tiistai 14. helmikuuta 2017

Tomaatit ja ananaskirsikat kylvöön nyt!

Lämpimät kelit ja auringonpaiste nostaa kevään tuntua ilmaan. Eletään helmikuun puoliväliä ja nyt kannattaa laittaa itämään tomaatit ja ananaskirsikat eli karviaiskoisot. Tänä vuonna tomaattien lajikekirjoa on supistettu entisestään. Tällä yritetään panostaa helppohoitoisuuteen ja tämä toivon mukaan onnistuu muutaman tomaatin valikoimalla.

Kauden 2017 tomaatit:
  • Moneymaker
  • Oxheart
  • Dunne
  • Black Cherry

Siementen itävyys jännittää. Moneymakerin siemenet, parasta ennen 2008, Oxheart 2015, Dunne omaotto syöntitomaatista. Black Cherrynkin siemenet viime syksyn poistosta, parasta ennen tammikuu 2017. Moneymakerit siis vanhimpia ja niissä oli itävyys vielä viime vuonna ihan kohdillaan. Toki siemeniä on nyt varoilta kylvetty runsaasti.

IMG_1702-6872RAW

Idätystä kokeillaan nyt ensimmäistä kertaa tällä Ikean vesiviljelylaatikolla. Laatikon kolot pitäisi täyttää laatikkoon suunnitelluilla kivivilla sätkillä, mutta me käytimme kasvualustamixiä. Kasvualustamix koostui kahdesta pääaineesta. Kookoksesta ja Biolanin erikoisvalmisteesta, jota ei ole yleisesti saatavilla. Erikoisvalmisteessa mukana myös hyötymikrobi ja mykorritsa-sienijuuri. Tähän lisättiin vielä vermikuliittia ja seos kostutettiin taimivahvuisella starttilannoiteliuoksella. Altaan pohjalle kaadettiin jäänyt starttilannoiteliuos. Jännittävää nähdä miten tämä toimii ja millaisia taimia se tuottaa.


IMG_1702-6875RAW

Samaan settiin meni idätykseen myös “Kiwano” kivakurkkua ja myös kiinalaisista siemenistä juuri itäneet kaksi kivakurkkua. Kiinalaiset siemenet ovat halpoja ja sen huomaa. Itävyys on äärimmäisen surkea ja siementen oikeellisuuskin arveluttaa. Kivakurkun kylvö, kuukauden – puolitoista etuajassa, mutta menkööt. Huonon itävyyden takia laitoin myös kiinalaisia viidakkokurkun siemeniä itämään. Jos itävyys on huono, ehdin paikkailla näitä vielä siemenkaupan siemenillä.


IMG_1702-6874RAW

IMG_1702-6878RAW

Jouduin jo paikkailemaan Kiinasta ostamiani ananaskirsikan siemeniä. Viikonloppuna katsastelin Turun alueen siemenvalikoimaa ja ananaskirsikan siemeniä piti ostaa paikkaamaan huonoa tilannetta. Siemenet ovat nyt myös itämässä lämpimässä. Kun itäminen tapahtuu näiden ja tomaattien kohdalla, pitää kylvökset siirtää viileämpään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...