sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Kauden lopetus

Tämän kauden piti olla ennätyksellinen ja helppo. Ennen kaikkea stressitön. Se on kuitenkin ollut kaikkea muuta kuin edellä mainittuja. Se on tuottanut suoraan sanottuna pelkkää tuskaa. Nyt on tullut aika päästää irti.

IMG_1607-6132

Kauden päätös merkattaneen tälle päivälle. Varsinainen loppusiivous jääköön hamaan tulevaisuuteen. Kausi eteni alkuun erittäin mallikkaasti, mutta kasvihuoneessa alkoi punkki-invaasion nousu. Punkkeja oli lopulta joka puolella, mutta varsinaiseen seittivaiheeseen ne eivät koskaan päässeet. Punkeista toki oli haittaa, mutta varsinainen ongelma tuli lukuisista pyretriini ja rapsiöljyruiskutuksista. Lehtiä tippui ja kasvusto kärsi. Kehitys oli pysähtynyt.

Punkeista päästiin useaan otteeseen, mutta aina niitä vain ilmaantui takaisin. Jossakin vaiheessa punkit alkoivat olemaan vähemmistöllä ja tomaattien siirto toiseen koppiin toi toivottua lisätilaa ja kasvuston harvennukselle. Tässä vaiheessa suoritettiin viimeiset myrkytykset. Samalla päätettiin, että nyt mahdollisista punkeista täytyy päästä muulla tavoin eroon kuin myrkyttämällä, koska myrkytykset olivat tehneet enemmän hallaa kasvustolle kuin itse punkit. Tässä vaiheessa kuitenkin kausi alkoi olla jo peruuttamattoman jäljessä. Kasvit olivat lähteneet generatiiviselle linjalle jo kasvihuoneeseen siirron yhteydessä ja tämä suunta ei ollut muuttunut miksikään. Muutamat typpikuurit saivat chilit ja paprikat esittämään pientä kasvua ja piristymisen merkkejä. Pian alkoikin kukinta, mutta monet kukat ilmestyivät kummallisesti hyvin hyvin alas kasvustoon. Kukinta oli paikoitellen runsastakin ja tilanne alkoi näyttää jokseenkin hyvältä. Tilanne alkoi kääntyä jälleen huonompaan suuntaan kun kasvusto ei lähtenyt uuteen kasvuun, vaan jälleen jämähti paikalleen ja alkoi kuivettua. Poditkin mustuivat ja olivat täynnä mikrohalkeamia.

IMG_1607-6129Tällä välin kasvustosta alkoi löytyä jälleen punkkeja, vaikka kosteutta oli yritetty pitää yllä. Punkeista yritettiin päästä eroon neljän päivän kuumakuurilla jossa kasvihuoneen luukut pidettiin kiinni ja kosteutta lisättiin tappiin asti. Punkit hävisivät kasvustosta ja chilit ja paprikatkin vaikuttivat hyväkuntoisilta vallinneeseen kuuriin nähden. Kasvihuonekurkut eivät taas voineet hyvin ja kuuri olikin kuolin laukaus neljälle iäkkäämmälle kurkulle. Ne kuolivat vedensaantiongelmaan ja sen syynä oli mädäntynyt juuristo. Juuristo mätäneminen oli toki lähtenyt aikaisemmin liikkeelle, jota yritin kääntää toiseen suuntaan patolevyn asentamisella nft:n pohjalle. Juurien mätänemiseen voi olla monta syytä, mutta hapeton vesi oli mielestäni ongelman ydin.

