tiistai 3. toukokuuta 2016

Sipulit ja perunat maahan

Vappu on ollut yleensä se ajankohta jolloin eteläisessä maassa on ollut hyvä laittaa sipulit ja perunat maahan. Toki ammattiviljelijät aloittavat peltoviljelyn huomattavasti aikaisemmin suotuisilla paikoilla. Edeltäneet viileät ilmat viivästyttivät pellon kuntoon laittoa ja pelto jyrsittiin vasta nyt kuntoon. Talven jäljiltä pelto oli kova, mutta parin jyrsintä kerran jälleen se muuttui jälleen kuohkeaksi.

IMG_1605-5932RAW

Tänä vuonna sipulit menivät yön liotuksen jälkeen peltoon. Lajikkeissa käännyttiin ensimmäistä kertaa enemmän punasipulin puolelle perinteisen keltasipulin jäädessä vähemmälle. Viime vuonna testasin sipulien esikasvatusta, joka näyttikin erinomaiselta, mutta hyöty jäi nollaan esikasvatettujen joutuessa kylmään peltoon. Syksyllä esikasvatettujen ja suoraan peltoon istutettujen sipulien välillä ei ollut minkäänlaista eroa.
Lajikkeina tänä vuonna keltasipulista Sturbc20 ja punasipulista Red Baron. Punasipulin lajiketta ei oltu kerrottu S.G. Niemisen pusseissa (Punasipuli ST), mutta pakkaajan (Broer BV) sivuilta ja Niemisen luettelosta ei löytynyt kuin yksi yhtenevä punasipulilajike.

IMG_1605-5927RAW

IMG_1605-5929RAW

Sipuleiden lisäksi tänään meni maahan myös ensimmäinen erä perunaa. Hieman yli parisataa mukulaa eivät jää ainoaksi eräksi, vaan myöhemmin on tarkoitus vielä laittaa suunnilleen toinen samanlainen määrä peltoon. Lajikkeena Timo. Siemenperunat ovat omaa siemenperunaa viime vuoden sadosta. Hallaharson alla kehitys pääsee nopeasti vauhtiin ja se estää hallankin tehokkaasti puremasta. Sipulitkin saivat myös harson päälleen.

IMG_1605-5930RAW

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...