sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Ahkeraliisat itämään

Blogiyhteistyö: Biolan

Ahkeraliisa on suosittu kesäkukka, joka kuuluu palsamikasveihin. Sen runsas kukinto ja takanakat vihreät lehdet antavat puolivarjoisalle paikalle iloa tasaisena kasvavana kukkamattona. Nykyiset lajikkeet kestävät hyvin sadettakin. Alkujaan ahkeraliisat ovat lähtöisin Itä-Afrikasta. Matalat lajikkeet ovat kasvattaneet ahkeraliisan suosiota Suomessa ja nykyisen sen suosio on jopa kasvussa. Ahkeraliisalla on Suomessa pitkät perinteet aina 1800-luvulta saakka, jolloin sitä pidettiin sisäkasvina. Nyttemmin se on vakiinnuttanut paikkansa suosittuna kesäkukkana.

IMG_5235-001

Sopiva kylvöaika ahkeraliisalle on helmi-maaliskuu. Kylvös tehdään kasvualustan pinnalle. Siemeniä ei peitetä. Itäminen tapahtuu paremmin valossa. Itämisaika n. 1-1,5 viikkoa. Kasvualustan pinnalle voi ripotella hienojakoista vermikuliittia tasaamaan kosteutta. Kylvös peitetään läpinäkyvällä muovilla tai lasilla kosteuden haihtumisen estämiseksi.

Tänä vuonna ahkeraliisan kylvöksiin käytettiin viime vuonna kerättyjä siemeniä. Siementen keruu onkin haastavaa, koska siemenkota räjähtää kosketuksesta ja sinkaisee kypsät siemenet ulos jättipalsamin tavoin. Apuna kannattaa käyttää paperipussia, jossa myös siementen säilytys onnistuu seuraavan vuoden kylvöjä varten.

IMG_1702-6858RAW


Kylvöalustaksi valitsimme tällä kertaa Biolanin Kasvuturpeen, jota tuli 4-5cm kerros kylvöpurkin pohjalle. Karkeamman kasvuturpeen päälle tuli n. 1cm:n kerros Biolanin Kylvö- ja Taimimultaa. Näin kylvömullan hyötymikrobit ja mykorritsat pääsevät vauhdittamaan siementen itämistä ja taimikasvua. Karkea turve taas takaa helpon koulinnan kun sen aika tulee. Karkea turve antaa myös juuristoalueelle paljon happea.

IMG_1702-6863RAW


Ennen kylvöä kasvualusta kostetaan kauttaaltaan, mukaan lukien vermikuliitti jos sellaista on käytetty. Kylvö voidaan tehdä hajakylvönä. Kylvön jälkeen kylvös siirretään lämpimään ja valoisaan paikkaan. Meidän ahkeraliisat pääsivät lämpöalustalle ikkunalaudalle.

IMG_1702-6866RAW

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...