maanantai 10. lokakuuta 2016

Tomaattikasvari talviteloille

Pikkukasvari eli tomaattikasvihuoneen kausi kulkee ilmojen mukaan. Sen kausi päättyy ilmojen viilenemiseen ja sisäilman liian suureen kosteuteen. Lämmittämättömänä huoneena sen kauteen ei juurikaan voi puuttua. Nytkin kylmät ilmat ja kosteus olivat tehneet jo tuhojaan ja homeet olivat päässeet melkoisen hyvin valloilleen. Kun kypsyteltävääkään ei ollut paljoa, ei päätös kauden lopettamisesta ollut vaikea.
IMG_1610-6579RAW
Tomaatit poistettiin, roskat siivottiin ja ylimääräiset tavarat kannettiin ulos. Tämän jälkeen kasvihuone ruiskutettiin sisä- ja ulkopuolelta pesuaineella ja liat kuurattiin pois. Huuhtelu suoritettiin painepesurilla. Lopuksi suoritettiin desinfiointi muoveille ja kiinteille rakenteille. Kasvulavojen ollessa kiinteästi kasvihuoneessa turvetta täynnä, suhtaudun hieman kriittisesti desinfioinnin vaikutukseen mahdollisten tuholaisten poistamiseksi. Pesun jälkeen luukut ja ovet saavat olla auki niin pitkään kuin on mahdollista kuivumisen helpottamiseksi.
IMG_1610-6583RAW

IMG_1610-6592RAW

Kasvihuone on kasattu käytännössä metallijätteestä. Se sisältää ainakin kolme pientä kasvihuonetta, mutta saattaa sisältää enemmän tai vähemmän muidenkin kasvihuoneiden osia. Alkujaan näihin huoneisiin kuuluisi 4mm kennolevyt, tai vielä tätäkin ohuemmat. Saamamme tarjous ei kuitenkaan sisältänyt levyjä, vaan epämääräisen kasan alumiiniosia joista tämä kokonaisuus on kasattu. Kennojen puuttuessa pelistä, huone on muovitettu perinteisellä kasvihuonemuovilla. Lopputulos on ollut vähintäänkin melkoinen kompromissi. Kasvihuone on seissyt näillä muoveilla paikallaan nyt 4 kesää ja 3 talvea. Se alkaa näkyä myös heikoissa muoveissa, heikolla istuvuudella. Itse muovissakin on ollut jotain valmistusongelmaa ja se on alkanut haurastua pakassa olleista ylimääräisistä rypyistä. Varikset ja harakat ovat myös olleet tehokkaasti rei’ittämässä muovia. Harjan päälle laitettiinkin lintuja vastaan melko nopeasti kova muovi, mutta linnut ovat istuskelleen tämän jälkeen räystään reunalla puhkoen samalla kynsillään muovia. Nyt muovi käytiin kauttaaltaan läpi ja teipattiin reiät peittoon. Reikiä oli kertynyt jo luokaton määrä. Nähtäväksi jää miten teippi pysyy ja kuinka paljon tällä sai lisäaikaa tälle muoville.

IMG_1610-6589RAW
IMG_1610-6591RAW
IMG_1610-6601RAW
Käytetyt aineet ja teippi:
Kiilto MP-180, Kiilto Pluschlor, Scotch Supreme Lasinkorjausteippi

1 kommentti:

  1. Mekin laitoimme juuri kasvihuoneen talviteloille. Tänä vuonna oli kyllä sen verran leuto syksy, että tomaattejakin saatiin vielä muutama viikko sitten. Itse aina joka syksy ja kevät myös vedän painepesurilla kennolevyt puhtaiksi, ihmeen paljon niihin kerkeää kaikkea kertyä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...