keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Talvisalaattia

Blogiyhteistyö: Biolan, Siemenkauppa.com

Meidän perhe on salaattifaneja, mutta salaattien kasvatus ei ole ollut kovinkaan hyvässä mallissa. Kesäisin salaatit eivät ensin idä ja sitten lopulta penkeistä pursuaa vain tavallista australialaista lehtisalaattia kyllästymiseen saakka.

Tänä kesänä on tarkoitus yrittää salaattien kasvatusta hieman vakavammalla mielellä, mutta sitä ennen otetaan varaslähtö salaattikauteen. Salaatin talvikasvatus on jotenkin aliarvostettua, vaikka salaatti ei vaadi paljoa menestyäkseen. Itämiseen ja kasvuun tarvitaan vain hieman viileämpi tila ja myöhemmin jonkin verran valoa. Kauppojen salaattien hinnalla valottaa salaatteja jopa voitollisesti.

 IMG_1701-6728RAW
Salaattien kasvatukseen päätimme valjastaa Ikean uuden vesiviljelylaatikon, Växerin. Laitos on rakenteeltaan yksinkertainen, eikä se sisällä pumppuja tai muita sähköisiä osia. Ikean ohjeista poiketen, päätimme täyttää verkkoruukut omalla kasvualustamateriaalilla. Koska multa tuo vesiviljelyyn omat ongelmansa, käytimme kasvualustamateriaalina kookoskuitua. Kookoskuitu on toimiva materiaali vesiviljelyyn koostumuksensa johdosta.

IMG_1701-6732RAW IMG_1701-6733RAW

Emme kuitenkaan täyttäneet koko ruukkua kookoksella, vaan teimme niihin sisälle reiän. Tuo reikä täytettiin Biolanin Kylvö- ja taimimullalla. Olen tästä mullasta erittäin innostunut ja toivon sen sisältävän hyötymikrobin auttavan siementen itämisessä. Mullan sisältävän mykorritsan toivon taas leviävän koko verkkoruukun kasvualustaan ja näin auttamaan kasveja selviytymään ehkä hieman haasteellisessa ympäristössä. Mullan tuominen mukaan vesiviljelyyn on mielestäni jo haaste sinällään.

IMG_1701-6738RAW

Kokeelliseen salaatin talvikasvatukseen päätyi: Lehtisalaatit “Mitzuna”, Hans Eight Dishes ja Mosaic endive. Sidesalaatti “Little Gem Pearl”, pinaattikiinankaali (Pak-choi) “Green F1 hybrid”. Vuonankaali “Dark Green Full Hearted 2”.
Perilla oli ainoa yrtti, joka tässä vaiheessa päätyi mukaan ensi-idätykseen.
Viimeisenä, muttei vähäisimpänä erittäin mielenkiintoinen japanilainen erikoisvihannes, Okahijiki - Japaninotalokki , joka löytyi Siemenkauppa.comin valikoimista.

Nyt vain toivotaan itämisiä. Siemenille löytyi hyvä viileä paikka jossa lämpötila on tasaiset 18°C:sta. Jatkon kannalta pitää ehkä etsiä toinen paikka ja itämisten myötä pitää järjestää myös rutkasti valoa.

3 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen kokeilu! Olisi kiva kuulla, miten se onnistuu. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia ja samoin myös sinne! Eiköhän tätä tule seurattua. Vielä ei ole näkynyt mitään tulleen pinnalle, mutta toivottavasti pian sieltä jotain nousee. :)

   Poista
  2. Ekat ovat jo itäneet viileästä lämpötilasta huolimatta! :)
   http://chilitunari.blogspot.fi/2017/01/ekat-itaneet-salaatit.html

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...