maanantai 13. maaliskuuta 2017

Kasvualustatesti 2017 – osa1

Blogiyhteistyössä: Biolan

Suuresta kasvualustatestistäni on kulunut aikaa jo kolme vuotta. Varsinaisia testejä en ole tällä välin tehnyt, mutta kasvualustan kehittäminen on ollut kuitenkin tuttu rutiini joka kausi. Se vaikuttaa olevan eräänlainen intohimo josta ei pääse eroon.

Biolanin yhteistyökuvioiden myötä minulle tarjoutui mahdollisuus päästä testaamaan uusia kehitysasteella olevia kasvualustoja, vai pitäisikö tässä välissä kuitenkin puhua vasta vain materiaalista. Sain nimittäin sammalta testattavakseni muutamalla eri kombinaatiolla jossa turve on korvattu osittain tai täysin sammaleella. Sammaleen käyttöä puoltaa sen nopeampi kierto suossa ja näin “sammalsatoja” saadaan kerättyä useampia samassa ajassa kun turpeesta saadaan vain yksi. Sammaleen hiilijalanjälki on myös pienempi, koska siinä ei tapahdu hiilidioksidia synnyttävää maatumista. Sammal on myös kaikenpuolin erinomainen kasvualusta ja tästähän minulla oli jo aikaisimpia kokemuksia. Biolan lanseerasikin täksi kaudeksi uudistetun Biolan Yrttimaa kasvusäkin jossa on mukana kasvualustasammalta.

Kasvualustatesti 2017 on siis suoritettu lähinnä sammaleeseen verrattuna ja testi tulee jatkumaan läpi kauden. Taimimäärää joudun tilanahtauden vuoksi karsimaan loppua kohden, mutta haettava toimivuus pitäisi tulla esille pienemmälläkin otannalla. Harrastajapohjaiset testit eivät koskaan vastaa ammattitasoisia testejä, mutta ne antavat oman näkökulmansa. Testin ensimmäisessä osiossa idättelin siemenet pieniksi taimiksi.

Ladattava versio: Kasvualustatesti 2017 osa1.pdf (7,7Mt)

Dia1
Dia2
Dia3
Dia4
Dia5
Dia6
Dia7
Dia8
Dia9
Dia10
Dia11
Dia12
Dia13
Dia14
Dia15
Dia16
Dia17
Dia18
Dia19
Dia20
Dia21
Dia22
Dia23
Dia24
Dia25
Dia26
Dia27
Dia28
Dia29
Dia30
Dia31
Dia32
Dia33
Dia34

3 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen testi
  Jos nuo sammalpohjaiset kasvualustat toimivat noin hyvin, niin toivottavasti niitä tulee nopeasti kotipuutarhureidenkin käyttöön.

  Oliko testissä käytetty kylvö ja taimimulta sitä uusinta, joka sisältää Gliocladium-hyötymikrobeja ja mykorritsaa? Ostin eilen pussin sitä ja tarkoitus oli käyttää sitä kookoksessa idätettyjen tomaatintaimien koulintaan, mutta nyt en ole ihan varma pitäisikö siihen sekoittaa vaikka tavallista kasvuturvetta ennen käyttöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylvömulta oli sitä uutta jossa hyötymikrobi ja mykorritsa. Turpeen lisääminen on ihan hyvä juttu koulituille. Esim. 1 osa kylvömultaa ja 2-4 osaa turvetta.

   Poista
 2. Osa 2
  https://www.chilitunari.fi/2017/05/kasvualustatesti-2017-osa-2.html

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...