perjantai 25. maaliskuuta 2016

Uutta järjestystä kasvihuoneeseen

Kasvihuonekausi on tarkoitus aloittaa näillä näppäimillä. Vaikka aika ja kelit alkavat nyt olla otollista puuhailuun, on uuden kasvihuonekauden suunnittelu ja valmistelut aloitettu jo ennen viime kauden lopetusta syksyllä. Kauden päätyttyä päästiin paremmin hommiin ja kauden valmistelut aloitettiin maalattian madaltamisella. Maanpintaa laskettiin n. 10cm. Tällä saatiin lisää korkeutta huoneeseen ja samalla lattia oikaistiin kauttaaltaan. Urakka oli suhteellisen suuri ja tarkoitti käytännössä hieman yli 2m3 maan poistoa kasvihuoneesta lapiopelillä.  Tämän jälkeen pinnalle levitettiin kerros hiekkaa ja hiekan päälle maanrakennuskankaat. Tällä tavoitellaan helpompaa siivottavuutta ja parempaa lattian hengittävyyttä, joka toivottavasti vähentää joka syksyistä nokihometta.  

20151013_191640

20151018_094932 20151018_151909

Kasvihuoneen järjestelmät on tarkoitus laittaa uusiksi ja lähinnä tämä tarkoittaa automaattikastelua tippukasteluna. Kastelun järjestäminen kasveille vaatii selkeää järjestystä ja tämän takia kasvit pitää jakaa suoriin linjoihin. Aikaisemmat vuodet ovat olleet täyteen tungettuja, joten myös tämän järjestelyn kautta kasvihuoneeseen yritetään etsiä väljempää layoutia. Kolmeen riviin sijoitettavat kasvit toivon mukaan saavat ympärilleen ilmavuutta. Layout muutoksella päästiin myös eroon tilaa syöneistä kuormalavoista ja purkit asetellaan riviin Finnfoam levyjen päälle. Finnfoam levyt katkaistiin pituussuunnassa keskeltä, jolloin saatiin yhdestä levystä kaksi suikaletta. Finnfoam on suulakepuristettu eristyslevy ja sillä saadaan estettyä maasta nouseva kylmyys ja näin purkit pysyvät lämpimänä.

Tippukastelujärjestelmä rakentuu kauden mittaa ja tällä hetkellä järjestelmän koko kokonaisuus on vielä hieman auki. Tavaroita on kuitenkin jo hankittu ja lisää pitää hyvin todennäköisesti hankkia, vaikka varastosta löytyy kaikenlaista tilpehööriä rakentamiseen.

IMG_5451

IMG_5458

IMG_1603-5768

 

Ennen kuin taimet tuodaan kasvihuoneeseen, pitää paikat siivota talven jäljiltä ja asentaa tippukastelun runkoverkko. Olen monta kertaa todennut sen, että kaikki suuremmat ja pidemmät jutut pitää olla tehtynä ennen kasvien tuomista kasvihuoneeseen. Jos näin ei ole, saa siitä maksaa katkenneilla taimilla tai oksilla.

IMG_1603-5767

1 kommentti:

  1. Automaattikastelu on toimiva, mutta sen kanssa pitää muistaa muutama asia. Lappoilmiötä ei saa syntyä. Tästä syystä on hyvä olla paineella avautuvat tippuannostelijat, joita saa eri litramäärillä (2,4,8l/h), jolloin veden virtauma on vakio suhteessa aikaan. Tämä taas asettaa vaatimuksia pumpulle jolla vettä syötetään linjastoon. Myös veden suodatus roskista on ehdoton. Linjat pitää pystyä myös huuhtelemaan mahdollisten kertymien takia. Aurinkoisina päivinä vettä voi tulla liian vähän jos ja kun kastelu kellokytkimeen ja sateisina ja viileinä päivinä taas liikaa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...