perjantai 24. heinäkuuta 2015

Talon maalausta: Maalausta

Talon maalaukseen päästiin käsiksi toukokuun lopulla. Tuolloin talon puupinnat olivat kuivanneet ja hengähtäneet maalittomana 2-3 kuukautta. Kun ruiskutettu homeentappaja oli kuivahtanut seinään, aloitettiin itse maalaus.
Maalaus suoritettiin pätkissä aina kun säät oli sille sopivat. Sateet haittasivat onneksi maalauksen aikana melko vähän verrattuna varsinaiseen kesäsäähän. Maalaus aloitettiin räystäiden osalta. Niissä vanha maali oli säilynyt hyvin, eikä niitä raapittu lainkaan. Niille suoritettiin ainoastaan pesu ja homeentappokäsittely. Maaliksi valittiin Virtasen Wanha kupari, johon päädyttiin pitkällisen pohdinnan jälkeen. Toinen vaihtoehto oli Metsänvihreä, joka on tällä hetkellä poistuva väri. Koska yhdellä maalauskerralla saavutettiin hyvä peitto, ei toiselle maalauskerralle nähty tässä vaiheessa mitään tarvetta.

IMG_3758

IMG_3762
IMG_3770

Räystäiden maalaus oli melko hauskaa, joskaan eihän se ollut ihan kaikkein parhain paikka levitellä maalia. Tehdassävyt Virtasen 4 öljyn laatumaalista ovat melkoisen paksua ja niillä on melko korkea viskositeetti. Maali ei juurikaan valu, mutta toki suurina määrinä pensselissä, ei maali toki ole täysin valumatontakaan. Kuten tässä ja koko talon maalauksessa, maalia vedettiin aina reippaasti, eikä sen käytössä pihistelty. Reippaasta käytöstä huolimatta räystään aluset kuivuivat kolmessa päivässä täysin kosketeltavan kuiviksi.

20150623_161819

Yllä oleva kuva kertoo tehdassävyn pastamaisuudesta. Paksun olemuksen ansiosta pensselillä oli helppo siirtää melko paljonkin maalia seinään ja levittää se. Pastamaisuuden lisäksi maali oli melko öljyisen tuntuista. Erikoisuutena voitaisiin pitää sen uskomattoman hyvä pensselöitävyyttä. 120mm leveällä pensselillä oli uskomattoman kevyt maalata tätä maalia, eikä maalaaminen rasittanut kättä tai rannetta lainkaan koko projektin aikana. Plussana voidaan pitää maalin hidasta kuivumista, eikä päivän maalauksen aikana esiintynyt kuivumista pensselissä tai maalipurkissakaan, jota normaalisti alkaa esiintyä monien muiden maalien kanssa jo parin tunnin aikana.

IMG_3874

Paksun maalin peittävyys oli erittäin hyvä. Kolot ja epätasaisuudet peittyivät kiitettävän hyvin maalin alle. Maali toki tarjoili pienoisen yllätyksen, se nimittäin imeytyi pinnasta yllättävän paljon puuhun. Maalin alta pilkahteli oksanpaikkoja ja epätasaisuudetkin erottuivat paremmin. Myös puun pintahalkeamissa maali oli vetäytynyt. En siis yhtään ihmettele jos maalia suositellaan vedettäväksi kaksi tai jopa kolmekin kertaa.

IMG_3875 IMG_4118

IMG_4114
Kun maalaamisessa edettiin toiselle kierrokselle alkoivat epätasaisuudet tasoittumaan seinistä. Raapiminen ja vieläpä vastasyyhyn jätti jälkensä. Tosin katselin tässä hiljattain Turun keskustassa ammattilaisten entisöimää ja maalaamaa taloa ja eipä sekään ollut mikään ihmeellinen pinnaltaan. Tässä vaiheessa on hyvä muistaa, että tähän tarjottiin joidenkin valmistajien toimesta kuulotemaalia. Toinen maalikerros meni siinä missä ensimmäinenkin. Viikon kuivumisen jälkeen se oli kosketeltavissa. Toisella kierroksella maalin väri voimistui (okra) ja se sai myös hieman kiiltoa.

