perjantai 20. toukokuuta 2016

Litulaukkaa ja sarviapilaa

Villiyrtit on pop ja jopa kotikasvatuskin näyttäisi olevan mahdollista. Ihastuin litulaukan mietoon valkosipuliseen makuun viime vuonna ja tänä vuonna olen yrittänyt kasvattaa sitä puutarhassa. Kertoilin kolme viikkoa sitten miten otin talteen itäneitä litulaukkoja yrttipenkin alta. Osa istutettiin uuteen yrttipenkkiin ja osa on saanut kasvaa purkissa kasvihuoneessa. Ulkopenkissä on tapahtunut pientä kehitystä, mutta kasvihuoneessa kehitys on ollut todella mahtavaa. Lehtiä on syöty jo jonkin verran salaatin tavoin. Litulaukka kasvattaa pitkän pystysuuntaisen juuren, joten ruukkukasviksi se välttämättä sovi, ainakaan jos ruukku on matala.

20160520_162836
Litulaukka rehottaa kasvihuoneessa.


20160520_162901
Yrttipenkin litulaukat ovat paljon perässä.


IMG_3353 IMG_3354
Luonnontilaisen litulaukan koko yllätti. Ne olivat suuria ja jopa jo kukassa.


Sarviapila on myös tämän kauden uusia kokeilluita. Löysin sen siemeniä edullisesti internetistä ja pistin tilaukseen. Sarviapilaan tutustuin Chillies on the Web maustemyymälän kautta. Sarviapila on erinomainen mauste jota käytetään monissa mausteseoksissa, mutta sitä voi käyttää sellaisenaankin tuomaan ruokaan mm. pähkinämäistä makua. Sillä on myös erilaisia terveysvaikutuksia. Sarviapilasta voidaan käyttää lehtiä tuoreeltaan tai kuivattuna. Itse sarviapilajauhe tehdään kuitenkin kuivatuista siemenistä. Sarviapilan kasvatuksesta Suomessa löytyy todella vähän tietoa, mutta sen ei pitäisi olla ronkeli maan suhteen. Yksi huomionarvoinen arvio löytyi, jossa kerrottiin, että sarviapila on vaikea saada kasvamaan ja tuottamaan tuleentuneita siemeniä lyhyen kesän johdosta.

Tähän saakka sarviapilat ovat olleet pitkälti oman onnensa nojassa, mutta ne ovat kuitenkin kukkineet vaivihkaa ja kasvattelevat jo siemenpalkoja. Seuraavaksi olisi vuorossa apiloiden siirto veranalta kasvihuoneeseen sekä pellolle. Kasvihuoneessa on tarkoitus testata sarviapilan kasvua vesiviljelyssä. Nähtäväksi jää tuleeko satoa ja kuinka paljon. Epäilen, että sadon määrä jää vähäiseksi ja syksyllä on tehtävä maustetilaus Englannista. Kampani koodilla “CHILITUNARI” saat ensimmäisen tilauksesi postikuluitta Chillies on the Web myymälästä. Myymälän erikoislaadukkaiden mausteiden kirjo on muuten laajentunut entisestään. Yrttien ja muiden mausteiden lisäksi myymälästä löytyy monipuoliset chilijauhe ja siemen valikoimat.

20160330_153935
Sarviapilan siemeniä. Tällaisista jauhetaan sarviapilajauhe.


20160520_163654
Sarviapilat eivät ole vielä suuria, mutta siemenpalkoja löytyy.

20160520_163700
Lähes salaa kukkineet sarviapilat vaikuttavat tuotteliailta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...