maanantai 26. joulukuuta 2016

Kauden 2017 kylvöjä ja mykomultaa

Blogiyhteistyö: Biolan

Niin se aika vaan juoksee ja kausi 2017 pitää jo aloittaa kylvöjen merkeissä. Tulevalle kaudelle en laita paljoakaan chilejä ja karsin niiden suhteen niin kappale-, kuin myös lajikemäärässä. Vaikka kaudelle on luvassa vaikka mitä, on ensimmäiset kylvöt kuitenkin chilejä.

IMG_1612-6693RAW

Chilien suhteen yritän panostaa meheviin ja maukkaisiin rocotoihin. Rocotot ovat suhteellisen hitaita kasvamaan ja ne tarvitsisikin kylvää aikaisin. Moni kylvääkin rocotot jopa jo marraskuussa, mutta keskeytymätön kehitys vaatii näin aikaisessa aloituksessa kunnon tilat ja kasvivalot. Itse pyrin suosimaan vain normaalista hieman aikaistettua aikataulua rocotoiden kanssa, jotta pystyisin tarjoamaan kasvaville kasveille keskeytymättömästi hyvät olosuhteet aina kasvihuoneeseen saakka. Rocotoista on tarjolla kattava kirjo variaatioita, mutta itse päädyin muutamaan punaiseen lajikkeeseen.
- Turbo Pube Red
-  Aji Lucento
-  Manzano Red
- Ecuadorian Red Pepper for Hell

IMG_1612-6690RAW

Kylvöihin ja taimivaiheeseen tulee oma uusi jännitysmomentti Biolanin kautta jonka kanssa pääsin blogiyhteistyöhön. Sain Biolanilta kokeiltavaksi uutta Kylvö- ja Taimimultaa. Sinällään kyse ei ole uutuudesta, mutta vuonna 2016 lanseerattu Kylvö- ja Taimimulta +mykorritsa saapui kuluttajien saataville hieman kaupoista riippuen vasta vanhojen varastojen loputtua ja omalla kohdalla kylvöihin nähden liian myöhään. Kylvömulta on ulkoiselta olemukseltaan edeltäjänsä kaltaista. Se on edelleen turpeisen kuohkeaa, eikä hiekkaista kuten moni kilpaileva tuote markkinoilla on.

Erikoisen mullasta tekee sen mikroskooppisen pienet lisät, mykorritsa ja hyötymikrobi. Mykorritsa (Glomus intraradices), eli sienijuuri on tuttu koulun biologiantunnilta, jossa sieni ja puu muodostavat symbioosin. Tämä sama symbioosi syntyy nyt kasvatettavan kasvin ja sienijuuren välille. Sienijuuri moninkertaistaa kasvin juuriston omalla juurellaan ja näin tarjoaa kasville ravinteita ja vettä. Sienijuuri parantaa myös kasvin taudinkestävyyttä ja stressinsietokykyä. Sienijuuren ansiosta kasvi kestää myös paremmin kuivuutta.

Toinen mullan uusi lisä on hyötymikrobi (Gliocladium sp.). Se kuuluu niin ikään myös sienien heimoon ja on maan omia mikrobeja. Se parantaa itämistä ja edistää juurten kasvua. Samalla se parantaa kasvin stressinsietokykyä ja antaa paremman vastustuskyvyn. Hyötymikrobi on ammattipuutarhureiden käyttämä lisä joka lisää voimakkaiden ja tasalaatuisten taimien määrää.

Mykorritsasta olenkin lukenut paljon ja nyt jään suurella jännityksellä seuraamaan mitä tuleman pitää. Biolanin Kylvö- ja Taimimulta pärjäsi erinomaisesti parin vuoden takaisessa multatestissäni ja tämä varmasti pesee aikaisemman version tuotteesta.

Mykorritsamultaa käytettäessä, tulee välttää mullan desinfiointi kuumassa tai kuumalla vedellä, etteivät hyödylliset lisät kuole. Myöhemmässä vaiheessa myös voimakasta lannoitusta tulee välttää, koska sienijuuret eivät kestä sellaista.

IMG_1612-6684RAW IMG_1612-6685RAW

IMG_1612-6688RAW
Biolanin säkistä löytyy selkokielisesti valmistuspäivä, jolla mullan tuoreuden voi varmistaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...