maanantai 15. helmikuuta 2016

Nuppuja nyppimään

Chilit alkavat pullistella nuppujaan joka monen mielestä on varmasti hieno juttu. Itse en pidä tilannetta hyvä, vaan erittäin huonona. Lähes joka kausi törmään ongelmaan jossa taimet innostuvat liian varhain kukkimaan. Sinällään kukissa ei ole mitään pahaa, ne vain tulevat liian pieniin taimiin. Kun kukinta alkaa liian varhaisessa vaiheessa, jäävät kasvit kääpiökasvuisiksi ja satokin jää heikoksi. Liian aikaisin kukkimaan alkavia on yleensä vain muutamia, mutta tänä vuonna suurin osa taimista osoittaa suurta intoa aloittaa kukkimaan.

IMG_1602-5605

IMG_1602-5606

IMG_1602-5607

Jos vanhat merkit pitävät paikkaansa, pölyttyvät kukat nyt helposti ja hedelmien tuottokin käynnistyy ongelmitta. Tämä tarkoittaa kasvin varsinaisen pituuskasvun loppumista pitkäksi aikaa. Pituuskasvu jatkuu myöhemmin, mutta se tarkoittaa ensimmäisen satoaallon jälkeistä aikaa ja se on todennäköisesti joskus heinäkuussa.

Olen aina ollut vahvasti kukkien nyppimistä vastaan. Se ei mielestäni oli mikään ammatillinen työvaihe. Nyt kuitenkin päätin tehdä muutoksen tapoihini ja päätin nyppiä nuput pois jo hyvissä ajoin.

Paprikan kasvatusoppaassa kehotetaan poistamaan kasvista 1. ja 2. haarautumiskohtiin kehittyvät kukat tai jo niissä mahdollisesti olevat hedelmänalut. Tällä on tarkoitus pitää yllä riittävän voimakasta vegetatiivista kasvua. Ennen kuin hedelmiä voidaan jättää kehittymään, pitää kasvuston olla tarpeeksi voimakas tuottaakseen satoa.

Kasvu voidaan myös ohjata vegetatiiviseen tilaan lämpötiloilla, päiväpituuksilla, kastelulla ja lannoituksella. Kun kasvin suunta saadaan käännettyä vegetatiiviseksi, kukat tippuvat itsestään pois. Kukkien nypinnässä ei siis olekaan mitään väärä. Tästä on taas hyvä jatkaa. ;)

IMG_1602-5611

IMG_1602-5612

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...