tiistai 31. tammikuuta 2017

Talvisalaattia – toinen otos

Talvisalaattikoe päätyi hieman heikosti. Pak-choit itivät, mutta sitten ne kuihtuivat. En ehtinyt vielä täyttää viljelyastian vesisäiliötäkään. Kun odotin taimilta hieman kasvua ennen tätä. Tätä kasvua ei ehtinyt tulla. Kasvualustaa tuntui vaikealta pitää sopivan kosteana ja se pääsikin välillä kuivumaan ilmeisesti liiaksi liiallisen kastelun pelossa.

IMG_1701-6795RAW IMG_1701-6796RAW

Vaan eipä kaikki edes itäneetkään ja tämä hämmensi. Talvisalaattikoe aloitettiin samaan aikaan kun ulkona oli kunnon pakkasia. Tämä vaikutti myös varastohuoneeseen joka valikoitui idätys- ja kasvupaikaksi juuri viileyden takia. Pakkasten mentyä, nousi huoneen lämpö myös merkittävästi. Liiallinen lämpö koitui todennäköisimmäksi syyksi itämättömyyteen ja pitkäksi venähtäneisiin salaatin alkuihin. Oli siis keksittävä jotain muuta.

Talon veranta on ollut viileä. Lämpömittarilla ulkoseinän vierestä, lattian rajasta, löytyi mukavat 15°C. Tämä oli hyvä, mutta saattoi olla ehkä liiankin matala. Niinpä päätin nikkaroida Ikean vesiviljelyastialle pienen telineen jolla kippo saataisiin ylös lattialta hieman lämpimämpään ja samalla telineeseen voisi näppärästi kiinnittää valot.

IMG_1701-120131RAW IMG_1701-120142RAW

Teline valmistui kasasta rimoja ja kiinnitin siihen ikivanhat LED-valot, jotka olivat jääneet tarpeettomaksi. Valoa tuntui lähtevän riittävästi (3350lux/84PPF), mutta ulkolämpötilan nousu oli tehnyt kylmän veranan myös lämpimämmäksi. 20°C ylitys tuntui salaatin kannalta huonolta ja niinpä piti taas hakea viileämpää tilaa. Sellainen löytyikin kellarista autotallin perältä. Siellä lämpötila oli mukavan viileä 16-17°C.

IMG_20170129_173325 Uuden paikan myötä kuolleiden kylvösten tilalle tuli uudet. Lisäsin mukaan myös vesipinaattia. Sidesalaatti ja vuonankaali jatkavat samalla itäneillä taimilla, koska ne olivat elinvoimaiset. Perilla, Hans Eight Dishes salaatti, Japanin otalokki odottavat vielä itämistä joka toivon mukaan tapahtuu nyt viileämmän myötä.

Ylätasanteelle päätyi rocoton varakylvökset, jotka olivat juuri alkaneet itää. Ikäväkseni huomasin päivää ennen itämisiä, että jompi kumpi kissoista oli käynyt istuskelemassa lämpimän kookoksen päällä. Taimia alkoi tästä huolimatta nousta, joskin kaikki oli “kypäräpäisiä”. Laitoin kennon takaisin muovipussiin ja toivotaan, että kypärät tästä irtoavat. Nähtävästi itäminen on tapahtunut liian nopeasti, eikä siemenen kuori ole ehtinyt vettyä ja pehmetä tarpeeksi.

IMG_1701-6802RAW

Vuonankaalit osoittivat viileässä selkeitä piristymisen merkkejä ja pientä kasvuakin oli jo havaittavissa. Nyt vesiastia on täytetty ja kasveilla on saatavilla samalla runsaasti ravinteita lannoitevedestä. Tästä on hyvä taas jatkaa. Be right back

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...