tiistai 5. heinäkuuta 2016

Puutarhan Kesällä ei muka kasva?

Toki kasvaa, mutta lannoittaessa on hyvä tietää mitä tekee. Maltti on valttia, vaikka joskus kuumottaisikin lannoittaa hieman ohjeita reippaammin. Kun ohjeelliset lannoitus ohjeet ylitetään, on syytä tietää mitä on tekemässä. Olen joskus todennut, että on parempi lannoittaa edes vähän kuin harvoin tai ei ollenkaan. Olen myös todennut että kaikella kasvaa. Yaran neuvoja taas valisti, että kasvualustan voimakkuus on lannoituksen merkittävin asia.

Tässä taannoin useampaakin lukijaa kuumotti pariin chiliryhmään jaettu kuva jossa Puutarhan Kesällä lannoitettu rocoto oli huomattavasti heikommassa kunnossa kuin Chili Plus lannoitenimellä varustetulla 2-komponenttisella lannoitteella. Chili Plus lannoite on saanut jo paljon negatiivista mainetta, vaikka taustalla on kuitenkin täysverinen ammattilannoite Välimeren rannalta, jota moni suomalainenkin ammattiviljelijä käyttää, joskin eri nimellä.

lucentot

Suuttumusta tuntui olevan paljon ilmassa, koska monen hyvänä pitämällä Puutarhan Kesällä ei ollut kasvanut kunnon tervettä puskaa. Kuitenkaan kukaan ei halunnut tai jaksanut lähteä spekuloimaan sitä miksi tulos oli tämä kuin se oli. Kuten yleisesti tiedetään, on Puutarhan Kesä ihan kelpo peruslannoite ja näin uskon itsekin. Siis aletaanpa pohtimaan missä vika mahdollisesti on.

Juttelin yllä olevien rocotoiden kasvattajan kanssa annostelusta ja halusin sitä kautta lähteä tutkimaan syytä sille missä jokin mahdollisesti on mennyt pieleen. Lähtöolettamuksena oli se että muut asiat olivat kunnossa, kuten kasvin kastelu.
Annosteluksi sain tietää 22,5ml Puutarhan Kesää 10 litraan.

Berner (Yara) - Puutarhan KesäPurkin ohjeellinen annostus on 1 teelusikallinen 10 litraan, eli 5ml/10l. Tässä vaiheessa omat kellot alkavat soida merkiksi sittä, että nyt liikutaan vaarallisella puolella, kun valmistajan ohjeellinen annostus ylitetään nelinkertaisesti. Chiliyhdistys tosin antaa vaihtoehtoisen lannoitusohjeen jossa valmistajan annostusohje ylitetään 4 ja 5 kertaisesti.

Tässä kohtaa lienee parhain pureutua lannoitteen ravinnearvoihin ja tutkailla tarkemmin millaisia ravinneteiden määriä kyseisessä annostelussa annettiin. Ravinteiden laskeminen on hieman haastavaa ja työlästäkin, mutta lannoitelaskureillani se käy kuitenkin lähes kuin leikki. Laskennat perustuvat painoon ja käytettäessä millilitramääriä, on muunnokset tiedettävissä. Berneriltä saamani tiedon mukaan 1 litra  Puutarhan Kesää painaa noin kilon ja yhden gramman väkevöittävä vaikutus litrassa tislattua vettä on 1,3mS/cm.

Niinpä asettamalla laskuriini annostukseksi 225ml 10% emoliuosta (=22,5g/22,5ml) 10 litraan vettä saadaan seuraava tulos:
pk

Ensimmäisenä ravinteiden arvosta pompahtaa esille kalium. Kaliumin arvo lähentelee 500mg/l jota pidetään myrkytyksen alarajana. Yaran neuvoja kehotti välttämään yli 500mg/l ylityksiä. En lähde väittämään, etteikö chilit kestäisi yli 500mg/l arvoja, mutta tässä kohdassa pitää muistaa myös kasvin kulutus ja kasvualustan väkevöityminen.
Kun kasvin kulutus on pientä, kasvualusta väkevöityykin äkkiä. Myös liuoksen arvioitu väkevyys on pienehkölle ja sadottomalle kasville suuri. Vanha kasvatusopas tukee myös kaliumin ylilannoitusta:

“…Ylilannoitusoireet muistuttavat näin ollen suuressa määrässä puutosoireita. Niinpä lehtien vaaleaväri, velttous ja ruskeat laikut ovat tyypillisiä merkkejä kaliumin ylilannoituksesta. …”


Olen hyvin vahvasti sitä mieltä, että kyseisellä Aji Lucentolle on runtattu liikaa lannoitteita liian varhaisessa vaiheessa. Kyselyssäni tuli juurikin ilmi, että Chiliyhdistys suosittaa vastaavia annostuksia. Eli pääsen jälleen kerran sanomaan sen viisauden, että lannoitusvesi voi olla kuinka laimeaa tai vahvaa tahansa, kunhan kasvualustan väkevyys pysyy kohdillaan. Kasvillakin on sietorajansa ja sen kasvua ei voi vauhdittaa aina vain runttaamalla lisää lannoitteita. Lähes kolmen millisiemensin vahvuus on väkevä ja sellaisen käyttämiseen liittyy aina riskiä kasvualustan väkevöitymisestä. Väkevien lannoitteiden kanssa vastuu siirtyy aina käyttäjälle ja vaatii käyttäjältä reagointivelvoitetta muutosten tapahduttua. Kasvualustan väkevyyden seuraaminen on yksi tällainen juttu, mutta sen seuraaminen on työlästä sekä haastavaa, jolloin jopa mahdotontakin ilman asianmukaisia laitteita.

