torstai 5. toukokuuta 2016

Tomaatit penkkiin helatorstaina

Tomaatit ovat saaneet viettää lokoisia päiviä lämpimässä kasvihuoneessa chilien ja paprikoiden kera. Taimimäärä kaikkien osalta on kuitenkin niin suuri ettei tomaatit kerta kaikkiaan mahdu olemaan samassa kasvihuoneessa koko kautta. Tästä syystä ne siirretäänkin toiseen kasvihuoneeseen jatkamaan kasvua. Tomaattien epäonneksi toinen kasvihuone on kylmä ja tämä tulee näkymään kasvukehityksessä. Täysin kylmä toinen kasvihuone ei sentään ole, vaan sinne järjestetään tilapäistä hallan poissa pitävää lämmitystä, mutta vastaavaa aktiivista lämmitystä siellä ei ole niin kuin on pääkasvihuoneessa.

13119065_968504779937478_7367647106575144054_n 13138809_968504816604141_4489758408083316685_n

Tomaattien siirto päätettiin jakaa kahteen osioon. Ensimmäiseksi saivat lähteä vahvat ja hyvässä mallissa olevat taimet. Heikommat saavat olla vielä hetken lämmitetyssä kasvihuoneessa varttumassa ennen siirtoa. Oxheart tomaatit ovat viime vuoden tapaan muita heikommassa mallissa  ja ne saivat jäädä vielä odottelemaan siirtoa. Syytä niiden heikompaan kehitykseen vain arvellaan, mutta tietoa siitä mikä aiheuttaa heikkoa kasvua, meillä ei ole. Tähän saattaa olla syynä liian kevyt lannoitus tai yksinkertaisesti huonot siemenet.

IMG_1605-5940RAW Tomaatit ehtivät venähtää melkoisesti ennen istutusta lopullisille paikoilleen. Yleensä tätä voidaan pitää huonona asiana, mutta tällä kertaa pitää muistaa, että tomaattien raakileita on parhaimmillaan jo neljässä kerroksessa ja kukkia on vielä niiden päällä kolmessa kerroksessa. Tomaatit ovat siis normaalissa kasvuvauhdissa ja hyvässä sellaisessa.

Ongelmaksi tuo pituus kuitenkin muodostuu. Nimittäin kakkoskasvihuone on matala huone ja tomaattien latvat yltävät jo kattoon. Koska latvoja ei ihan vielä haluta katkaista, on pituus pienoinen ongelma kasvihuoneen mataluuden kanssa. Ammattikasvihuoneissa tämä ongelma ratkaistaan laskemalla runkoa alas, mutta tässä tilassa se ei oikein luonnistu mallikkaasti. 


Korkeusongelma saatiin ratkaistua lähes ammattiviljelijöiden käyttämällä rungonalaslaskemistavalla. Tosin nyt penkkiä käytettiin hyväksi ja runko aseteltiin penkkiin niin että runko jäi pitkälti penkkiin turpeen alle. Tällä pitäisi olla lisäksi se hyötynäkökulma että tomaatti kehittää suuren juuriston nykyisen juuripaakun lisäksi. Tomaattihan on kuuluisa siitä että se kehittää juuria erittäin helposti rungosta, jos se saa vain tilaisuuden tähän. Turpeen alle jätetystä osasta poistetiin lehdet. Alimman tertun alle kuitenkin jätettiin 1-2 lehteä. Limittäisellä sijoittelulla turvepenkkiin saatiin mahtumaan 8 tomaattia, jossa saattaa olla pari liikaa, mutta viime vuoden heikosta tomaattisadosta johtuen päädyttiin tähän määrään.

IMG_1605-5946RAW IMG_1605-5971RAW

IMG_1605-5966RAW

IMG_1605-5948RAW

IMG_1605-5970RAW Tulevat säät tulevat näyttelemään merkittävää osaa kauden onnistumisessa. Viime vuonna pitkä viileä ajanjakso teki ison loven kauden onnistumiseen ja se heikensi tomaatteja monella tavalla, eikä kasvu ja sato lähteneet enää kunnolla käyntiin kelien jo parannuttua. Tähän yritettiin varautua tänä vuonna vaihtamalla penkkien turve parempaan ja samalla penkkien pohjalle laitettiin polyuretaanilevy estämään kylmän nousua maasta päin.

Kylmää pitää torjua pitkään ja tässä kasvihuoneessa se tarkoittaa huolellista hallaharsoilla peittämistä ja lämppäriä varmistelemassa jos lämpötila alkaa lähennellä hallaa. Harsojen käyttöä silmällä pitäen tomaatit pyrittiin tukemaan vielä kepein, mutta pisimmät tomaatit jouduttiin naruttamaan ylös. Narutus on hyvä tapa tukea taimi, mutta harsojen levitys näiden taimien ympärille on hieman hankalampaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...