sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Epätoivo iskee

Tammikuu lähenee loppuaan ja tilanne idätysten ja taimien kanssa näyttää heikolta. Kuihtumista, harsosääskiä, näivettymistä, kalpeutta ja itämättömyyttä. Intohimoinen yritys idättää paljon kaikkea, alkaa potkaista omaan jalkaan. Kaikille ei sovi samat olosuhteet ja pahimmassa tapauksessa itäminen jopa estyy. Toisaalta on pidettävä mielessä, että toisen setin kylvöt tehtiin vasta 2 viikkoa sitten.

IMG_1701-6795RAW

IMG_1701-6796RAW

Salaattien (projekti:Talvisalaattia) kanssa alku oli lupaava, vaikka itäminen oli tapahtunutkin voimalla yön aikana mullan alta pitkälti pinnan yli. Kehitys olikin sitten heikkoa ja lopulta se johti kuihtumiseen. Koska kasvualustoissa oli multaa kookoksen lisäksi, en tohtinut laittaa Ikean salaattiastiaan vielä vettä, vaan odotin juurtumista. Mullan kosteana pitäminen oli hirveää kamppailua ja tuntui ettei vettä ollut milloinkaan tarpeeksi. Samalla piti varoa mullan liiallista vettymistä.  Lopulta näkymä oli tämä. Vähän itäneitä ja nekin kuihtuivat äkkiä kuolijaiksi. Samalla huomasin varastohuoneen lämmenneen liiaksi suurempien pakkasten mentyä.

• Salaatit ovat vaativia lämpötilan ja valon suhteen. Valitse lajikkeet lämpimämmässä viihtyvistä lajikkeista tai huolehdi lämpötilan viileydestä. Lämpömittari on hyvä apu seurantaan. Salaateille hyvä itämislämpötila on 15-18°C ja myöhemmin pari astetta enemmän.


IMG_1701-6789RAW

Wasabeista on itänyt 3/5. Itäminen tapahtui nopeasti ja sen jälkeen kehitys on ollut hidasta. Taimien kehitystä on haitannut kuivuus. Akvaariossa lämpölevy haihduttaa kosteuden tehokkaasti, joka tiivistyy viileille akvaarion lasiseinille. Kosteuden ylläpitäminen mullassa on vaikeaa. Jatkuva kastelu ja sen tarve (multa kutistuu ruudussaan) altistaa myös harsosääskille.

• Wasabi on varjon kasvi, se ei pidä liiallisesta valosta. Liian lämmin kasvualusta ei ole myöskään hyväksi kasveille. Itämisen jälkeen lämpöalustan lämpötila on hyvä laskea alemmas. Liian erilaiset kasvit eivät myös sovi samaan idätys ja taimetus tilaan. Liiallinen kastelu aiheuttaa myös typenpuutteen kaltaisia oireita (vaaleat lehdet). Taimimullat sisältävät myös vähän typpeä, joten puutteen tai ylikastelun määrää on vaikea arvailla. Jos kasvualusta kuitenkin pääsee välillä kuivumaan, on kyseessä melko varmasti typenpuute. Typpeä voi lisätä erittäin mietona liuoksena. Lehtisumute on hyvä, koska pienellä taimella ei ole vielä kunnollista juuristoa.


IMG_1701-6791RAW 

Rocotot kärsivät pitkään juuristoalueen ongelmien johdosta. Nyt kehitys on lähtenyt pikkuhiljaa käyntiin. Taimille annettu typpeä lehtisumutteena, koska ne olivat erittäin kalpeita, pudottivat osan lehdistään ja juuristo oli koulinnan jälkeen todella heikko.

• Vältä taimien turhaa koulimista ja siirtelyä. Anna varovasti ravinteita. Vaikka taimet pitävät lämpimästä, anna sitä kuitenkin harkiten. Anna kasvien haihduttaa ja yritä siirtää ne mahdollisimman nopeasti viileään tilaan. Vaikka ilma olisi viileähkö, juuristoalueelle voi antaa hieman juurtumista edistävää lämpöä. Sininen tai sinisävyinen valo lisää kasvien soluhengitystä ja auttaa niitä haihduttamaan. 6500K - 10000K valo on sinertävää.


IMG_1701-6793RAW

Harsosääsket ovat kestomurhe. Niitä pörrää joka paikassa. Niiden lisääntyminen on nopeaa ja tehokasta. Niiden toukat vaurioittavat itäviä kasveja ja taimien juuria. Näiltä ei näköjään välttyä. Lähes harsosääskivarmana pitämäni akvaariossa on kehittymässä melkoinen invaasio. Olen toistaiseksi kerännyt näitä kelta-ansojen avulla pois. Ensi viikolla torjuntaan tulee mukaan sukkulamadot, jotka hyökkäävät toukkien kimppuun.

• Käytä kelta-ansoja harsosääskien torjuntaan ja tarkkailuun. Leikatulla perunalla saat houkuteltua toukkia mullasta ja samalla varmistettua niin olemassa oloa. Pahassa saastumistilassa isosukkulamadot auttavat torjunnassa. Käsittely on tehtävä samalla myös kaikille kodin kukille, jotta kanta saadaan alas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...