sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Mustasurma vei Turbo puben

Kun kasvihuone tyhjennettiin kasveista, päätin ottaa talvetukseen jo kaksi kesää nähneen turbo pube red rocoton. Tuon rocoton pelastin jo viime kauden päätteeksi pakkasta saaneesta kompostikasasta. Kausi ei ollut mikään mahtava tämänkään kanssa, mutta runsaan podimäärän takia päätin antaa rocotolle vielä mahdollisuuden. Sisälle siirtyikin hyvännäköinen rocoto, mutta melko pian se alkoi protestoida siirrosta. Lehtiä tippui ja poditkin alkoivat nahistumaan.

IMG_1611-6621

Vaikka rocoton kunto alkoikin näyttää paranemista uusien lehtien myötä, tulikin yllättäen vastaan loppu. Ikävän tuttu mustuminen oli vallannut kasvin ja sitä myöden katkaissut veden kulun kohden oksien päitä ja uusia lehtiä. Kyseessä on jonkin sortin sieni-infektio joka pääsee kasviin sisälle vioittuneesta kohdasta tai leikkuupinnasta ja alkaa kuivattaa oksia. Yleensä kuivettuminen alkaa oksien päästä tai keskeltä oksaa, josta se leviää joka suuntaan. Lopulta veden kulku oksassa katkeaa ja lehdet nuutuvat.

IMG_1611-6623

IMG_1611-6627

Päätös puskan heittämisestä kompostiin oli helppo. Olinkin tuota jo katsellut ja hieman itsekseni ihmetellyt miksi yritän tuota risukasaa pitää väkisin hengissä. Siemenestä saisin paljon nopeammin uuden ja paremman rocoton.

No, en sitten kuitenkaan vielä täysin lempannut tätä. Otin kuolevasta puskasta nimittäin pistokkaat ja iskin ne Ikeasta ostamaani viljelylaatikkoon. Ostin laatikon ihan pistokkaiden juurruttamista varten ja nyt pääsen kokeilemaan sitä ihan tosi toimissa. Kaveriksi noille leikkelin vielä C. flexuosumista pistokkaita ja toivon mukaan pääsen hieman etenemään suunnitelmassani jossa saisin vartettua rocoton C. flexuosumin juuristoon.

IMG_1611-6629

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...