keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Kauden 2015 päätös ja yhteenveto

Tuholaisia
Kausi 2015 jää mieleen tuholaisvuotena. Kirvat kiusasivat alusta loppuun, eikä niistä päässyt eroon mitenkään. Erinäisiä torjuntoja tuli tehtyä pitkin kautta ja osa niistä oli kokeellisia. Laskin kalenterista, että kauden mittaa on tullut tehtyä yli 40 erilaista torjuntaa. Toki osa näistä rajoittuu yksittäisiin kasveihin ja osa sisällä oleviin koristekasveihin. Osa torjunnoista ns. myrkyillä ja osa ilman. Vaikka käytössä oli myös ihan oikeita torjunta-aineita, pidin kuitenkin parhaimpina melko yksinkertaisia tapoja. Näistä ensimmäinen oli tupakan poltto, joka tappoi 60-70% hillittömästä kirvakannasta. Toinen menestyksekäs torjunta tapahtui paineilmakäyttöisellä maaliruiskulla. Näistä on ollut enemmän juttua fb:n puolella.

Vaikka kirvat veivät voiton tänä vuonna, nousi 2 yksityiskohtaa tehokkaimmiksi näiden pirulaisten torjunnassa. Tunkeutuvaisuus ja jatkuvuus. Savu ja sumu tunkeutuvat parhaiten, myös sinne joka jää helposti huomioimatta. Torjunnan jatkuvuus vähentää kantaa väkisinkin. Systeemisillä aineilla noista olisi päässyt helposti eroon, mutta niiden käyttö ei tuntunut mielekkäältä. Biologiset torjuntaeliöt myös kävivät mielessä, mutta en lähtenyt satsaamaan niihin enää kauden lopussa. Edustavalta yritykseltä sain myös konsultointia, jonka mukaan viileä kasvihuone hidastaisi torjuntaeliöiden torjuntakykyä ja ongelman ylittäminen ei välttämättä kävisi helposti.

IMG_5333

Kirvat eivät olleet kauden ainoita tuholaisia ja harsosääsket tekivät myös mittavaa tuhoa. Kasvihuonekauden alettua, pesiytyi sinne hyvin voimakkaasti lisääntynyt kanta. Chileille näistä ei tuntunut olevan haittaa, mutta ulos vesiviljelyyn päätyneet kurkut kärsivät juuristossa myllänneestä toukkavaiheesta liikaa. Parin myrkytyksen jälkeen ulkona avomaankurkuissa olleista harsosääskien toukista päästiin lopulta eroon, mutta takapakkia tuli kuukauden verran hävinneiden juurten takia.

Kausi
Kauden suunnitelmat olivat suuret. Lajikevalikoima oli ennätyksellinen. Karsinta alkoi toivomatta jo idätysvaiheessa, kun moni kaavailtu lajike jäi kokonaan itämättä. Näiden myötä listoilta jäi uupumaan useita mielenkiintoisia risteytyksiäkin. Taimivaihe selätettiin melko onnistuneesti, joskin kirvat alkoivat tässä vaiheessa haittaamaan. Siirto viileään kasvihuoneeseen löi taimien kasvun käytännössä lukkoon ja hyvin alkanut kasvu hidastui.

Epävakainen ja viileä kausi näkyi kasvussa. Niin ulkona kuin myös kasvihuoneessakin. Aurinkoisella ja lämpimällä ajanjaksolla kasvua tuli silminnähtävästi ja satoa kypsyi, mutta viileällä kaikki kehitys taas pysähtyi. Avomaankurkut kärsivät ensin harsosääskistä ja sitten kylmistä ja pilvisistä ilmoista. Tätä jatkui aina loppuun saakka ja ihmettelen, että näistä saatiin edes satoa. Kompostissa olleet kurpitsat eivät tehneet satoa lainkaan, jollei paria hieman tennispalloa suurempaa kurpitsaa huomioida.

Chilit ja paprikat tuottivat satoa suhteellisen kehnosti. Lämpötilojen mataluus näkyi pahiten chisensejen kanssa joissa ensin oli kukkien pölyttyvyysongelmia ja myöhemmin pölyttyneistä podeista kehittyi vain mikrokokoisia. Heinäkuun lopulla moni toivoton chisense lensikin kompostiin.

IMG_5338

Kausi loppui paljon aikaisemmin kuin olisi ollut tarpeellista. Syynä lopettamiseen olivat kirvat ja sato jota ei ollut enää paljoa tulossa. Kirvojen mukanaan tuoma nokihome valtasi myös kasvustot, joten kauden jatkaminen tässä vaiheessa olisi ollut vain väkinäistä pyristelyä.

