perjantai 4. syyskuuta 2015

Etikkakurkkuja

Kesä oli huono kurkkujen suhteen ja odotetusta satomäärästä jäädään kauas. Vesiviljely on kuitenkin hieman pelastanut tilannetta ja totaaliselta katastrofilta on vältytty. Kurkkua on saatu toki pitkin kesää kasvihuoneesta, joten myös kurkun suhteen ollaan kuitenkin oltu omavaraisia vaikka vastoinkäymisiä mahtuu kauteen liikaakin. Elokuun aurinkoisten ja lämpimien päivien myötä kurkkua alkoi nopeasti kertymään siinä määrin, että säilöntäkin tuli ajankohtaiseksi.

Aiemmin kurkkujen säilönnässä on turvauduttu Hillox-pussin aineisiin ja ohjeisiin. Nyt päätettiin kokeilla hieman mausteisempaa versiota ja tilasin englantilaisesta Chillies on the Web.co.uk maustekaupasta säilöntään sopivan maustesekoituksen. Sekoituksen sisältöä ei kerrota, mutta se sisältää mm. sinapinsiemeniä, mauste- ja mustapippuria, sarviapilan siemeniä ja murskattua laakerinlehteä. Tällä seoksella korvattiin runsaasti suolaa sisältävä (77%) Hillox mausteseos.

Etikkakurkkuja
- 2kg avomaankurkkuja
- Kruunutilliä
- Mustaviinimarjapensaan lehtiä
- 1,5l vettä
- 5dl väkiviinaetikkaa
- 3dl sokeria
- 3rkl suolaa
- 2rkl Chillies on the Web Pickling spice mixiä
IMG_5274

Pese kurkut ja viinimarjapensaan lehdet. Laita kattilaan vesi, etikka, sokeri ja suola. Anna seoksen kuumentua ja kiehua hetki. Lado kurkut purkkeihin. Tarvittaessa lohko tai viipaloi kurkut. Laita lopuksi purkkiin pari viinimarjapensaan lehteä ja kruunutilliä. Kun liemi on kuumentunut ja sokeri ja suola ovat sulaneet, laita mausteseos mukaan ja anna mausteiden vettyä ja kuumentua hetken aikaa. Kaada kuuma liemi purkkiin siten, että myös päällimmäisenä oleva tilli peittyy liemeen. Sulje purkki kuumana. Siivut maustuvat nopeasti, mutta kokonaisten kurkkujen maustuminen vie aikaa. Kurkkujen lisäksi purkkiin voi laittaa inkivääriä sekä chiliä. Liemeen voi myös säilöä suoraan sellaisenaan chiliä. Liemeen säilötyt chilit kannattaa vähintäänkin halkoa, jotta lientä menee myös hedelmän sisälle. Maustelientä kannattaa valmistaa oletettua tarvetta enemmän. Ylijäänyt liemi säilyy helposti seuraavaan säilöntä kertaan ja on käyttövalmista kuumennuksen jälkeen.

IMG_5283

Suosittelen kokeilemaan. Ensimmäinen tilaus chilliesontheweb.co.uk:stä ilman toimituskuluja, kun kirjoitat Coupon Code kenttään: Chilitunari.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...