maanantai 27. kesäkuuta 2016

Luomulannoitetta raunioyrtillä

Luomulannoitteista ei ole runsaudenpulaa ja kaikki tarpeelliset niksit ovat aina tervetulleita. Edellisvuonna kerroin miten nokkosista tehdään typpipitoista nokkoskäytettä. Tänä vuonna tehdään kaliumpitoista rohtorauniokäytettä.

20160625_195012
KALIUM
Puutosoireet:
1. Kloroottisia laikkuja lehtisuonien välissä, varsinkin lehtien reunaosissa. Puutteen jatkuessa solukko kuolee värin muuttuessa ruskeaksi. Varsinkin alalehtien reunaosat saattavat kellastua kokonaisuudessaan, kuivua ja käpertyä alaspäin, jolloin lehti tulee kuperaksi. Myöhemmässä vaiheessa lehdet alkavat putoilla.
2. Varret hentoja ja pitkähköjä.
3. Kukat pieniä, heikosti värittyineitä, kestävyys maljakossa lyhytaikainen. Kaliumin puutosoireet tehostuvat aivan erityisesti silloin, kun sen tarve on suuri, esim. kukkakasveilla kukan muodostusvaiheessa.
Lähde: V. Puustjärvi-Kasvuturve ja sen käyttö

Raunioyrttejä tunnetaan monia, mutta Suomessa niistä esiintyy kolmea. Ne ovat rohtoraunioyrtti, tarharaunioyrtti ja ruotsinraunioyrtti. Niiden tunnistaminen toisistaan on vaikeaa ja nämä sekoitetaankin usein keskenään. Rohtoraunioyrtti on vanha koriste  ja rohdoskasvi ja sen tapaakin usein villinä ja runsaana vanhoilta asuin ja joutomaa-alueilta. Kasvin käsittelyssä ei tarvita käsineitä, mutta niiden käyttö on kuitenkin hyvä pieniä piikkejä vastaan. Vaikka kasvi on vanha lääkekasvi, sen käyttöä ei suositella. Ulkoisesti sen kanssa ei pitäisi sisältää mitään vaaraa, mutta sisäisesti käytettynä sen tiedetään sisältävän syöpää aiheuttavia yhdisteitä.

20160626_133600

Rohtoraunioyrtti on juuri se josta varsinaista käytettä pitäisi tehdä, mutta en pidä vaarallisena vaikka lajit sekaantuisivat. Koska varret voivat olla toisinaan hyvinkin paksuja, ovat ohileikkaavat oksasakset näppäriä keruussa.


20160626_132858

Rohtoraunioyrtit ovat erittäin sitkeitä ja niiden pilppuaminen silpuksi edesauttaa valmiin käytteen syntymisessä. Kova runko voi olla työläs pilkkoa ja sen silppuamiseen voi yrittää käyttää oksasilppuria. Oksasilppuri ei kuitenkaan tahdo selviytyä ohuemmista oksista ja lehdistä, jotka jäävät väistämättä pilputtavaksi toisin.  Rohtoraunioyrtti haisee suhteellisen voimakkaasti tuoreena, mutta haju haihtuu melko nopeasti. Tuoreen katkaistun tai silpun haju muistuttaa etäisesti kurkkua.

20160626_132912
20160626_132944
Valmis silppu laitettaan ämpäriin, saaviin tai tynnyriin ja täytetään vedellä. Käytteen voimakkuus riippuu käymisajasta ja veden määrästä suhteessa silputtuun materiaaliin. Viikon – kahden käymisen jälkeen käyte on valmista käytettäväksi 1:9 suhteella. Jos käytössäsi on johtavuusmittari, voi käytettä annostella puutostilaan suoraankin, kun käytteen johtavuus on alle 4mS/cm. Lisäpotkua käytteeseen saa käyttämällä samassa myös nokkosia, jolloin käytteeseen saadaan kahden mahtavan kasvin edut.

20160626_165432

Valmis käyte voi olla paksua ja jos sitä käytetään sumutuspullossa esim. kirvojen ja vihannespunkkien torjuntaan, kannattaa se siivilöidä kankaan läpi. Sumutuksessa hyvä sekoitussuhde on 0,5:4,5 tai 1:4.

20160626_165548

Valmis käyte näyttää tältä. Sen haju voi vaihdella paljonkin käytetyn silpun ja veden määrästä riippuen, mutta haju muistuttaa kuitenkin lehmänlantaa. Haju kuitenkin haihtuu nopeasti, toisin kuin nokkoskäytteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...