torstai 2. maaliskuuta 2017

Chilien ja paprikoiden ruukutusta

Blogiyhteistyö: Biolan

Tänään oli vuorossa chilien ja paprikoiden ruukutus. Ruukutus olisi varmasti pitänyt tehdä jo aikoja sitten. Paikallaan junnannut kasvu olisi varmasti saanut tästä vauhtia. Syy junnaukseen oli varmasti esikasvatusoloissa. Suurin vaikuttaja oli varmasti iso harsosääskien määrä, josta pääsin lopulta eroon isosukkulamadoilla ja hyönteissumutteella. Lisäksi monen erilaisen kasvin tunkeminen samaan tilaan idätettävien kanssa aiheutti epätasapainoa kasteluun. Liian pieni ilmatila oli varmasti myös yksi huono puoli, vaikka tuonne idätysakvaarioon puhallettiin aina välillä ilmaankin. Vaikka vaikeuksia oli taas roppakaupalla, nyt tilanne näyttää hyvältä. Jälleen jää roppakaupalla mietittävää ensikauden idättelyihin ja taimikasvatuksiin.

IMG_1703-6960RAW

Rocoto Manzano Red chilit yllättivät. Oli juurikasvua ja rungollakin oli mukavasti paksuutta. Rocotojen päällä olikin kokeellinen LED-valaistus, jossa punaisen ja sininen oli säädetty taimikasvatukselle sopivalle spektrille. Näiden päälle oli toki aikaisemminkin käytössä olleet 4000K valkoiset LED-moduulit. Luxit painottamattomalla käyrällä olivat 14000 luokkaa, joka saattoi kuitenkin olla vähän liikaa taimille.

IMG_1703-6975RAW

Kasvualustana käytin Biolanin Kylvö- ja Taimimultaa, mutta yllä olevissa kuvissa purkkien pohjalla oli kookostakin. Kookoksella yritin hakea kosteutta tasaavaa kerrosta, joka imisi mullan liiallisen kosteuden pois. Itselläni on vain vähän kokemusta mullasta ja sen kastelu pitää olla maltillisempaa kuin esimerkiksi turpeen. Turpeessa ja mullassa onkin siis paljon eroja käytettävyydessä ja molemmissa onkin omat hyvä ja huonot puolensa. Tällöin myös turvemulta voisi olla yksi ratkaisu jossa yhdistyy molempien hyvät puolet.

Tällä ruukutuksella pääosaa näytteli kasvualustat, kuten myös eilisessä tomaattien ruukutuksissa. Kasvualustoja oli tällä kertaa riittämiin ja ne jopa aiheuttivat ongelmaa paljoudellaan. Yritin jakaa taimet niin, että sain otantaa Biolanin Kasvuturpeelle ja Biolanin Turvemullalle. Ne molemmat edustavat yleisimmin käytettyjä kasvualustoja ja eroja näiden välillä tullaan varmaan näkemään. Kastelurytmien sovittaminen saattaa olla vaikeaa erityyppisten kasvualustojen välillä, joka näkyy toisen alustan kuivumisena tai toisen kasvualustan liiallisena vettymisenä.

IMG_1703-6971RAW

Peruskasvualustoista päästääkin erikoisalustoihin, joihin sammal on rynnimässä ominaisuuksiensa ja nopea uusiutuvuutensa johdosta. Biolan on aloittanut sammaleen käytön kauden 2017 uudistetussa Yrttimaa kasvusäkissä. Astetta pitemmälle mennään sammalvoittoisissa tai täysin sammalpohjaisissa kasvualustoissa, joita olen päässyt jo kokeilemaan kokeellisissa sekoitteissa. Criolla de Cocina paprikoiden kanssa tulen etenemään kolmen kasvin kanssa täysin karkean sammalsekoitteen kanssa kauden loppuun saakka. Suunnitelmat näiden osalta ei ole aivan täysin selvillä, mutta  eiköhän ne jalostu tässä kauden edetessä.

 IMG_1703-6970RAW

Sammalalustat ovat karkeita ja äärimmäisen ilmavia, vaikka kyseessä olisi hieman hienompikin alusta. Sammaleessa kasvattamisesta minulla onkin jo aikaisempia kokemuksia muutaman vuoden takaa ja povaan tälle erittäin kovaa onnistumista!

IMG_1703-6978RAW

IMG_1703-6979RAW

Kaikkien kasvualustojen kanssa toimittiin tällä kertaa samoin. Taimi mahdollisimman syvälle. Kasvualustaa purkkiin ja kevyt tiivistys. Kasvualustan pinnalle 20ml perliittiä ja vermikuliittia tuomaan valoisuutta taimelle. Lopuksi kevyt kastelu altapäin. Tämän jälkeen kastelua vasta 3-4 päivän päästä tai jos tilanne vaatii. Näin juuret lähtevät hakeutumaan uuteen kasvualustaan vauhdilla. Valotus 14h/vrk.

IMG_1703-6976RAW

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...