tiistai 7. maaliskuuta 2017

Jaakontaika – taikaboosteri kasveille

Blogiyhteistyö: Jaakontaika
Jaakontaika on juurtunut monen harrastajan tietoisuuteen ja se on muodostunut käsitteeksi monen orkidea ja sisäkukkakasvattajan sanastossa. Sitä on käytetty piristämään kukkien kukintaa ja herättämään kasvu jälleen uuteen vauhtiin. Monelle ei tosin ole tullut mieleen sumutella Jaakontaikaa myös syötäville kasveille, se nimittäin pelaa kaikkien vihreiden kasvien kanssa. Se ei ainoastaan paranna kukintaa, vaan myös parantaa satoa! Yrtit, tomaatit, chilit, kurkut…. ja jopa juurekset. Parhaimmillaan kasvu voi lisääntyä jopa 100%. Ja mikä parasta, Jaakontaian käytön voi aloitta jo pienillä taimilla.

IMG_1703-6999RAW Jaakontaika on itselleni tuttu muutaman vuoden takaa. Sumuttelin ainetta säännöllisesti kasvihuoneessa olleille chileille ja muistan kukinnan ja sadon olleen ennätyksellinen. Jostain kumman syystä päästin Jaakontaian unohtumaan mielestä aina näihin päiviin saakka. Nyt Jaakontaika tekee paluun tähän puutarhaan. Samalla Jaakontaika aloittaa blogin yhteistyökumppanina.

Jaakontaika ei ole uusi keksintö, vaan sen juuret juontavat 90-luvun alkuun. Se on puutarhaneuvos Matti Hantulan keksintö ja sen kehitystyössä on ollut mukana pari yliopistoa ja muutamia tutkimuslaitoksia. Jaakontaika ei ole suunnattu ainoastaan harrastelijoille, vaan tuotteesta on olemassa myös oma pakkauskokonsa ammattipuutarhoille Assimilator nimellä.

IMG_1703-6995RAW

Mistä Jaakontaian taianomainen teho?
Jaakontaika säätää kasvin energiataloutta estämällä kasvin valohengitystä. Valohengityksestä säästyneen energian kasvi käyttää paremmin, joka näkyy mm. kasvuna. Osa kasvin vangitsemasta valoenergiasta varastoituu tärkkelykseksi ja sokeriksi. Nämä ainesosat näkyvät parempana kukintana ja maistuvampana satona. Tästä syystä Jaakontaika sumutetaan kasvin lehdille valoisaan aikaan. Paras hyöty saadaan aamupäivällä tehdyllä sumutuksella, kun kasvin yhteyttäminen on jo lähtenyt kunnolla käyntiin, mutta sumutus voidaan tehdä vielä kun valoisaa aikaa on jäljellä 4 tuntia.

Mitä se sisältää?
Jaakontaika on hiililannoite, jossa hiili toimitetaan alkoholin, etanolin muodossa. Samalla etanoli ehkäisee valohengitystä. Triakontanoli lisää yhteyttämistä. Triakontanolia esiintyy luonnossa monien kasvien, kuten sinimailasen ja sokeriruo'on pintavahassa. Se tehostaa fotosynteesiä ja parantaa siten kasvuston tuottokykyä vaikuttamalla fotosynteesiä ohjaaviin geeneihin. Aminohapot suojaavat kasvia alkoholimyrkytykseltä ja tavalliset kasviravinteet tasapainottavat kasvin hiili-typpi suhdetta.

- Sopii kukille ja hyötyvihanneksille
- Sumuta n. kerran viikossa, 5-7 päivän välein
- Sumuta lehdille valoisaan aikaan
- Paras aika sumutukseen aamupäivä
- Jaakontaika on kasvutehoste, se ei korvaa peruslannoitusta
- Jaakontaika ei ole torjunta-aine
- Jaakontaika ja Carbon Kick Booster voidaan antaa samalla kerralla
- Jaakontaialla ei ole varsinaista varoaikaa

Jaakontaiasta on saatavilla valmis sumute, mutta myös tiivistepakkaus. Tiivisteen annostelu on helppoa, 1 osa Jaakontaikaa 4 osaa vettä. Samaan sekoitteeseen voidaan sekoittaa myös Carbon Kick Boosteria, joka tehostaa Jaakontaikaa ja samalla torjuu myrkyttömästi mm. härmää, ansarijauhiaisia ja vihannennespunkkeja.
Jaakontaika annostus

IMG_1703-6996RAW

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...