sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Aji lucento – vaikea tapaus

Aji lucento oli kauden 2016 ehdottomasti odotetuin chili. Sen piti olla mieto ja maukas rocoto. Kauden mittaa sen kanssa oli paljon ongelmia ja toukokuulle sattunut kukinta myös jäi kauden viimeiseksi. Ensin puska oli turpeessa, sittemmin vesiviljelysysteemissä. Paljon oli ongelmia, jotka pitkälti kulminoituivat typen ja kalsiumin puutteeseen.

IMG_1612-6643RAW

IMG_1612-6644RAW
 

 

 

 

 

 

 

 

Vaikka kesän jälkeen sisäkauden alkaessa Aji lucento näytti hyvää suuntaa uusine lehtineen, ei ilo ollut pitkäaikainen. Pian ilmestyivät ansarijauhiaiset ja katsoin tuolloin parhaimmaksi poistaa vanhat huonokuntoiset lehdet joissa nuo jauhiaiset tuntuivat viihtyvän. Tämä ei vielä huonontanut vihertymään päin ollutta lucentoa. Huonompaan suuntaan lähdettiin ehkä kuukausi sitten ja tuolloin uudet lehden alut vain hävisivät. Tähän syynä jokin sienitauti joka teki tuhojaan aiemmin Turbo pubellekkin.

Nyt tilanne oli edennyt jo niin pahaksi, että päätin siirtää lucenton vesiviljelystä multaan. Korista tunkeutuneet juuret olivat käytännössä mädäntyneet, vaikka vesi kiersi systeemissä hapettuen palatessaan takaisin saavin pohjalle. Tilanne oli juurienkin osalta paljon huonompi kuin silloin kun tuo tuotiin kasvihuonekauden päättyessä sisälle.

IMG_1612-6647RAW
Puutostilan lisäksi Aji lucentoa ovat vaivanneet ansarijauhiaiset ja vihannespunkit

IMG_1612-6652RAW
Aji lucentolla oli oksissaan myös jotain sienitautia joka kuivuttaa pääoksastoa ja tappaa siten sivuversot joissa olisi vielä eloa


IMG_1612-6654RAW

Päädyin jälleen omaan mixiin kasvualustan suhteen. Turvetta, kylvömultaa ja kookosta. Tämän lisäksi sekaan meni toisesta projektista kertyneitä pieniä savikokkareita ja kiviä. Olin noita aiemmin sihdannut hiekan seasta pois. Lucenton vekkoruukussa olleet perliitit päätyivät myös mixiin sekaan.


IMG_1612-6656RAW

Lucenton juuristo oli lohduttomassa kunnossa. Kaukana oli se perliitin ilmavuus jota odotin tuolta löytäväni. Eipä siis ihme että juuret olivat mädäntyneet ja kasvi oli huonossa hapessa. Juuristo oli omituisen limaisen mönjän peitossa, joka muistutti lähinnä kasaa märkää kissanhiekkaa. Se mistä tämä on tullut, on täysi mysteeri. Käytin kesällä pH:n laskuun kirkastettua savivettä, mutta sen mukana tällaista ei voinut tulla.


IMG_1612-6657RAW

Kovan onnen Aji lucento sai taas mahdollisuuden. Kohta on helpompi pistää siemenestä uusi puska kasvamaan, mutta annetaan tälle vielä mahdollisuus ennen seuraavaa.

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...