sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Remo pintaa syvemmältä ja laskuri

                                                                                                             Blogiyhteistyö: Pavunvarsi

Remo Nutrients on ollut käytössäni jo pari viikkoa. Tuloksista on vielä tässä vaiheessa ennenaikaista puhua. Aloitin sarjaan tutustumisen Remo Nutrientsin sivuilta löytyvän annosteluohjeen mukaisesti. Aloituspiste oli myös sarjan alusta, vaikka talvehtivat kasvini ovatkin jo isoja kasveja. Tämä tosin sopii kuvioon vallan mainiosti, onhan lannoittaminen talvea kohden muutenkin maltillisempaa.

Ohjeistus
Kuvakaappaus Remon online laskurista 10litran tankkikoolle

Remo jakaa lannoituksen kahteen osaan. Vegetatiiviseen ja generatiiviseen eli kukintajaksoon. Vegetatiivinen jakso kestää oletuksena 4 viikkoa, mutta sen voi venyttää aina kahdeksan viikon pituiseksi. Tämän jälkeen seuraa 7 viikon kukintajakso joka päättyy kahdeksannen viikon “huuhdontaan”. Kukintajakson voi myös pidentää neljällä viikolla, jolloin kasvualustan huuhtelu tapahtuu vasta viikolla 12.

Kasvuoloista ja monista muista ympäristötekijöistä johtuen jaksotukset eivät ole näin kiveen hakattuja, kuten moni ohjetaulukko antaa aina ymmärtää. Jatkuvasatoisten kasvien kuten tomaattien kanssa taulukkoa on vaikea soveltaa. Loppuhuuhtelustakin voidaan olla montaa mieltä, mutta pääsadon kypsyessä, ei loppuvaiheessa enää kannata pumpata ravinteita mahdollisesti kompostiin päätyvään kasvualustaan.

Koska Remo Nutrients sarjaa ei ole nimellisesti suunnattu millekään kasville tai kasviryhmälle, joten onkin ihan viisasta tutkia sitä hieman pintaa syvemmältä. Viime kirjoituksessani avasinkin jo tuotteiden ravinnesisältöjä, jotka löytää tölkkien etiketeistä.

remo NPK viikot
Ylläolevassa kuvassa on esitettu Remon ohjeistuksen mukainen 4+8 viikon ohjelma typen, fosforin ja kalium osalta. Ne ovat laskettu mg/l pitoisuudelle. Se on vertailtaessa hyvä, koska se on aina sama olipa tehty tankkisekoitus suuruudeltaan mikä tahansa.

Vegetatiivisen jakson aikana on huomio hyvä kiinnittää typen määrään. Se on koko neljän viikon aikana yli kaliumin määrän. Tämä on harvinainen annostus perinteisille kasvihuonevihanneksille ja mm. chilille ja tomaatille. Ajoittain jotkin paprikaohjeistukset toki antavat hetkellisesti enemmän typpeä kuin kaliumia, mutta ei koko alku jakson ajan. Generatiivisella jaksolla kalium ja fosfori hyppäävät korkealle ja generatiivisen jakson puolivälissä ne ottavat vielä askeleen ylemmäs.

Vaikka ohjeistusta on helppo seurata, tulee muistaa ettei kasvien kehitys välttämättä kulje oletetulla nopeudella. Olosuhteiden vaikuttaessa ohjeiden liukumavaraa on syytä hyödyntää ja edetä kasvien ehdoilla. 77+7 päivän ohjelma käyttökelpoinen mm. tomaatille ja chilillekkin, mutta tällöin pitää huomioida, että ohjelma on luotu optimioloihin. Suoraan paprikallekkin on löydettävissä 77+7 päivän ohjelma, jossa tosin päälle vielä 34 päivää toiselle satoaallolle. Tähän verrattuna Remon ohjelma on kuitenkin suhteellisen yhtenevä jaksotuksen ja keston osalta.
Remo_Viikot_Ravinteet
Ylläolevassa taulukossa koko Remo Nutrienst ohjelman ravinnearvot mg/l 4+8 viikon ohjelmalle.


Remon ohjelma ei ollut aivan mieleeni. Se vastaa joltain osin yhtä aiemmin kokeilemaani lannoitesarjaa, jonka tulokseen en ollut tyytyväinen. Remo Nutrientsin sarja koostuu kokonaisesta seitsemästä kanisterista ja se antaa väistämättä kysymyksen: ”Voinko mixata oman annostelun?”

