keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Kompostista chiliä

Suhtaudun hieman skeptisesti chilien talvettamiseen tai lähinnä sen hyödyllisyyteen. Viime kauden kirvaongelmat lähtivät liikkeelle ensin oireettomana talvehtineesta chilistä ja sen seurauksia sai kärsiä koko kauden. Pidänkin talvetusta asiana, johon ei kannata ryhtyä ilman hyvää syytä. Niinpä käytännössä koko taimistoni päätyy kauden päätteessä suureen kompostikasaan, josta turpeet jatkavat kiertoaan seuraavana kesänä jossain muulla. 

IMG_5363

En muista syytä miksi lähdin syksyllä kaivelemaan turvekasaa. Ehkä tongin jonkin tyngän tai juuripaakun toivossa, jota olisi mahdollista vielä herätellä henkiin. Kasa oli ehtinyt jo lokakuun puolivälissä kokea kovia. Takana oli useita pakkasöitä ja päivätkin olivat olleet päivisinkin kevyesti pakkasen puolella. Yllätyksekseni löysin kasasta Turbo puben juurakon, jonka varren tyngästä pukkasi uutta kasvustoa. Juuripaakku oli kasan pinnalla ja oli siis siten saanut tuta 10 asteen pakkasistakin. Itse tynkäosa oli ollut muuta turvekasaa vasten ja siten se oli mitä ilmeisemmin välttynyt pakkasilta. Juurakko ja tynkä olivat olleet nurinkurin turvekasassa kolmisen viikkoa. Päätin ottaa tämän sitkeän yksilön talteen.

20151013_191535


Kun Turbo pube oli otettu talteen, päätin tehdä sen kanssa hieman kasvualustakokeiluita. Olin juuri aikaisemmin yrittänyt tutkiskella rocoton kotialuiden maaperiä ja mielestäni keksin jokseenkin samanlaisen sekoituksen. Tavoitteena oli hieman imitoida alkuperäistä maata ja sekoitella siihen jotain parannuksia. Maat näyttivät poikkeuksellisesti hyvin hiekkaisilta, joten perustin tämän mullan hiekkaan. Pienen etsinnän jälkeen löysin hiekkaista metsämaata, joka mielestäni vastasi jotain sellaista jota olin hakemassa. Niinpä sekoite koostui suurimmalta osalta tästä hiekasta. Hiekka oli humuksen sekaista  eikä sinällään vastannut perinteistä puhdasta hiekkakuopan hiekkaa.

20151027_172435


Seos ei täysin sitältänyt metsähiekkaa. Seokseen tuli myös sammalta, turvetta kookosta ja merilevää.

20151030_174257


Lopputulos oli jokseenkin mielyttävä, mutta ei kuitenkaan täysin hakemani kaltainen. On toki todettava, ettei alkuperäinen köyhä ja tiivis maa varmastikkaan ole paras mahdollinen. Päätin antaa tämän olla näin, koska edessä oli kuitenkin kovat ajat talvetuksen muodossa.

20151030_182807


Kuin kasvualustan vaihto ei olisi ollut tarpeeksi rankka juttu tälle rocotolle, päätin vielä siistiä sen juurakkoa. Monen pesun jälkeen sain juurakon melko puhtaaksi. Takana oli pari vuorokautta liotusta ja pesuja mäntysuovallakin. Samalla pääsin eroon kirvoista jotka olivat ilmantuneet lehtiin muutamien sisälläolo viikkojen aikana.

20151030_183022

20151030_183403

20151030_183555

Viimeistelin istututuksen metsäisellä hiekkamaalla, joka toivon mukaan pitää pinnan kuivempana ja siten harsosääsket eivät viihtyisi siinä.


Kasvu on ollut tällä Turbo pubella hidasta. Tämä johtuu varmasti valon puutteesta. Aiemmin vihreänä olleet tyngät ovat ruskettuneet ja kuivuneet. Vihreä oksa kasvaa jostakin vielä elinkelvollisesta kohdasta, mutta riskinä voi olla kuivan osan laajeneminen. Jos kuivuus etenee enää yhtääkään, on varmaa etteivät nyt vielä vihreänä olevat oksat selviä tästä.

Valoja näille on vain muutaman ledinvalon verran, joskin ne ovat normaalista poikkeavia. 14W:n suunnattua moduulia olen pyrkinyt pitämään päällä  14-18h päällä, joka luo kohtuullisesti valoa lehdille. Näiden lisäksi valoa antaa 3x 16W moduulia, mutta näimä ovat päällä vain muutamia tunteja aamulla ja illalla. Karuista oloista huolimatta Turbo pube päätti kiittää kukkasella ja lisääkin näyttää olevan tulossa.

IMG_1601-5565

IMG_1601-5568RAW

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...