maanantai 20. kesäkuuta 2016

Kuuluuko mollaaminen chilinkasvatukseen?

Ei. Se ei kuulu siihen, eikä sen pidä kuulua mihinkään muuhunkaan. Mutta mikä ajaa aikuisen ihmisen mollaamaan? Ehkäpä se on lähtöisin kateellisuudesta tai oman egon pönkittämisestä. Kenties epäasiallisuuksien huutelu on jonkinlaista nettiajan huvittelua. On toki todettava ettei ongelma ole yksin tämän harrastuksen puite, vaan se ikävä kyllä se on käytännössä kaikkien harrastuksien sivuilmiö.

Suomen chilikulttuuri on mitä on ja toisten mollaaminen tuntuu istuvan siinä kuin se kuuluisa tatti. Se ei muuksikaan muutu jos sama vääristynyt asenne on jo niillä ihmisillä joiden pitäisi olla omalta osaltaan kehittämässä toimintaa. Se ei näytä olevan kehittynyt lainkaan niistä ajoista jolloin vielä itsekin “kuuluin tähän yhteisöön” ja josta lähdin turhan mollauksen johdosta pois. Raadollisuudessaan täällä toki ollaan kaukana suuren maailman chilipiireistä, jossa valheet lentelevät surutta foorumien ulkopuolellakin ja ihmiset ovat oikeasti riidoissa keskenään sabotoiden toisten toimintaa. 

Jos moderointi ei suodata pahantahtoista, pilkallista tai muutoin dissaavaa kommenttia, älä anna siimaa tyhjänhuutajille, vaan jätä kommentti omaan arvoonsa. Sen kirjoittanut tuskin on lukenut kirjoitustasi tai katsonut jaettua kuvaakaan kunnolla. Jos yrität oikaista tyhjänhuutelijan huomautusta, ruokkii, ja innostaa se todennäköisesti  myös muitakin samaan leikkiin. Asiavirheet mollaajan kirjoituksessa kielivät vain siitä ettei niiden kirjoittaja ole jaksanut perehtyä tippaakaan julkaisuusi, joten älä sinäkään näe vaivaa oikaistaksesi toisen luetun ymmärtämistä.

- Älä välitä epäasiallisista kommenteista
- Älä provosoidu
- Kommentti on kommentti – vastaa vain kysymykseen
- Jos ongelma on toistuvaa, sulje kiusaaja ryhmästä tai lähde itse
- Jokainen harrastaa harrastusta omalla tasollaan, omilla taidoillaan – älä oleta muuta
- Yritä kirjoittaa mahdollisimman selvästi jotta viestin tarkoitus aukeaa helposti
- Ymmärrä myös muiden kirjoituksia
- Käytä hymiöitä

En ala puimaan alla olevaa esimerkkiä ja pohtimaan missä ja mikä meni pieleen. Jokainen voi itsekseen pohtia näitä asioita. Mielestäni esimerkki on erittäin klassinen ja siinä toteutuu monia edellä mainitsemiani asioita.

Kaikesta huolimatta, koitetaan pitää tämä harrastus kannustavana ja mukavana kaikentasoisille ja näköisille kasvattajille! Smile

2 kommenttia:

 1. Tjahas Facebookki iskenyt taas parastaan kehiin, onneksi en ole tuota alustaa enää muutamaan vuoteen käyttänyt mihinkään, ainoastaan foorumia.
  ;)

  Aika pitkälti kyllä asian käsittely menee inttämiseksi ja bensan liekkeihin kaatajia on aina ollut asiassa kuin asiassa.

  Lannoitteisiin voin todeta vain että kukin käyttäköön mitä itse on omalle kohdalleen parhaaksi nähneet. Sekä testatkoon mitä haluavat, itse ajattelin Yaran suuntaan kääntyä jos kasvattelut tästä vielä lisääntyvät vesiviljelyn muodossa. Tomaati+Mansikka combolla tähän asti jotain lisälitkuja annostellen sekaan.

  VastaaPoista
 2. Tuossahan ihmisillä vaan meni hermot kun muutaman kasvatteluvuoden kokemuksella tehdään myytäväksi jotain omaa lannoitetta väittäen sen olevan selkeästi parempaa kuin se mihin suurin osa on tottunut käyttämään. Jotkut reagoi toki melko kärkkäästi ja sitä samaa se forumillakin välillä oli kun sitä vielä seurailin. Vaihdoin toisenkieliseen forumiin missä on aikalailla nollatoleranssi moiselle toiminnalle.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...