lauantai 11. helmikuuta 2017

Coco reaperin tarina

Moni on kysynyt minulta mistä tämä pieni nimikummajainen on tullut. Tarina tämän takana on epätavallinen, joten valotetaanpa mitä tämän nimen takaa oikein löytyy.

Tarina alkaa kaudesta 2013, mutta ennen sitä, hypätään kauden 2014 alkuun.
Kausi 2014 alkoi kuten moni aiempikin chilikauteni. Poikkeus rutiineihin oli multatesti jota varten tarvitsin taimia. Olin säästänyt aikaisemmalta kaudelta multatestiä varten noin tuhannen kappaleen verran Aji Fantasyn siemeniä. Idättelyt eivät kuitenkaan menneet ongelmitta ja pian käsissäni oli iso ongelma. Kun yllättäen Aji Fantasyn siemenet eivät itäneetkään, piti äkkiä keksiä varasuunnitelma. Varasuunnitelmaksi muodostui iskeä suunnilleen 1000kpl CAP 502 siemeniä idätykseen. Päivät kuluivat, mutta siementen kanssa ei tapahtunut mitään. Tässä vaiheessa tajusin jotain olevan pahasti pielessä ja toin lämpömittarin siementen viereen. Hyvin nopeasti tajusin mikä oli pielessä. Idätysympäristöni oli liian lämmin ja se esti siementen itämisen.
 
IMG_7949 

Kun lopulta tajusin mikä oli pielessä, päätin kylvää siemenet turpeeseen. Tässä vaiheessa paikan siirto ja lämpötilan lasku alle 28°C:n oli jo tuottanut tulosta ja lähes kaikki siemenet osoittivat itämisen merkkejä (kuva yllä). Pitkään vedessä lionneet siemenet nousivat turpeesta todella nopeasti kylvön jälkeen ja pian taimia oli tarpeeksi multatestiäni varten. Koska myös Aji Fantasyt itivät siinä samalla, päätin käyttää niitä multatestiini, ja jatkoin alkuperäisen suunnitelman mukaan. Tässä vaiheessa en enää tarvinnut CAP 502 chilin taimia.

20140208_114016

Äkkiä minulla oli iso läjä chilin taimia joita en tarvinnut mihinkään. Sattumoisin tuolloin oli kohti kompostia matkaamassa kolme kookosta, jotka olivat kookospalmuista. Kyseiset huonekasvit olivat saaneet pakkasta ja olivat sittemmin kuolleet. Ne edustivat sellaista kasvatustapaa jossa kokonainen kookos oli isketty mullan päälle ruukkuun ja palmu oli alkanut versomaan pinnalla olleesta siemenestä. Repisin kookoksista juuret ja kuolleen rungon pois. Jäljelle jäi loputa pelkkä kookoksen pähkinä tai siemen. Paikkaan josta kookospuun runko oli versonut ylös jäi kolo, sen täytin pienellä määrällä turvetta. Turvetta ei tuohon koloon mennyt paljoakaan, ehkä juuri puoli kourallista. Turvekoloon istutin sitten CAP 502 taimen. Kookoksen siemeneen istutettuja taimia tuli lopulta kolme.

IMG_8863

Olin ihmeissäni kuinka kookoksiin istutetut chilit eivät kuolleetkaan, vaikka kasvupaikka oli sangen erikoinen. Alkujaan koko juttu oli tarkoitettu yhden kuvan hauskaksi vitsiksi “kookokseen istuttamisesta”. Kun kasvihuonekausi alkoi, siirsin nämä kookostaimet samalla kasvihuoneeseen. Ensin kasvu oli olematonta, mutta viikon jälkeen kasvuakin alkoi näkyä.

IMG_9032

20140501_093449
Melko pian kasvihuonekauden aloituksesta, yhden taimen kanssa tapahtui tapaturma ja
taimi katkesi. Vielä tämän jälkeen oli jäljellä kaksi tervettä tainta kasvamassa kookoksessa.
Kasvu oli todella hidasta, vaikka annoin niille samaa lannoitevettä mitä annoin muillekin taimille. Kookokset eivät saaneet mitään erityiskohtelua ja usein unohdinkin ne ilman hoitoa. Laiminlyönnin hoidon suhteen havaitsin usein vasta siinä kohtaa kun lehdet olivat nuutuneet ja roikkuivat alaspäin. Toinen jäljellä olleista taimista alkoi kasvaa, mutta toinen jämähti paikalleen, eikä suostunut kasvamaan. Myöhemmin päätin luovuttaa kääpiökasvuisen taimen kanssa ja jatkoin yhden kookostaimen kanssa.

20140704_164144 20140619_204123

Lähes heinäkuun lopulla huomasin kookoschilissä kukkasia. Kukkasia oli yllättäen ilmaantunut montakin. Kukissa ei ollut sinällään mitään omituista, ne olivat samankaltaisia kuin parissa muussa säästämässäni CAP 502 chilissäni. Eroa ei käytännössä ollut vaikka toiset kasvoivat normaalisti turpeessa ja tilavassa ruukussa. Vaikka kukissa ei sinällään ollut eroja, oli kuitenkin huomattavaa, että kookoksessa kasvaneen kasvin kukat olivat lähes tuplaten suurempia. Kun kukkia kerran ilmaantui, olisi vielä huikeampaa jos saisin kasviin tulemaan podejakin. Niinpä päätin pölyttää varmuuden vuoksi kukkaset käsin podien toivossa.

