torstai 14. huhtikuuta 2016

Harmia punkeista

Juuri kun kuvittelin päässeeni punkeista, alkoikin niitä löytymään oikein urakalla.

Tein maanantaina varmistelevan ruiskutuksen paineilmaruiskulla. Käytin tuolloin myrkytysliuosta vain noin 8dl koko kasvihuoneen kattavaan ruiskutukseen. Mielestäni ruiskutus oli tehokas ja tarkka. Joskaan en tässä kohtaa edes tiennyt kärsiväni enää vihannespunkeista.

Keskiviikkona pistokokeena tekemäni tarkastelu toi lehden alta esiin paljon punkkeja. Myös pari seuraavaakin testilehteä antoivat saman tuloksen. Paljon punkkeja ja varsinkin pieniä toukkavaiheen punkkeja. Joukossa oli myös aikuisia punkkeja. Näkymässä oli kuitenkin jotain poikkeavaa, nimittäin punkkien munia oli todella pieniä määriä normaaliin tai saastumisen tilaan verrattuna.

IMG_1604-5875RAW

IMG_1604-5869RAW

Keskiviikkona oli sitten aika taas myrkyttää. Koska vettymisaste oli paineilmaruiskulla selkeästi liian alhainen, päätin tehdä ruiskutuksen paineruiskulla, vaikka se onkin hyötysuhteeltaan tuhlaileva. Pysyin aikaisemmalla linjalla aineiden kanssa, mutta valmistin nyt hieman voimakkaampaa seosta. 5 litran paineruiskuun meni 9ml pyretriiniä sisältävää Bioruiskute S:ää ja 45ml rapsiöljyä sisältävää Kevätruiskutetta. Pintajännitystä poistaakseni ruiskautin sekaan myös tilkan Fairya. Yritin tällä kertaa olla mahdollisimman huolellinen ja varmuuden vuoksi ruiskutin myös turpeen pinnankin. Ruiskutukseen meni 45 minuuttia ja valmista seosta kului lopulta 10 litraa. Aikaisempia ruiskutuksia öljyisempi seos näkyi ja vettyvyyskin oli aikaisempaa parempi. Vaikutusta tehostamaan kaadoin kasvihuoneen lattialle muutamia ämpärillisiä vettä. Veden oli tarkoitus nostaa kosteutta kasvihuoneessa ja siten hidastaa ruiskutetun aineen kuivumista. Ilma kostui selkeästi, mutta lehdet näyttivät kuivuvan tästä huolimatta suhteellisen nopeasti.

Torstaina öljyisyys oli jo hävinnyt lehdiltä. Muutaman mikroskoopin alla tarkastetun lehden alta ei löytynyt käytännössä mitään. Yhdestä lehdestä löysin sentään kuolleen punkin ja muutamia kellastuneita munia. Ruiskutus näytti jälleen tepsivän. Nähtäväksi jää, koska löydän lehtien alta taas punkkeja. Kasvihuoneen kosteutta pitää yrittää jälleen nostaa ja ruiskutuksia lehdistöön täytyy jatkaa, vaikka ruiskutettava aine olisikin vain vettä. Oma epäilykseni kääntyy käytettyyn kasvihuoneturpeeseen ja sen mukanaan tuomiin punkkeihin. Turvemäärä oli kuitenkin niin suuri ettei sen desinfiointikaan olisi ollut mahdollista. Kokeilin desinfioida suhteellisen pientä määrää (60-80l) talvella, mutta tuokin määrä tuotti ongelmaa ja vaati ohuenakin kerroksena uskomattoman lämmityksen 100°C saunassa ennen kuin 10cm turvekerroksen sisälämpötila saavutti 60°C:sta.

IMG_0519

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...