Kuumakuurin osalta näytti hyvältä kunnes puutarhasta tuodut uudet paprikan taimetkin alkoivat oireille. Paprikoissa oli tuotaessa jo hyvän kokoiset hedelmän alut. Tilanne muuttui huonoksi siinä vaiheessa kun hedelmät alkoivat mädäntyä kasvustoon. Latvamädälle on hyvin monta aiheuttajaa, joten ongelmaa ei voi pistää yksin kalsiumin piikkiin. Nämä paprikat vielä kukkivat, joten ne saavat olla yrittämässä kasvua. Muiden paprikoiden ja chilien osalta ainoastaan Aji Verdessä on kukkanuppuja ja muutamia kukkia. Kaikista muista oksan päät ovat kuivuneet ja toivoa edes kukkanupuista ei ole kukista puhumattakaan. Tämän osalta kausi on ohi ja toivoa ei ole, eletäänhän jo lähes heinäkuun puoliväliä.

IMG_1607-6136


Syitä kauden epäonnistumiselle on vaikea löytää. Vikaan on varmasti menty monessa kohtaa, ja korjausliikkeet ovat vain voineet pahentaa tilannetta.

- Turve
Käytetty turve, hyvä vai huono. Oliko energiatasosta huolimatta jotain puutosta jossain, kuten kalsiumissa. Heikensivätkö turpeen joukossa olleet kurkun juuret typpitasoa jos samassa tapahtui maatumista. Pitikö sekaan laitettu rahkasammal ruukun liian märkänä. Olisiko viime kauden Belindan turve muuttanut mitään miksikään.

- Ruukku
Eikö 13 litran purkki toimikkaan. Onko musta väri liikaa lämpöä sitova. Miksi turve ei tahdo kuivua. Miksi juuret eivät kasva. Oliko purkin alla ollut Finnfoam ja kastelumatto huono yhdistelmä.

- Automaattikastelu
Mikä olisi sopiva kasteluväli ja määrä. Kiinalaiset 4/h paineenalentimet lapposivat pitkään ennen mg-venttiilin asennusta ja siltikin lappoa esiintyi varmasti tomaattikopin linjan suunnalta. Siirtyminen vasta paineesta avautuviin 2l/h tasaajiin helpottaisi kontrollointia ja annostelua olisi tarkempaa minuuttiajo tasolla.

- Lannoitus
BioCannan pois kulutus taisi olla virhe. Miksi Yara Hydro & Calcinit ei toiminut. Veden pH alennus ei tuonut mitään vanhaan verrattuna. Kokoaikainen typpi vaje.

- Kasvit
Liian aikainen alku kostaantui, kasvu pysähtyi. Enemmän kukkia alkuvaiheessa pois. Aloitus vielä myöhemmäksi. Oksien kuivuminen ja kuoleminen, korkkiintuminen.

- Kasvihuone
Varjostusta enemmän. Kosteuden yllä ja ala kontrollointi. Tasaisempi lämpö.

- Tuholaiset
?…
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Näin jälkikäteen asoita pohdottituna ongelmat saatoivat pitkälti kulminoitua kahteen asiaan. Ensimmäinen toki oli punkkisota jota käytiin pitkin kesää. Punkeilla ja niihin liittyneillä toimilla oli kasvua jarruttava vaikutus. Vaikutuksen ajankohta osui kriittiseen kohtaan, kohtaan jossa kasvun oliis pitänyt lähteä käyntiin toden teolla. Toinen ongelmaa tuottanut vika saattoi olla pH miinuksessa jota käytin emoliuossäiliöissä estämään levän kasvua. Reipas miinuksen käyttö emoliuoksessa sakkautti tai ainakin lukitsi typpi-kalsium lannoitteesta jomman kumman tai jopa molemmat ravinteet. Tämän seurauksena kasvua ei tapahtunut tai se kuivui. Tämän ongelman huomasin vasta viime metreillä ennen kauden todellista päätöstä. Ravinnearvojen laskennalla ja suunnittelulla ei ollut mitään hyötyä, kun annetusta ravinneliuoksesta ei todellisuudessa löytynyt sitä mitä piti. Tästä syystä korjausliikkeet jäivät tehottomiksi.

