lauantai 12. maaliskuuta 2016

Ahdistaa! Taimikasvatus syö tilaa

Tänä vuonna on taimien määrässä on karsittu huimasti, mutta silti joka vuotinen ongelma on jälleen käsillä. On ahdasta!

IMG_1603-5713-001

On vaan todettava, että chilit ja paprikat vievät tilaa. Vaikka taimipurkit saisi jokseenkin etäälleen toisistaan, on tuo purkkien väliin jäänyt tila pian kurottu umpeen. On jokseenkin turhauttavaa yrittää tunkea purkkeja toisiinsa kiinni, koska siitä seuraa vain ongelmia. Toisiaan liian lähellä taimet eivät saa valoa kuin latvoilleen ja ilmakaan ei kierrä kunnolla.

IMG_1603-5719

Liian lähellä olevat taimet muodostavat tiheän kasvuston jossa ilma ei tahdo kiertää. Tästä aiheutuu liian korkea ilmankosteus, joka johtaa homeeseen. Yllä olevassa kuvassa on Space Chili Big Bangin varteen alkanut kasvaa juurinystyröitä. Tämä kertoo liian korkeasta ilmankosteudesta. Varsinaista ödeemaa kasvustossa ei näy, joten liian korkea kosteus onkin tällä kertaa päälilehdistön alapuolinen ongelma.

Ilmankosteutta sisäkasvihuoneessa kontrolloidaan terraariosäätimellä, joka puhaltaa kosteuden noustessa kuivempaa huoneilmaa sisäkasvihuoneeseen. Kosteampi ilma työntyy sisäkasvihuoneesta ilmastointireikien kautta pois. Ilman vaihtuminen sisäkasvihuoneessa ei ole kuitenkaan taannut koko alalle sopivaa ilmankosteutta, vaan se on ollut kunnossa ainoastaan tarkkailtavalla tasolla taimien päällä. Alempana kasvustossa kostea turve ja kastelumatto ovat pitäneet ilmankosteutta korkeammalla huonon ilmanvaihdon takia.

IMG_1603-5724

Taimikasvatus syö tilaa, se on fakta jonka joutuu toteamaan joka vuosi. Kunnollisten tilojen puuttuessa ei tähän ole nähtävissä ratkaisua hieman pienemmälläkään taimimäärällä. Pienen lisäpöydän turvin pääsin suorittamaan harvennusta ja sain pääpöydältä 15 tainta pois ja tämän myötä sain ruukkujen väliksi n. 20cm suuntaansa. Tämäkin on taimien kehityksen kannalta hieman pieni väli, mutta tällä mennään.

IMG_1603-5738


IMG_1603-5743 IMG_1603-5739

Laajennus tuo mukanaan taas uusia probleemia. Valo on niistä ensimmäinen. Säiden jatkuessa pilvisenä, ei ulkopuolista valoa juurikaan heru. Tästä syystä valotusta pitää edelleen jatkaa täysimittaisesti ja sitä oli myös järjestettävä uudelle lisäpöydälle. Onneksi askartelin tomaateille taannoin taimikasvatusta varten valon, joka kelpasi nyt sellaisenaan lisävaloksi. Valon määrää ei pidä aliarvioida ja se vaikuttaa kasvuun erittäin merkittävästi. Taimien kohdalla se jopa määrää koko kauden onnistumisestakin pitkälti.

Kun tilat pienenevät ja pöydät pitenevät, ei takimmaiseen nurkkaan tahdo enää yltää. Taimien saatua pituutta, on kastelua jälleen astetta vaikeampaa. Otin jälleen kerran käyttöön aikaisempinakin vuosina käyttämäni painepullon josta lannoiteveden annostelu on helppoa. Pitkällä käsikahvalla takimmaisenkin nurkan kastelu on hoidettu nopeasti ja tarkasti. Taimien alla oleva kastelumatto kerää ylimenevän veden ja palauttaa sen takaisin purkkien jo kuivuessa. Taimien turhaa siirtelyä kastelumatolla tulee välttää koska tällöin sinne kasvaneet juuret katkeavat ja taimen veden otto vaikeutuu taas joksikin aikaa. Käyttämästäni taimien ruiskukastelusta löytyy muuten videokin parin vuoden takaa tästä. Suosittelen testaamaan tapaa, koska sillä kuivakin turve on helppo kastella.


IMG_1603-5732

IMG_1603-5745

Nyt chilien ja paprikoiden kukat saavat olla rauhassa. Tällä hetkellä suunnittelen kasvihuonekauden alkavan kahden viikon kuluttua. Se siis tarkoittaa kauden aloittamista kasvihuoneessa vielä maaliskuun aikana ja siihen sumaan osuu sopivasti jopa pääsiäisen pyhät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...