Vaikka voimakas annostus on aiheuttanut kaliumin yliannostuksen ja kasvualustan väkevöitymisen, on tilanne pelastettavissa. Ongelmaa voi lähteä ratkomaan kahta kautta. Pari kastelua pelkällä vedellä ja sitten palaaminen takaisin maltillisempiin lannoituslukemiin. Toinen on ammattiviljelykikka, jossa annetaan kasville suhteellisen suuri annos typpeä. Typpi toimii katalyyttina ja saa näin kasvin kuluttamaan liialliset ravinteet pois. Olen itsekin käyttänyt typpikikkaa mahdollisten ravinnelukkojen aukaisemiseksi tai täysin boostaamaan pysähtynyttä kasvua. Typen voi annostella kasteluvetenä, jossa sopiva vahvuus on 2-3,5 mS/cm tai lehtilannoitteena 0,5-1% vahvuisena.

Väkeviä lannoitesekoituksia tehdessä on hyvä muistaa, että laskelmatkin ovat aina laskelmia, eikä niihin kannata luottaa sokeasti. Lannoitteet muuttuvat vanhetessaan ja pieni mittaepätarkkuus korostaa poikkeamaa johonkin suuntaan. Lisäksi on muistettava, että pienessä mittakaavassa tehdyt väkevät lannoitesekoitukset ovat myös äärettömän herkkiä heittelyille. Tällöin pienestä mittavirheestä voi helposti seurata dramaattisia poikkeamia tavoiteltuihin arvoihin.


Vaikka alkuperäisessä jutussa ei niinkään ollut kyse mistään testistä, vaan henkilökohtaisesti kokeilusta, on tässä hyvä vielä verrata lannoitteita keskenään. Chili Plussan osalta käytetään samaa annostelua kuin tuossa kokeilussa ja lisätään mukaan vielä Yaran lannoitesetti joka on monella chilinkasvattajalla käytössä. Yaran osalta tähdätään Chili Plussan arvoihin, mutta käytetään monien suosimaa 2:1 annostelua (Hydro+Calcinit).

pk
Puutarhan Kesä
cp
Chili Plus (Sato+Kasvu)
yara
Yara (Hydro+Calcinit)


Kun verrataan näitä kolmea settiä numeroiden perusteella, on Puutarhan Kesä näistä vegetatiivisin N:K suhteellaan. Toisin kuin verrattavalla kahdella setillä, ei yksikomponenttisella lannoitteella pysty muuttamaan typpi-kalium suhdetta. Näin ollen suhde on aina sama ja  esim.  typpivajeen iskiessä tilanteen paikkaaminen on tehtävä jollakin muulla tavalla.

Toinen huomio liittyy kalsiumiin. Koska Puutarhan Kesä on yksikomponenttinen, se ei sisällä kalsiumia. Kalsiumin sisältävyys päälannoitteeseen on harvinaista, koska sillä on  sakkaava vaikutus. Kalsiumia ei välttämättä tarvita jos sitä löytyy kasvualustasta. Voimakkaammin lannoitettaessa se saattaa kuitenkin kulua loppuun alustasta ja tällöin kasvi mm. altistuu latvamädälle ja kasvuvirheille. Korkea kaliumin määrä estää myös kalsiumin saantia.

Verrattuna näihin kahteen kaksikomponenttiseen lannoitteeseen, myös fosforin ja rikin määrä on poikkeavan korkea. Tällä on ainakin johtolukua nostava vaikutus, ja runsas rikin ja kaliumin määrä aiheuttaakin vedensaantiongelmia kasville.

15ml maltillisemmalla lannoituksella päästään 2mS/cm johtavuuteen, joka toiminee huomattavasti varmemmin ilman väkevöitymisongelmaa. Toki jos kasvi kulutus on pientä, kasvualustakin voi väkevöityä tälläkin. Vasta kun kasvi alkaa kasvamaan, voidaan väkevyyttä nostaa, mutta yli 20ml/10l väkevyydet alkavat olla lähellä maksimia. Jos lannoittamistarve on näin hurja, suosittelisin siirtymään monikomponenttisiin jauhelannoitteisiin.

Aina väkeviä kasteluliuoksia sekoittaessa tarvitaan mittaus liuoksen todellisesta väkevyydestä. Laskennan ja todellisuuden välillä on eroa ja lannoitteet vanhenevat. Esim. Chiliyhdistyksen sivuilla 5tl Puutarhan kesää kerrotaan tekevän liuoksen johtavuudeksi 2,7mS/cm, kun taas Berniriltä saatujen arvojen perusteella saman annoksen oikea johtavuus on 3,25mS/cm. Tähän pitää vielä lisätä veden johtavuus, joka rannikkoseudun kaivovetenä voi olla huima 0,9mS/cm. Tällä yhdistelmällä päästäänkin jo hiusjuuria polttavaan arvoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...