keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Kohti kauden 2017 kylvöjä

Blogiyhteistyö : Siemenkauppa.com
IMG_1612-6678

Mikään ei ole niin kivaa kuin päästä hypistelemään ensi kauden siemenpusseja. Uuden kauden aloituksen ollessa lähellä, ovat fiilikset jälleen korkealla. Kausi 2017 tulee olemaan jälleen erilainen kuin aiemmat kaudet. Kausi 2017 tulee olemaan eräänlainen irtiotto chileistä ja paprikoista. Nyt yritetään tutustua moniin muihin kasveihin. Kausi 2017 tulee olemaan siis eksoottinen kausi. Vaikka kausi tulee jälleen olemaan kokeellinen, odotukset tulevat olemaan korkealla. Jos hyvin käy, tältä kaudelta jää paljon kokemuksia plakkariin ja ehkäpä muutama uusi kasvi jotka nousevat kestosuosikiksi.

Merta edemmäs ei tarvitse mennä kalaan, mutta ei niitä erikoisia siemeniäkään kannata hakea kaukaa. Sain huomata tämän hitusen liian myöhään. Siemenkauppa.comin valikoimista kun löytyy perinteisten kasvien lisäksi paljon erilaisia maailma erikoisuuksia. Ei tarvitse miettiä tulleja ja sun muita ostorajoitteita ja lisäksi saa takuu varmasti laadukkaita siemeniä oikealla lajikenimellä.

Tein tilauksen Siemenkauppa.comiin ja täydensin ensivuoden lajikekirjoa muutamilla erikoiseksi katsomillani lajikkeilla. Näitä tullaan seuraamaan pitkin kautta, koska koin nämä oikeasti kiinnostaviksi.

IMG_1612-6667 Jättisipuli “The Kelsae”
Kelsae on sipulien kuningas ja se on saanut maailman suurimman sipulin tittelin. Perinteikäs lajike, joka kasvattaa suuria ja mietoja jättisipuleita. Olen kasvattanut sipuleita ainoastaan istukkaista ja nyt tahdoin kokeilla kasvattamista siemenestä saakka. Kun leikkiin ryhtyy, niin kokeillaan jotain poikkeuksellista!
IMG_1612-6668 Karhunlaukka
Innostuin viime vuonna villiyrteistä ja litulaukka antoi uskoa sille, että luonnostakin voi löytää jotain maistuvaa. Karhunlaukka on monivuotinen sipulikasvi, joka kasvaa myös Suomessa. Täällä sitä tavataan lounaisella rannikkoseudulla ja Ahvenanmaalla. Luonnonvarainen karhunlaukka on kuitenkin rauhoitettu kasvi. Litulaukan tavoin tämäkin maistuu miedosti valkosipulille, mutta ei jätä hengitystä pahanhajuiseksi.
IMG_1612-6669 Japaninotalokki
Ota lokki tai kaksi, mutta tässäpä nimikummajainen. Japaninotalokki on eksoottinen vihannes Japanista. Se tunnetaan myös nimellä okahijiki, joka tarkoittaa maalla kasvavaa merilevää. Se kuvastaakin hyvin kasvia jonka maku hieman muistuttaa levää. Versot maistuvat suolaiselta ja hieman mineraaliselta. Japaninotalokki sisältääkin paljon vitamiineja ja kivennäisaineita.
IMG_1612-6671 Kuukausimansikka “Rügen”
Ensikaudella aion pitää pitkässä vesiviljelyrännissä mahdollisimman paljon kasveja. Mansikat talvehtivat erittäin huonosti 2016 talven, joten päätin ottaa mansikat mukaan vesiviljelyyn. Lajikkeeksi päätyi pitkällisen pohdinnan päätteeksi kuukausimansikka Rügen. Sen pitäisi tuottaa satoa pitkin kesää, eikä mitä tahansa mansikoita, vaan suuria ahomansikoita. Lisäksi se ei tee energiaa vieviä rönsyjä ja on helppo hoitoinen.
IMG_1612-6672 Lehtikaali “Scarlet”
Kaali on kiitollinen kasvi, kunhan sen saa pysymään tuholaisvapaana ja sille tarjoaa vettä. Viime vuoden kukkakaalit menestyivät hyvin useamman välivuoden jälkeen ja nyt mukaan pääsee myös lehtikaali. Trendikäs lehtikaali on terveellinen ja sadon voi kerätä vasta jopa talvella. Suosittelen testaamaan lehtikaalisipsien tekoa. :) 
IMG_1612-6670 Silpoherne “Alderman”
Kesä ilman herneitä ei maistu kesältä. Viime vuosina mitkälie herneet ovat kasvaneet lavalla ja viime kaudella lavan lisäksi pitkästä aikaa myös pellossa. Vaikka hernesato olisi hyvä, se on aina liian lyhyt. Alderman tuo toivottavasti pitkän ja runsaan satokauden, josta herkuteltavaa riittää. Aldermanin herneet sopivat myös pakastukseen, vaikka en usko niiden riittävän sinne saakka. ;)
IMG_1612-6673 Ruukkuherne “Tom Thumb”
Amppelitomaatti, amppelikurkku, amppelimansikka ja nyt myös amppeliin sopiva herne! Tämän kanssa hernekauden voi aloittaa jo aikaisin kasvihuoneessa. Mikäs sen kivampaa kuin touhuta kasvihuoneessa ja napostella samalla herneitä. Tämä kuuluu ehdottomasti eniten odottamiini kasveihin tulevalla kaudella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...