Kasvihuonekausi alkoi 28.3 ja päättyi 27.9. Se kesti kaikkiaan 183 päivää.

IMG_2988 IMG_5208 IMG_5330


Sato
Satokirjanpitoa pidettiin entiseen malliin, mutta aivan kaikkein pienimpiä ottoja ei chileistä kirjattu. Nämä määrät olivat kuitenkin mitättömiä. Punnituksen ulkopuolelle jäävät sipulit, purjot ja muutamat muut vihannekset.

Sato 2015
Peruna n. 100kg
Tomaatti 34,7kg
Kurkku 31,4kg
Chili & paprika 26,8kg
Punajuuri 26,6kg
Porkkana 10,7kg

Sato jäi kauas viimevuotisesta, vaikka edellytyksen olivat paljon suurempaan. Porkkanasta satomäärä oli numeroiden valossa pieni, mutta kun otetaan huomioon kasvatukseen käytetty lavankauluksen ala, oli sato siitä kuitenkin erinomainen.

20150905_150722 20150905_150732  

  20150905_150738 20150905_150742


Sato yksilöitynä huippukohtiin:
Chili
- Turbo pube red 5,660kg (1kpl turpeessa, 1kpl vesiviljelyssä, 2kpl amppelissa)
- Rocoto P360 4,794kg (2kpl turpeessa)
- Rocoto Manzano Orange (Yellow) F2 2,863kg (1kpl vesiviljelyssä, 2kpl turpeessa)
- Criolla de Cocina 1,793kg (1kpl vesiviljelyssä, 1kpl turpeessa)
- Mini Rocoto x Guatemala Orange F1 0,811kg (3kpl samassa amppelissa)

Tomaatti
- Moneymaker 16,321kg
- Sparta 7,093kg
- Country Taste 3,200kg
- Oxheart 2,344kg

Kurkku
- Kasvihuonekurkku 15,364kg (4kpl ebb&flow)
- Avomaankurkku 9,701kg (21kpl nft ulkona)
- Avomaankurkku 6,330kg (kasvihuoneesta)

20150927_105726


Lopuksi
Liika on liikaa. Tälle kaudelle oli liikaa lajikkeita, liikaa odotuksia, liikaa satoa ja liikaa tuholaisia. Suunnitelmat ensikaudeksi ovat kutistuneet kutistumistaan. Sinällään sehän tässä on ollut tarkoituskin. Olen pyrkinyt jatkuvasti selkeyttämään toimintaa ja helpottamaan prosesseja alusta aina loppukäsittelyyn saakka. Vaikka tämä kausi oli sekava ja täynnä epätoivoa, on se osaltaan auttanut selkeyttämään kaikkea.

En kaipaa kilotolkulla tulista chiliä, jota pystyy syömään vain hitusia kerralla. On toki epätrendikästä tunnustaa kasvattavansa mietoja lajikkeita, mutta olen nyt nähnyt tulisen pään ja suuntaan jatkossa suoraan asteikon toiseen päähän. En ole vielä löytänyt etsimääni täydellistä chiliä, joten etsintä jatkuu.

Ensi kauden suhteen tulen pyhittämään kasvatukset paprikoihin. Lajikemäärä näiden suhteen on 2-3. Toki muutama chili tulee kasvamaan risteytysprojektien kautta, mutta sen enempää chiliä ei ole tarkoitus kasvattaa. Eiköhän näistä kaikista tule sitten juttua taas tänne blogiinkin. ;)

20150926_105218

2 kommenttia:

 1. Hyi, johan kuvotti tuo harsosääskien munia täynnä oleva lehti :O. On ne kyllä inhottavia elukoita. Kovin järeitäkään myrkkyjä ei viitsisi käyttää kun ruokakasvit ovat kyseessä. No, voit toivoa että ensi vuonna sitten ehkä on muutenkin lämpimämpi kesä ja tulee parempi sato. Chilit on kyllä herkkua, mutta ei niitä kovin paljoa pysty napostelemaan. Me ostimme viime vuonna jostain tapahtumasta paholaisen hilloa, se oli tosi hyvää ja sopi moneen ruokaan. Pitää hankkia lisää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehdellä on kirvoja. Kirvat synnyttävät neitseellisesti eläviä poikasia näin kesäkaudella. Muninta tulee ajankohtaiseksi kun ne alkavat varautua tulevaan kauteen. Inha on ja noita on ollut tällä kaudella paljon pahempiakin ja lukumäärällisestikkin liikaa.

   Harsosääsken toukat ovat vielä vähän pienempiä ja yksi kuva niistä löytyi aikasemmalta vuodelta. http://www.kolumbus.fi/jule-/chilitunari12/harsosaaksentoukkia_010312.JPG

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...