20140726_104142

IMG_0307

IMG_0304
Yllättäen syyskuun lopussa löysin mukavan kokoisia podeja kookos CAP 502:n oksilta. Vaikka kasvi itsessään oli suhteellisen pieni, se oli kasvatellut hyvän määrän podeja. Suunnilleen pari viikkoa tästä, kaikki podit olivat suunnilleen kypsyneet ja saaneet kauniin punaisen värin pintaansa. Kun katselin kookoschilin podeja, huomasin kuinka paljon isompia ne olivat verrattuna turpeessa kasvaneisiin CAP 502:n podeihin. Kookoschilin kasvattamat podit olivat tuplaten suurempia. Ihmettelin vain mikä tekee tämän ja siinä vaiheessa totesin kookoksen siemenen olevan erittäin hyvä kasvualusta tälle chilille.

 20140922_175921-001

20140922_175903-001

IMG_1180


IMG_1182
IMG_1183
IMG_1185

Äkkiä olikin jännä saada podeja kasvista, joka oli aluksi tarkoitettu vain hauskaksi vitsiksi. Se oli todella hauskaa, mutta samalla tosi jännää. Kerran kun olin lämmittämässä kasvihuonetta ja istuskelin jakkaralla ja odottelin, että saan lisättyä lisää puuta kaminaan, päätin maistaa yhtä punaista podia. Nopeammin kuin ehtisin asiaa edes enempää ajattelemaan, huomasin pureksivani yhtä kookoschilin podia. Se maistui hyvälle, jopa paremmalta kuin tavallinen CAP 502 turpeesta. Se ei ollut mitenkään erikoisen tulinen, oikeastaan melko vähänkin. Söin koko podin ja siinäpä se….

… 20 minuuttia myöhemmin vatsaani alkoi sattua. Sitä sattui todella paljon. Menin hetkeksi pitkäkseni, mutta se ei auttanut tilanteessa pätkääkään. Pian tunsin oloni todella tukalaksi vatsani kramppailessa. Ensimmäistä kertaa olin syönyt chilin joka sai tuntemaan voinnin näin pahalta. Olin ohittanut pisteen jossa kuvittelin selättäneeni chilin ja nyt tahdoin vain siitä eroon tavalla tai toisella. Huono olo vain yltyi ja päätin mennä vessaan. Oksennus tuli saman tien. Olo helpottui välittömästi ja aloin tuntea oloni paljon paremmaksi. Mikä kokemus! Tuon jälkeen tajusin ettei chili voinut olla puhdas CAP 502.

Keräsin podit myöhemmin talteen kookoschilistäni. Halkaistuani niitä huomasin ne sisältä hyvin erilaiseksi kuin tavalliset CAP 502 podit. Kun vertasin kookoschilin podeja ja tavallisia CAP 502 chilin podeihin, oli ero huikea. Kookoschilin podi tuplaten suurempi ja oli sisältä öljyinen. Siemenkiinnikkeetkin olivat suuret ja punaiset… …kuten Carolina reaperissä!
.
20141009_190716


20141009_191033

20141009_175736

Palataanpa nyt takaisin kauteen 2013.
Kasvatin CAP 502:ta (C. frutescens) ja Carolina Reaperiä (C. chinense) kasvihuoneen takaosassa rinta rinnan. Siellä oli myös muutama rocotokin. Mutta kuten tiedämme, C. pubescens ei risteydy suoraan C. frutescensin kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että risteymän toinen pari on Carolina Reaper. Puskat kasvoivat todella lähekkäin toisiaan ja kasvihuoneen tuolloisessa puolileveyden laajennuksessa oli todella paljon pölyttäjiä kesän mittaan. Tuolla on siis pakko ollut tapahtua ristiinpölytys, jossa Carolina Reaperin siitepölyä on kulkeutunut CAP 502:n emiin. 100% varma ristiinpölytyksestä ei voi olla, mutta voidaan kuitenkin olla varmoja siitä ettei kookoschili ole puhdas CAP 502. Toiseksi on selvää, että kookoschilin podi omaa piirteitä joita ei ole ollut muussa chilissäni, kuin Carolina Reaperissä. Näiden tietojen pohjalta ristiinpölytys ja sen osapuolet ovat melko varmoja.
 IMG_6434-001
IMG_6535 IMG_6427

Itse olen vahvasti sitä mieltä, että kookoschili on CAP 502:n ja Carolina Reaperin risteymä. Olkoonkin näin vaikka kyseessä on vahinkoristeymä. Kun tarinaa miettii koko sen historian osalta, on tapauksessa käynyt melkoinen ihme. Alkuun on ollut todennäköisesti ainoastaan yksi risteymäpodi. Se on pitänyt sisällään ehkä noin 20 siementä. Ne siemenet olivat mukana 1000 kappaleen kylvössä. Poimin tuosta erästä 8 tainta jatkoon. 3 istutin kookokseen ja ainoastaan 1 kookoschili selviytyi loppuun saakka ja antoi hurjia podeja! Siis erittäin onnekas tapaus!

Niinpä nimesin chilin Coco Reaperiksi. Nimi kertoo ne kaksi pääasiaa jotka ovat oleellisia tämän erikoisen tapauksen takana.

Minun Coco Reaper F1 on edelleen hengissä ja sisältää joitakin kukkanuppuja. Kukat ovat sittemmin pienentyneet ja satokin jäi heikoksi kaudella 2016. Nyt edetään kasvin kanssa neljännelle kaudelle ja toivottavasti se olisi jälleen valoisampi. :)

IMG_1702-6850RAW

IMG_1702-6854RAW

IMG_1702-6855RAW
11.02.2017

1 kommentti:

  1. Coco reaperi f1:n 4. kausi takana. Hengissä edelleen. Satoa ei tullut yhtään. Loppukesästä kukkia oli hyvinkin, mutta hedelmiä ei muodostunut ja kaikki pölyttyneetkin kuvat abortoituivat.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...