2016/2017 vaihteessa. Syy aineen poistumiseen markkinoilta on tutkimuksen puute epäilykset pyretriinin haitallisuudesta. Berner ei tällä hetkellä aio teettää tutkimuksia ja näin ollen aine poistuu markkinoilta. Korvaavaksi tuotteeksi Berner suositteli Cyperiä.
  http://proluomu.fi/wp-content/uploads/sites/3/2015/02/BioruiskuteS_ap__MTK.pdf

  VastaaPoista
 2. Cooper Cyper on mennyt myynti ja jakelukieltoon 31.10.2016 ja käyttökielto astuu voimaan 31.10.2017.

  VastaaPoista
 3. Tein kyselyn Bernerille Cooper sivuilla esillä olleista
  - Cooper Bioruiskute S
  - Cooper BIO Bioruiskute S
  - Cooper Cyper
  tuotteista, koska Tukesin mukaan kaikkien noiden tuotteiden myynti on lopetettu ja kahden ensimmäisen osalta jopa käyttökiellossa.
  En saanut viestiini vastausta, mutta tuotteet hävisivät nettisivuilta.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...