maanantai 27. maaliskuuta 2017

Kauden ongelmataimet

Moni hehkuttaa blogeissaan kauniita taimia, mutta harvemmin uskalletaan kertoa niistä epäonnistumisista ja huonoista taimista. Monelle tappioiden myöntäminen on vaikea paikka ja ne halutaan lakaista kaikessa hiljaisuudessa maton alle. Olen tässä blogissa pyrkinyt tuomaan esille ongelmiani, joihin monikin lukija on samaistunut. Blogit toimivat monelle tiedonlähteenä ja vaikeuksistakin on apua monille silloin kun syitä epäonnistumiseen etsitään.

Syitä epäonnistumisille voi olla monia jo näin kauden alussa. Harsosääsket, huonot siemenet, kasvualusta tai jopa oma innokkuus. Joskus kasvatusolosuhteet voivat vaan olla sopimattomat. Toiset siemenet vaativat itääkseen valoa ja viileyttä. Kylmäkäsittelytkään eivät ole täysin harvinaisia.

Aloitetaan wasabista. Wasabin piti olla yksi kauden tärkeimmistä kasveista. Vaan kuinkas kävikään? Kasvu oli vaivalloista ja päivä päivältä taimet menivät huonommaksi. Etsiessäni lisää tietoa wasabista, huomasin kasvit joksikin aivan toiseksi kasviksi. Feikkisiemenet jäivät lopulta oikeiden varjoon, mutta eivätpä oikeat itäneet. Wasabia ei taida tulla kesäksi.

Wasabi


Ananaskirsikka. Ensiksi tuskailin kiinalaisten siemenien itämättömyyttä ja päädyin hakemaan puutarhaliikkeestä uusia. Uudet itivätkin nopeasti. Koulinnan jälkeen kasvu näytti hetken loistavalta, mutta sitten alkoi näivettyminen. Näivettymisen syyksi epäilen kasvualustan liiallista kosteutta. Alustan kuivatus ei muuttanut tilannetta miksikään, vaan taimet kuolivat toinen toisensa perään. Koulisin varataimet ja varoin niiden kastelua. Varataimien kohdalla toistui jälleen sama. Ne näivettyivät. Kuulin, että ananaskirsikat ovat haastavia ja ne saattavat ottaa nokkiinsa mm. koulinnasta. Nyt on menossa kolmas yritys ja kylvöt tein kennoon, jossa saisin pidettyä taimet mahdollisimman pitkään ja siirrettyä myöhemmin siistin taimipotin eteenpäin. Aika näyttää tuleeko näistäkään mitään.

IMG_1703-7176RAW


Kivakurkkujen kanssa tarina on lähes samanlainen kuin ananaskirsikoiden kanssa. Uudet siemenet itivät hienosti, mutta taimien kehitys pysähtyi melko nopeasti uudessa kasvualustassa. Lehtien kuivuminen saattaisi juontaa hetkeen jolloin purkit pääsivät kastelupöydän takia vettymään liikaa. Kasvualusta ei tahtonut kuivua, josta aiheutui ongelmia juuristoon. Huonon juuriston takia kasvi yrittää ottaa voimaa vanhemmista lehdistä, jonka myötä ne kuihtuvat. Vaikka kasvualusta on ollut hyvällä mallilla jo pitkään kehitys ei ole muuttunut mihinkään.

IMG_1703-7173RAW

Mansikoiden kanssa on haastavaa. Tammikuun kylvöistä on hengissä yksi Rügen, muut eivät vaan kasvaneet. Nyt kokeilussa on marketin valmissetti “lisää vain vesi” tyyppinen ratkaisu. Näidenkin suhteen olen kovin skeptinen.

IMG_1703-7178RAW


Ja mitäpä vielä… Retiisin vesiviljelykokeilu epäonnistui heti taimettumisen jälkeen. Eipä mennyt yhtä hienosti kuin Youtubessa näkemälläni videolla. Salaatit eivät ole itäneet lainkaan, pois lukien 2 sidesalaattia ja australian salaattia.  Japaninotalokki, yksi suostui lopulta itämään ja sekään ei voi hyvin. Karhunlaukka on saanut lämmin ja kylmäkäsittelyä, eikä näytä tulevan tästäkään mitään.

Vaikka kauden piti sisältää kaikkea muuta kuin tavallista chiliä ja tomaattia, näyttää kausi kääntyvän taas tutulle urilleen. Pelkkää chiliä ja tomaattia näyttää pukkaavan.

2 kommenttia:

 1. Tuskailen myös ananaskirsikan kanssa... Ei idä ei! Nyt kolmas aalto menossa... olisi niin kiva saada ananaskirsikkaa, mies diggaili niistä! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on itäneet Plantagenin "omat" siemenet erittäin hyvin 6-7:ssä päivässä. Osan kylvin pinnalle ja osan n. 0,5cm syvyyteen. Taimien kasvu on sitten taas tyssännyt tohon 1-2cm pituuteen. Vika voi olla siemenissäkin ja niiden elinvoimaisuudessa. ...tai sitten kasvualustassa.

   Kylvin eilen Nelson Gardenin ananaskisikkaa turvotettaviin turvebriketeihin jotka sain tuolta Siemenkauppa.comista. Jos nyt ei onnistu, niin sitten en osaa sanoa missä on vika. Valoa ja lämpöäkin on.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...