sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Lopun alkua

Kesä on ollut Varsinais-Suomessa luokattoman surkea. Aurinkoisia hellepäiviä oli vain muutama. Kasvu oli tuona hellejaksona silminnähtävää. Sitten alkoivat viileät kelit ja lähes jokapäiväiset sateet. Kasvu pysähtyi. Alkukesän viileys aiheutti pahiten ongelmia chinenseille, joiden kukat pölyttyivät liian kylmässä ja kehittyneet hedelmät jäivät siten erittäin pieniksi. Moni chisense myös jätti kokonaan pölyttymättä, vaikka kukkia oli ja on ollut runsaasti. Oman mausteensa soppaan heittää myös jatkuvat kirvaepidemiat.

Nyt lähestytään elokuun alkua joka tarkoittaa kasvukauden päättämistä. Kausi voi toki jatkua suosiollisten säiden puolesta lämmitetyssä kasvihuoneessa vaikka vuoden vaihteeseen, mutta valon puuttuessa kasvu pysähtyy ja muuttuu lähinnä hengissä selviämiseksi. Vaikka elokuu voi olla helteinenkin, tosi asia on kuitenkin se, että aikaa ei ole enää tarpeeksi jotta nyt kukkivasta kukasta saisi kypsää hedelmää. Valon ja lämmön ja varsinkin matalat yölämpötilat ovat pilanneet kauteni monen kasvin osalta. Pitää kuitenkin muistaa, että rocotoista on tulossa ennätys sato. Tällä hetkellä satoa on tulossa kuitenkin kohtuullisesti surkeaan tilanteeseen nähden ja nyt odotetaankin vain kunnollisia kesäkelejä jotta sato lähtisi kypsymään. Pari lämmintä päivää tekikin jo kasvihuoneessa ihmeitä ja kypsyminen lähti heti mallikkaasti käyntiin. Ikävä kyllä tuota lämmintä ei piisannut pitkään ja tilanne palasi seesteiseen tilaan heti kolmantena päivänä. Pitkään huonona jatkunut keli näkyy myös hedelmissä, jotka alkavat mädäntyä jo raakana oksille.

IMG_4872 IMG_4870
 

Koska tilanne on mikä on, tässä tilanteessa ei ole paljoa tehtävissä. Lannoitusväkevyyttä olen yrittänyt nostaa ja samoin typpi-kalium suhde on nyt 1:2. Tämä ei kuitenkaan enää pelasta chisensejä, jotka ovat käytännössä kaikki toivottamassa tilassa. En pysty talvettamaan montaakaan chiliä, eikä se olisi muutenkaan järkevää ajatellen sitä, että tämän kauden kirvaongelmat olivat lähtöisin talvetetusta puskasta. Niinpä toivo on heitetty ja on todettava ajan kuluneen loppuun. Järkevimmäksi vaihtoehdoksi tuli heittää ns. toivottomat tapaukset kompostiin ja tehdä tilaa jäljelle jääville. Tila onkin tarpeen, koska syksyn myötä nouseva kosteus saa kaiken homehtumaan todella herkästi, jos ilma ei pääse liikkumaan kunnolla kasvihuoneessa.

IMG_4885

Suuri joukko poistuvia puskia. Lista on harmittava ja pitkä.
Yellow Moruga PP, Tobago Sweet, B.O.C. x Aji Pinapple F2, Rust Bhut, Santa Rosa Blanco,
Scotch Bonnet MoA, Jigsaw x TMSB F2, J.R Peach Raja Bhut Jolokia, Wartyx, Yellow Pixi,
SBN Choco, Chocolate WTF, Madballz 7 Chocolate, SRTSL, Kranken Scorpion, Satan Strain Moruga, Gnarly Yellow 7 Pot, Space Chili – Yellow Solar Flare, Trinidad Scorpion Yellow Cardi, Namaqualand Black, Shishito Pepper, Chilaca, Brown Moruga, Fatalii, Most Profilic Chacoënse ja C. Galapagoense 1

Joitakin jätin vielä ulos talteen odottamaan mahdollista podien kypsymistä. Siemeniä näistä irtosi vain yhdestä. Tämän vuoden jälkeen on katsottava touhulle uutta suuntaa ja harkittava ratkaisuita joilla kasvattelun saisi järkevämmäksi. Tähän vuoteen oli panostus kaikkein suurin, mutta tulos ontuu pahasti. Melkoista tunarointia.

IMG_4886
Jigsaw x TMSB F2
IMG_4892
Scotch Bonnet MoA


IMG_4890
Trinidad Scorpion Yellow Cardi
IMG_4891
Yellow Moruga PP


IMG_4895

3 kommenttia:

 1. On kyllä surullista. Mutta sehän tästä harrastuksesta tekee niin haastavan Suomessa, että ollaan niin ilmojen armoilla. Sitten kun onnistuu, kaikki osuu kohdilleen, säät ja tuholaisten poissa olo, niin sitä osaa nauttia onnistumisista. Mulla oli kans viime vuonna paha paikka, kun pelto Rocotot meni päivää liian aikaisin pellolle ja alkukesän raekuurot tuhosi piha chilit, mutta sitten olikin helle, mikä pelasti paljon.

  Eikös sulla muutenkin ollut tarkoitus lopettaa chinensien kanssa tuhtaaminen. Rocotoihin tekisi mieli kyllä siityä lähes täysin. Helpoimpia näissä oloissa ja makukin on paras. Ehkä ensi vuonna voisi laittaa lähes pelkkiä Rocotoja ja ehkä pari villiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhtään väkevää ei pitänyt olla tänä vuonna, mutta toisin kävi. Siemeniä tuli niin paljon vaihdossa ja jokainen niin toivoi että kasvattaisin heiltä saatuja lajikkeita. Ja tulihan siinä itsekkin muutettua suunnitelmaa lennosta ja mielessä oli paljon risteytyksiä. Iski niin sanotusti vauhtisokeus.

   Viime vuosi oli paha ja se raekuuro pilasi täällä ulkokasvatuksessa olleet. Noh, tämä vuosi on ollut kasvihuoneenkin osalta haastava. Ilmankosteus jyllää korkealla öisin on vähän turhan viileää. Ihan ei viitsisi kesällä lämmittää. Valon puute on varmaankin ollut se pahin hidastaja.

   Poista
 2. Pakkohan vielä on lämintä tulla. Mä en ala kolaamaan, ennen kun on kesä ollut välissä :D

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...