Nyt edessä on vielä itä ja eteläpäädyn maalaus kolmanteen kertaan, näissä kun on eniten rasitusta auringon osalta. Eteläpäädyssä esiintyy myös ongelmia listojen elämisen takia, joten sen kanssa tulevaisuus on vielä pieni mysteeri. Maalin pysyvyyttä en ainakaan tässä vaiheessa epäile.

IMG_3931 IMG_3929

Nyt sitten vain odotellaan suotuisia ilmoja kolmannelle kerrokselle. Kolmannella kerroksella on merkittävä vaikutus pintaan, mutta kameralla sitä on vaikea saada esille. Alla olevassa kuvassa on rännin oikea puoli (ja tausta) maalattu kolmeen kertaan, kun taas rännin vasemmalla puolella oleva seuraava kokonainen väli on maalattu vain kahteen kertaan. Koska tässä tavoitellaan pinnan tasaisuutta ja pitkää kestoikää on kolmas maalauskerta erittäinkin perusteltua.

IMG_4863


Olipa talon päällä kaksi tai kolme kerrosta maalia, näyttää talo jälleen siltä miltä se pitäisikin.

[Group 2]-IMG_4855_IMG_4856-003

[Group 3]-IMG_4858_IMG_4861-4 images

IMG_4068

20150627_142602

IMG_4868


24.7.2017 - 2 vuotta talon maalauksesta
Talon maalauksesta on vierähtänyt pari vuotta. Nyt on hyvä hetki summata projektia. Koska asia sisältää riitatapauksen, joka pitkällisen väännön jälkeen saatiin soviteltua, en avaa tästä syystä kaikkia projektista aiheutuneita ongelmia, syitä ja seurauksia.

Maali itsessään on säilyttänyt kimmoisuuden ja värinsä. Paikoitellen maalissa on nähtävissä erisävyisiä juovia, vaikka maalit sekoitettiin aina kunnolla. Näiden syy ei selvinnyt ja vika saattoi olla pastoissa tai maalisekoituskoneessa. Pastojen sekoittumisessa oli ongelmaa erityisesti ikkunanpielimaalissa, joka saatiin itse sävytettyä lähemmäs paletista valittua väriä sekoittamalla siihen muita Virtasen maalin perusvärejä. Tämä toki vaati muutamia kymmeniä kokeiluita.

Maali ei ole kestänyt puun elämistä ja tästä syystä se on repeillyt erityisesti listojen ja laudan välisestä saumasta eteläpuoleisella seinällä. Korjaus ja korjausmaalaus on tästä syystä edessä. Valmistajan maalien kuivumisessa oli paljon eroja. Siinä missä Wanha kupari kuivui vuorokaudessa täysin kuivaksi, jää Okran keltaisesta vielä jälki käteen laudan tippanokan alta pyyhittäessä. Portissa käytetty Metsän vihreä erikoissekoite ei koskaan kuivunut kiiltäväksi ja likaa hylkiväksi pinnaksi. Parista kohdasta vanha vernissa on pullauttanut jopa tämänkin maalin kuprulle, vaikka sen piti olla hengittävä ja estää kupruamista.

