perjantai 10. maaliskuuta 2017

Jättisipulien ruukutus

Blogiyhteistyö: Siemenkauppa.com

Vaikka sipulit ovat sinällään tuiki tavallisia puutarhan kasvatteja, jännitän todella paljon jättisipulien menestystä. Ensimmäinen kausi jättisipulien kanssa ei varmastikaan anna maksimaalista tulosta, mutta se antaa paljon eväitä tuleville kausille. Jättisipuli “Kelsae” on pitkän kauden kasvi ja aloitukseni saattoi olla lopulta jopa hieman myöhäinen. Taimikasvatuksen olosuhteissa oli toivomisen varaa, joka näkyi taimien juromisena paikallaan. Nyt uusien ruukutusten ja sisäkasvihuoneeseen siirron myötä toivotaan, että saan kirittyä hävittyä aikaa takaisin.

IMG_1703-6938RAW

IMG_1703-6941RAW

Taimipotti lähti suhteellisen kivasti irti kennostosta ja kaikeksi iloksi sieltä löytyi juuriakin. Olin pelännyt kasvualustan ongelmia ja olin jotenkin siinä olettamuksessa, että juuria ei löydy nimeksikään. Juurten löytyminen oli siis erittäin positiivinen yllätys.

Ruukutuksissa päätin lähteä kahdelle linjalle. Kaksi tainta meni tavalliseen 12cm ruukkuun, kun kaksi meni kapeaan ja korkeaan ruukkuun. Nämä Air-Pot ruukkujen kopiot valmistin juuri ennen ruukutusta patolevystä. Tällainen patolevyruukku ei vastaa kaikilta ominaisuuksiltaan oikeaa Air-Pot ruukkua, mutta se on eräänlainen köyhänmiehen näkemys ruukusta. Idea käyttää tällaista ruukkua sipulille on lähtenyt jostain videosta. Ruukun pitäisi kehittää suuri ja haarautunut juuristo kasville juuri ilmareikien ansiosta, jotka estävät yhdessä muotoilun kanssa juurten perinteisen kierron.

IMG_1703-7066RAW IMG_1703-7062RAW

Vertailun vuoksi ja hieman myös hakien oikeaa ratkaisua, pistin kaksi sipulia tavalliseen ruukkuun. Kaikkiin sipulien ruukutuksiin käytin Biolanin Turvemultaa, jota kuohkeutin perliitillä ja vermikuliitilla. Alla, kuin myös yläpuolella olevassa kuvassa sipulit ovat olleet jo hieman yli viikon ruukutettuina. Kehitystä ei juurikaan erota, mutta pitempää tukikepitystä kaivattaisiin jo kipeästi. Vaikka istutukset tehtiin mahdollisimman ylös, alkavat ensimmäiset juurenpäät löytämään jo ulos ruukusta.

IMG_1703-7065RAW

IMG_1703-7064RAW

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...