8 kommenttia:

 1. Onpa kyllä harvinaisen täydellinen epäonnistuminen. Varmasti itse mietit pään puhki mikä vaiko peräti kaikki meni pieleen. Noin sivusta katsoen näyttäisi ett jotain vakavaa on tapahtunut kasvariin siirtämisen yhteydessä. Onhan ilman ja varsinkin kasvualustan lämpötila ollut tuolloin riittävä ja ettei olosuhdehyppy taimien kasvupaikkaan ollut liian äärevä? En ihan heti usko ett vikaa on kasvualustan kalsiumtasoissa, liika märkyys saa kuitenkin kasveissa kalsiumvajeen aikaiseksi vaikka sitä periaatteessa olisi yllin kyllin. Aika turha varmaan mainitakkaan ett chilien kasvatuksessa paljon tavallisempaa on typen ylilataus kuin sen puute. Sitä puolta voi arvioida myös kasvusta vaikka silloin ollaan aina vähän mahdollisen tarpeen jäljessä. Suht pienenä riskinä pitäisin torjunta-ainetta... ehkä hieman suurempana jotain kirvojen tai punkkien levittämää virusta tms. (leviäminen joko suoraan tai imujäljistä). Todennäköisimpänä pidän liikaa märkyyttä (myös kylmyyttä?) ja siitä jumahtaminen jota on jokseenkin vaikea murtaa. Kokeilin muutamille puutuneilla tomaatintaimella sitä sun tätä, tulos oli heikko.

  Puumuu

  VastaaPoista
 2. Ja minä kun luulin että oma kauteni on mennyt veetuiksi kirvojen vuoksi...

  :(

  VastaaPoista
 3. Oh- hoh lohdutonta jälkeä:( Vaan niinhän se on, että ensi kaudelle uusin voimin ja aina sitä ainakin oppia karttuu päähän epäonnistumisistakin. Itselläni on kaksi chilin tainta kasvarissa ja ne voivat ihan mukavasti. Silloin tällöin olen toisesta liiskaillut kirvoja ja ihmetellyt miksei ne ime toista kasvia, vaikka se on ihan vieressä?!

  VastaaPoista
 4. Ei toi mitään hometta mahdollisesti ole? Meillä tuppaa tarttumaan petunioihin ja just tuommoista harmaata lehteä lopputulemana.. Pahoittelut kuitenkin reidelleen menneestä kaudesta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole hometta. Valkoinen näkyvä lehdillä on kalkkia. Sitä ruiskin kattoon varjostukseksi ja sumuttelin lehdet myös sillä, sen pitäisi tehota myös vihannespunkkeihin jossain määrin. Samalla yritin paikata sillä kalsiumin puutosta.

   Poista
 5. Olisiko mahdollisesti liian tiheä kasvusto, lämpötilan liiallinen vaihtelevuus (päivä/yö) ja liika kosteus ehkä syynä ongelmaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi liian tiheä kasvusto, kun kasvua ei ole lainkaan. Ne mitkä ovat säästyneet kompostilta ovat nyt sen kokosia, kuin niiden olisi pitänyt olla toukokuun alussa. Eli pahasti ollaan perässä. En ole edelleenkään päässyt käsitykseen mikä kuivutti ja jumitti kasvun. Kasvualusta se tuskin oli, koska ostopaprikoita istutettiin käyttettyyn levyturpeeseen ja uuteen ja näissä ei ole ollut eroja. Tällä hetkellä pidän vahvimpina kandinaatteina pitkään kestänyttä punkki-invaasiota ja siihen liittyneitä ruiskutuksia. Myös omatekoinen merileväuute on noussut pinnalle.

   Poista
 6. No pöh, onpahan ollut problemaa kerrakseen :/ Tuossa tuli varmaan seitsemän vuoden epäonnet kerralla, niin että seuraavina kausina tulee sitten satoa tämänkin edestä. Uutta kevättä kohti... ihan kohta!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...