Mitä toisin?
Projektia ja sen lopputulosta on pohdittu pitkään. Vaikka lopputulos oli ensinäkemältä ok, on jotkut asiat jääneet harmittamaan suunnattomasti ja ovat jo vaatineet toimenpiteitä. Pintojen puhdistuksessa olisi ensin pitänyt poistaa listat ja sitten raappia pinnat maalittomiksi. Tämän jälkeen paljaat puupinnat olisi pitänyt hiota. Hionta kiellettiin erikseen valmistajalta, mutta mielestäni tämä olisi antanut huomattavasti siistimmän loppupinnan. Listojen raavinta oli työläs ja esti pintojen hiomisen osaltaan. Kun seinä olisi ollut puhdas ja hiottu, olisi tämän jälkeen ollut hyvä lyödä uudet listat ja käsitellä pinnat homeentappajalla. Kun seinät olisi olleet valmiit, olisivat ne saaneet olla pitempään hengittävässä tilassa ennen maalausta. Toki säiden ja maalauksen sovittaminen on melko haasteellista jos työ haluttaisiin suorittaa samana vuonna raavinnan ja pitkän hengähdyksen kanssa. Maalauksessa itsessään en näe parannettavia vaiheita, mutta homeenestokäsittelyssä suojaisin ikkunat ja myös niiden hengitysvälit siten ettei homeentappaja pääse kaasuuntumaan aurinkoisella kelillä ikkunoiden sisäpinnoille. Listojen ja seinän välinen eläminen maalin suhteen ei tule tälläkään tavalla hoidettua kuntoon ja seinän maalaus kertaan tai kahteen voisi olla kuitenkin parempi ratkaisu ennen listoittamista.

Kirjoitukset:
Talon maalausta
Talon maalausta: Raavintaa ja kaavintaa
Talon maalausta: Lautojen kunnostusta
Talon maalausta: Maalin ja sävyn valinta
Talon maalausta: Homeentappaja
- - - Talon maalausta: Maalausta

4 kommenttia:

 1. Saattaa olla että tämä maalausprojektin esittely toteutuu omallakin kohdalla ohjeitasi ja vinkkejä noudatellen, kun vain vähän hilseilee vanha lateksimaali asunnon pinnassa.

  Käyttämistäsi kaapimista ainakin Ahlsellin valikoimasta noita löytyy tilaustuotteena (Ruotsista), eli tarvii vain yrityskontaktin millä tili niin saa hankittua kyseisiä kaapimia jos ei muuten onnistu. Toki voi olla parempi jos halvalla löytyy poistohyllystä jostain.

  Ahlsell koodit
  Kolmiokaavin
  306582 50mm kädensija
  129748 75mm kädensija

  Karkaistu varaterä
  132888

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla Röttelön remontti blogissa talo jyrsittiin maalijyrsimellä. Jyrsintä harkittiin täälläkin, mutta lopulta päädyttiin noihin kolmiohin. Rahaa näihin välineisiin meni alle 30€.

   Projektin myötä olen kuullut paljon juttua siittä miten nykymaalit alkavat hilseillä jo parin vuoden jälkeen. Niin lateksit ja brändimerkkien öljymaalit. Katsotaan miten tämä pysyy. Eteläpäädyssä maali joutuu kovimmille, vaikka olihan tässä aikaisempi lateksimaali totaalisesti haalistunut pohjoispäädyssäkin.

   Poista
  2. http://rottelonremppa.blogspot.fi/2015/07/jyrsintaa-ja-uusia-loytoja.html

   Poista
  3. Tuota metabon jyrsintä löytyy näköjään uutena 650-500€ väliseltä hintahaitarilta ja käytettynä 350€ kieppeillä. Saatan päätyä kaapimiin kun on niin paljon ahdasta tilaa missä ei painavan koneen kanssa ole miellyttävää heilua. Eikä tasaista seinäpintaa ole loppujen lopuksi pinta-alaan nähden niin hirveästi niin manuaalinen kaavin voinee olla minullakin se pätevämpi vaihtoehto.

   Onkohan tuo pari vuotta vain siksi kun ei enää myrkkyjä (lyijy) laiteta sekaan vai myydäänkö sopivasti kestävää maalia. Toki jos luo hengittävän pinnan niin mukavaa, mutta harmillista että lohkeilee, eikä vain haalistu :/

   Punamulta maaliakin voisin ajatella jos väri sopisi kun ilmeisesti vain haalenee, mutta ei tässä ympäristössä värinä toimiva...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...