sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Toinen setti kylvöjä

Blogiyhteistyössä: Biolan, Siemenkauppa.com

Kylvöjen ajoitus on vaikeaa, kun tähtäimessä on pitkä kausi. Myöhästin tämän kauden kylvöjä tarkoituksella, jotta taimia ei tarvitsisi siirtää turhan viileään kasvihuoneeseen. Yritän siis saada kaudesta kompaktimman ja samalla välttyä kehityksen pysähtymiseltä.

Tein jaotusta tälle kaudelle kylvöjen suhteen:
- Rocoto-chilit (joulunvälipäivä)
- Loput chilit ja erikoisuudet (tammikuun puoliväli)
- Tomaatit (helmikuun 2-3 viikko)
- Kurkut (huhtikuun alku-2 viikkoa ennen kasvihuonekauden alkua)
- Loput kasvihuone- & avomaakylvöt (vapusta eteenpäin)
Olen suhteellisen huono pysymään aikatauluissa, mutta yritetään mennä tällä.

IMG_1701-6739RAW

Itse pidän eniten kylvöistä kennoon. Kennossa siemen saa itää rauhassa ja jatkaa siitä kasvuaan mahdollisimman pitkään ilman häiriöitä. Kennoon käytin Biolanin Kylvö- ja Taimimultaa. Sen rakenne on suhteellisen turpeinen, mutta se vettyy silti erittäin helposti. Tätä ominaisuus on hyvä, koska tällöin kasteluvesi menee sinne minne on tarkoitus, eikä juokse pintajännityksen johdosta muualle.

Täytin kennot ensin kevyesti täyteen mullalla ja tämän jälkeen painoin multaa kevyesti tiiviimmäksi. Tämän jälkeen täytin kennot vielä täyteen asti kevyesti painellen ja lopuksi siivosin ylimääräiset mullat pois kennolta. Ennen kylvöjä multa on hyvä kostuttaa kauttaaltaan. Tämä käy näppärästi muutamia kertoja suihkupullolla sumuttaen.

IMG_1701-6748RAW

Kylvöjen jälkeen siirsin kennon akvaarioon. Olen havainnut sen hyväksi paikaksi idättää, jossa ympäristöolosuhteet ja harsosääsket on helppo pitää kurissa. Akvaarion pohjalla on lämpölevy ja lämpölevyllä etukäteen kostutettu kastelukangas tasaamassa kosteutta. Lämpölevyn termostaatti on kennon keskellä kylvämättömässä ruudussa. Säädetty lämpötila 28°C.

Nyt idätyksiin meni sekalainen setti uutuuksia. Siemenkauppa.comin Lord Nelsonin siemenissä kylvöstä ja muusta on kerrottu hyvin tarkkaan, mutta ulkomailta tilaamassani ei näitä tietoja löydy. Näiden ulkomaalaisten kanssa mennäänkin sitten arvauksella.


- Criolla de Cocina, nicaragualainen chili tai pikemminkin paprika. Täysin tuleton C. annuum, joka on mehevä, rapsakka ja maukas. Kylvö muiden chilien tavoin 1cm syvyyteen .

- Karhunlaukka, luostarikasveihin kuuluva valkosipulilta maistuva yrtti. Sen aika on keväällä. Lord Nelsonin suositus kylvöstä tammi-maaliskuussa. 1cm syvyyteen.

- Jättisipuli “The Kelsae”, jättisipulin kausi on pitkä, mutta Lord Nelsonin kylvösuositus helmikuulta maaliskuun puoliväliin. Puolenkuun aikaistus ei liene pahasta. Siemenet 1-2cm syvyyteen.

- Kuukausimansikka “Rügen”, mansikat ovat menossa kasvihuoneeseen, joten aikainen alku ei ole ollenkaan pahasta. Muutoin Lord Nelsonin esikasvatuksen kylvösuositus helmi- toukokuu. Kylvö pinnalle.

- Mansikka “Chinese tree”, puuta tästä mansikasta tuskin saa, muuta kuin istuttamalla sitä torniin. Kylvö Rügenin tavoin pinnalle.

- Palsamiköynnös, sitruunaköynnös, humalan tapaan pitkäksi kasvava köynnös. Tälle ei löytynyt kylvöaikaa. Kiinalaisen ohjeen mukaan siemeniä pitää liottaa muutamaan otteeseen. Kylvö hiekkapedille 0,5cm syvyyteen. Nämä menivät nyt kuitenkin multaan.

- Wasabi, nämä käskettiin pussin ohjeen mukaan kylvää keväällä tai syksyllä. Sikäläiset olot eivät ole varmasti yhteneviä omiemme kanssa. Itämislämpötila 12-18°C, joka pitää ottaa huomioon jos itämistä ei tapahdu. Nämä ovat menossa kasvihuoneeseen, joten kylvöajankohta lienee toimiva.

- Kivakurkku, eksoottinen kurkkujen sukuun kuuluva köynnöskasvi. Kylvöajankohdasta ei tietoa. Jos kasvin kasvu muistuttaa kurkkua, oli kylvö liian aikainen. Tämä jää nähtäväksi.

- Ananaskirsikka, tätä onkin kasvanut jo monella kasvihuoneharrastajalla Suomessa. Hedelmä muistuttaa sisäisesti tomaattia, mutta maistuu mansikalta. Kiinalaisen ohjeen mukaan kylvö avomaalle hallan mentyä tai sisällä viikkoa ennen ulkokauden alkua.
Joidenkin ohjeiden mukaan kylvö maalis- huhtikuussa. Jos tämän koisokasveihin lukeutuvan ananaskirsikan kasvu muistuttaa tomaattia, oli kylvö hieman etuajassa.


IMG_1701-6750RAW

2 kommenttia:

  1. Wasabi!! Nyt on kyllä kiinnostavaa! Olin ajatellut aloittaa kylvöhommat tänä viikonloppuna, mutta siemenet eivät tulleet perille vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wasabi tosiaankin on jännä ja melko vähän löytyy juttua sen kasvattamisesta. Katsotaan miten käy. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...