Olin yhteydessä Reno Nutrientsiin ja Sieltä VP Joel Twaites vastaili mielenkiinnolla kysymyksiini. Kyllä! Remon lannoitteita voi sekoitella mieleisekseen ja tämä on jopa suotavaakin kun puhutaan perinteisistä kasvihuonevihanneksista ja chilistä. Edellytyksenä tietysti on se, että tietää mitä on tekemässä.

Niinpä aloitin suunnittelemaan Remon lannoitteilla omaa yleispätevää ohjelmaa tomaatille, paprikalle ja chilille. Remon suunnalla oltiin jopa siinä määrin kiinnostuneita asiasta, että minua pyydettiin palaamaan asiaan ja kertomaan millaiseen mixiin lopulta päädyn.

Mixaamista helpoittaakseni laadin ensitöikseni lannoitelaskurin jossa on yksinkertaisen helppo vaihdella annostuksia ja hakea mieleistä ravinnetasapainoa tarjolla olevista sarjan tuotteista. Laskurin valmistuttua annostuksia oli helppo muutella ja haluttuja arvoja oli suhteellisen helppo hakea. Alla olevasta linkistä voit ladata laskurin, joka toimii ainakin Open Officessa ja Libre Officessa.

Vaikka valikoima tuotteista on suhteellisen laaja, ei oman annostuksen rakentaminen ole välttämättä mikään helppo homma. Lopulta annostuksien kanssa on melkoista tasapainoilua ja komporomisseilta ei voi välttyä. Alla kuitenkin kokeellinen annostukseni chilille ja tomaatille ja mikseipä myös kurkullekkin.  

anto
Tarkoituksena oli vähentää typen ja kaliumin eroa ja saada ne tasapainoon. Samalla antovahvuutta hieman nostettiin. Toisella jaksolla panostettiin kaliumin ja kalsiumin määrään. Vaikka kaliumin määrää nostettiin alkuviikoilta, se kuitenkin pyrittiin pitämään fosforin ohella hieman matalemmalla tasolla. Samalla myös typen ja kaliumin suhdetta koitettiin pitää hieman pienempänä kuin alkuperäisessä annostuksessa.

Se miten laskurilla sitten pystyy hakemaan omia tasoja, on täysin manuaalinen kokeile ja muuta periaatteella. Lannoitteiden arvojen perusteella annetaan sitä hieman enemmän jota halutaan antaa enemmän ja/tai vastapainoisesti vähennetään sitä lannoitetta jossa jotakin ravinnetta on suhteessa paljon ja jolle ehkä tavoitellaan matalampaa pitoisuutta. Hakemista helpoittaa taulukon toinen osio jossa on Remo Nutrientsin sarjan orginaali annostus ja sen tuottamat mg/l arvot. Sulkeissa olevia orginaaleja arvoja pitää sitten verrata mihin suuntaan oma annostus meni.

arvot

Vaikka en päässyt aivan kaikilta osin haluamaani ravinnearvoihin, en lopulta joutunut tekemään kompromisseja paljoakaan. Tämä vastaa mielestäni erittäin hyvin paprikaskasveillekkin tarjottua ravinteiden antoa kasvun eri vaiheissa. Siinä kulku on looginen kasvun eri vaihesiin nähden. Toki on muistettava ettei kasvin kasvu ja kehitys välttämättä kulje tämänkään kanssa käsikädessä. Tällöin antoa on jarrutettava tai tarpeen tullen annettava lisää. Myös puutostiloihin pitää pyrkiä reagoimaan ja annettava puutteeksi noussutta ravinnetta. Netissä on paljon kuvia eri puutostiloista ja vastaavasti Remon sarjasta annettava sitä lannoitetta ohjeistuksen mukaan josta apu löytyy helpoiten. Remon tapauksessa montaa lannoitetta voi antaa myös lehtilannoituksena, jolloin se pääsee vaikuttamaan nopeasti.
remo NPK viikot oma
Itse jätän nyt Remon suositteleman annostuksen ja siirryn suoraan omaan mixin käyttöön ensimmäiseltä kukintaviikolta. Mielenkiinnolla jään odottamaan alkaako kukinta jälleen, joka hiipui kasvien sisälle siirron yhteydessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...