torstai 22. joulukuuta 2016

Lämpöä idätyksiin

Blogiyhteistyö: Pavunvarsi

Idätys ja itämisen jälkeinen taimen kasvu ovat kasvin tärkeimpiä aikoja. Elinvoimaisista taimista kasvaa vahvoja kasveja, mutta huonoista ei koskaan tule kunnollisia kasveja. Niinpä pieni panostus taimivaiheeseen olikin paikallaan.

IMG_1612-6630RAW 

 

 

 

 

 

 
Garland G125 – Fab 4 Propagator on sarjan pienin yksikkö, mutta kuitenkin monipuolinen lämpöalusta. Se on mukava poikkeus lämmitettävien alustamattojen valikoimassa paristakin syystä. Se ei ole matto, vaan kokonainen systeemi. Se on kooltaan pieni, myös vaivaisen 10W:n kulutuksenkin osalta. Se sisältää vesialtaan ja venttiilillä varustetut kannelliset idätyskipot. Tämän kaiken lisäksi se on hinnaltaankin edullinen. Englannissa valmistettu juurutusjärjestelmä ei sisällä perinteisen lämpömaton tapaan haurastuvia osia.

 IMG_1612-6635RAW

Garland juurutusjärjestelmä on tarkoitettu siementen idätykseen ja edelleen niiden taimettumiseen ennen koulintaa, mutta se soveltuu myös pistokkaiden juurutukseen.

IMG_1612-6637RAW

Garland juurutusjärjestelmässä tulee mukana 1, 3 tai 4 venttiilillä varustettua juurutus/idätyskippoa. Malliston suurimmassa järjestelmässä on kolme suurta astiaa, kun pienimmässä tulee neljä pientä noin margariinirasian kokoista astiaa. Astioiden pohjassa on reiät, josta liika vesi pääsee poistumaan. Alustalle on saatavissa vara-astioita, mutta sille toki sopii monet muutkin kotitaloudesta löytyvät kipot.

IMG_1612-6664RAW

Idätyskipon reiät ja alustan vedenpitävä vesikaukalo mahdollistavat juurtusjärjestelmän käytön myös suositun idätyslautan alustana. Itseasiassa tähän malliin lauttoja saa neljä kappaletta. Idätyslauttoja käytettäessä on hyvä kelmuttaa vesikaukalo liiallisen veden haihtumisen estämiseksi. Kelmutuksen jälkeen kelmuun voi askarrella idätysastioiden mentävät reiät. Kun laitteessa käytetään runsaasti vettä, on huomioitava ettei laite ole täysin vedenkestävä, eikä sitä saa upottaa veteen. On siis varottava ettei laitteen sisälle pääse vettä.

Laite on suunniteltu käytettäväksi kuivissa sisätiloissa. Alin käyttölämpötila on 10°C:sta, mutta laitteen sähkön käyttö pienenee aina sitä mukaa mitä lämpimimmässä laitetta pidetään. Kun astiat ovat täytetty mullalla, vie lämpiäminen loppulämpöön noin 2 tuntia (huonelämpö 21°C). Laite pitää mullan erittäin tasaisenlämpöisenä 27-28°C:n välillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...