lauantai 5. maaliskuuta 2016

Maaliskuun alun kuulumisia

Hiihtoloma ja pieni remontti ovat hieman viivästyttäneet päivittelyä, mutta niputetaanpa nyt hieman kuulumisia.

Aloitetaan tomaateista. Tomaatit saivat samanlaisen alun kuin chilitkin, mutta melko pian itämisen jälkeen ne siirrettiin veranalle. Siellä niille pystyttiin tarjoamaan viileämpää ilmaa. Viileä ympäristö ja hyvä valaistus pitäisi tuottaa tanakoita taimia. Osa taimista saattoi kuitenkin kärsiä ulko-ovesta kuljettaessa syntyneestä vedosta. Taimien kasvua ja kehitystä osaltaan saattoi myös rajoittaa pieni taimikennosto joka oli tämän tästä kuiva. Tänään kun “karanteenikoppi” purettiin, taimet koulittiin isompiin purkkeihin ja ne saavat jatkaa kasvuaan sisäkasvihuoneessa. Viime vuoden tapaan Moneymakerit olivat helppoja, mutta nuo muut erikoisuudet tuottivat taas erittäin heikkoja taimia. Niiden osalta täytyy vain toivoa parempaa kehitystä uuden ruukutuksen myötä.

IMG_1603-5661RAW

IMG_1603-5663RAW

 

Ämpäriperunaa. Sitä on tullut kasvateltua muutamana vuotena, mutta sato on niistä jäänyt erittäin heikoksi. Tänä vuonna en ajatellut laittaa lainkaan pottua ämpäriin, mutta Allotment Diary Youtube-kanava sai jälleen innostuneeksi kokeilemaan. Viime vuosista poiketen laittelin 5kpl perunoita 45 litran saaviin. Lajikkeena oli aikaista Timoa. Mukuloissa  oli pienet idun alut 2 viikkoa sitten ja päätin kokeilla nyt viritysidätystä jossa mukuloita pidetään 1-2 viikkoa 8-10°C:ssa ja valoisassa paikassa. Autotallin ikkuna tarjosi valoa, mutta lämpötila oli kuitenkin suurimmaksi osaksi tuon lämpötilan yläpuolella. Kahden viikon jälkeen idut olivat edelleen saman kokoisia, mutta olivat kuitenkin saaneet hieman vihreää väriä pintaan. Toiseen saaviin laitoin mukuloiden alle hieman starttilannoitusta. Nähtäväksi jää onko tämän kaltaisesta fosforilannoituksesta apua saavin tuottamaan satomäärään. Nyt saavit saavat olla lämpimässä pöydän alla ja odotellaan varsien kasvua.

IMG_1603-5674

IMG_1603-5675 IMG_1603-5677


Chilien ja paprikoiden kanssa menee loistavasti. Viime vuonna taistelin tässä vaiheessa valtavien kirva ja harsosääski määrien kanssa. Nyt ainoastaan harsosääskiä on vain muutamia. Kukkia ja nuppuja olen edelleenkin nyppinyt ja aion jatkaa sitä jonnekin puolen kuun paikkeille. Huhtikuun alusta on tarkoitus aloittaa kasvihuonekausi ja kasvihuoneeseen siirryttäessä toivoisin taimien olevan sen verran isoja jotta ne kestävät ja tuottavat hyvin satoa. Latvontaa en ole harrastanut, vaan hyvä typekäs lannoitus on tehnyt haarautumista tarpeeksi. Valon määrää lisäsin pari viikkoa sitten ja tuolloin kehiin astuivat uudet ledivalot. Valotehoa 6 moduulin yksiköstä irtoaa 9600 lumenia ja taimien latvan korkeudella luxit nelinkertaistuivat pöydän reunoilla keskiosan pysyessä suunnilleen samana. Nyt taimilla on 4000-8000 luxia käytettävissään. Valojen värisävy on 4000K ja tehoa kuluu huikeat 10W per moduuli. Lämpimämpi värisävy vaikuttaa toimivalta ja samalla se tuntuu haaroittavan taimia herkemmin kuin sinisävytteisempi korkeamman kelvinin valaisin.

IMG_1603-5679RAW
IMG_1603-5683RAW
IMG_1603-5684RAW
IMG_1603-5689RAW
IMG_1603-5682RAW

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...