tiistai 7. heinäkuuta 2015

Talon maalausta: Homeentappaja

Nykyaikaiset maalit ovat ympäristöystävällisiä. Tämä on tietysti hyvä asia myös maalaajalle, joka ei altistu erinäisille myrkyille maalatessaan. Ympäristöystävällisyys tuo kuitenkin mukanaan ongelmia. Homeen. Kun maali ei sisällä myrkkyjä, se saattaa huonossa olosuhteissa homehtua.

Talomme seinissä ollut alkuperäinen maali sisälsi erittäin suurella todennäköisyydellä lyijyvalkoista. Sen sisältämä lyijy huolehti siitä ettei maali tai seinä alkanut homehtua. Vaikka osa lyijystä on varmasti imeytynyt puuhun asti, emme alkaneet ottaa sitä riskiä että seinät alkaisivat jossakin kohtaa homehtua. Niinpä seinien kuivuttua maalin raavinnan jälkeen, ne käsiteltiin Virtasen maalitehtaan Homeentappajalla.

IMG_4456

Homeentappajan käyttö on helppoa. Jos pinnoilla on hometta, sekoitetaan homeentappajaa 1:5 ja pestään pois 12 tunnin päästä. Jos aineella tehdään vain ennakoiva torjunta, sekoitussuhde on 1:10. Ja mikä parasta, ennakoivassa torjunnassa sitä ei edes tarvitse pestä pois. Koska raavituissa puupinnoissa ei ollut hometta, tarvitsimme vain ennakoivan käsittelyn.
IMG_4457 IMG_4458

Levitysmenetelmäksi valitsimme paineruiskun. 1 osa homeentappajaa ja 10 osaa vettä ja menoksi. Tämä homeentappajan levitys oli mielestä puuhaa. Se kun kävi kuin tanssi. Kunnollisella painepullolla hyvällä paineella ruiskutus kävi nopeasti, tarkasti ja ennen kaikkea, todella tehokkaasti. Pitkä letku ja varrellinen ruiskupullo antoivat erittäin hyvän ulottuvuuden ja yhdeltä paikalta sai ruiskutettua useamman neliön. Aineen menekki oli ruiskupulloa käytettäessä myös yllättävän pieni, vaikka seinät kastuivat todella hyvin.

IMG_3804

IMG_3807


Homeentappajan kanssa ruiskupullo on siis ehdoton. Pullon tuottama ruiskutuspaine on ratkaisevassa roolissa. Kunnollinen paine takaa hyvän tunkeutuvuuden ja säädettävä suutin taas hyvän kastumisen. Korkeammalla paineella oli myös merkittävä vaikutus aineen menekkiin. Paineen vähetessä pullossa, alkoi myös homeentappajaliuosta kulua enemmän suhteessa samaan pinta-alaan.

IMG_3921


Vaikka Homeentappajaa laimennetaan valtavasti, on aineeseen syytä suhtautua varovaisuudella. Aine polttaa vielä laimennettunakin iholla, silmistä puhumattakaan. Älä levitä homeentappajaa tuulella ja huolehdi riittävästä suojavarustuksesta! Käytä nitriilikäsineitä ja ruiskua käytettäessä käytä myös suojapukua, suojalaseja ja kaasuilta suojaavaa hengityssuojainta. Tarvittaessa huuhtele altistunut kohta heti. Suojalasien on hyvä olla suljettua mallia, mutta vahingon sattuessa käytä silmien huuhteluun silmähuuhdetta.


IMG_3927 IMG_4455-001


IMG_3792

Homeentappaja imeytyy nopeasti kuivaan lautaan. Kun pinnat ovat kuivat, on pinta valmis maalaukselle. Homeentappaja käsittely ei kestä vesisadetta, joten sen levityksen ja  maalauksen aloituksen väliin ei saa tulla sadetta. Homeentappaja ei muuten vahingoita vanhaa maalipintaa. Tuonne jonnekkin vaikeasti raapittavaan paikkaan jätettiin hitusen lateksia, kun se tuntui olevan siellä kiinni uskomattoman piukasti.

Ja sitten seuraavaksi maalaamaan. :)

jatkuu…
Kirjoitukset:
Talon maalausta
Talon maalausta: Raavintaa ja kaavintaa
Talon maalausta: Lautojen kunnostusta
Talon maalausta: Maalin ja sävyn valinta
- - - Talon maalausta: Homeentappaja
Talon maalausta: Maalausta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...