keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Tomaattien ja erikoiskurkkujen ruukutuksia

Blogiyhteistyö: Biolan

Tomaattien kylvöstä on nyt aikaa kaksi viikkoa. Ne itivät nopeasti, kuten myös Sperlin kivakurkut. Kokeelliseen idätysmetodiin pääsi myös kiinalaisia kivakurkkuja jotka olivat jo itäneet kosteassa. Lisäsin kennoston reunalle myös rivin kiinalaisia viidakkokurkkuja, joista lopulta ainoastaan yksi suostui itämään. Itämisen jälkeiset lämmöt eivät olleet oikealla tasolla suhteessa valoon ja itäneet taimet venähtivät pitkiksi. Lämpötilan tiputtaminen auttoi, mutta “vahinko” oli jo tapahtunut. Nyt tilannetta korjattiin ruukutuksilla.

IMG_1703-6930RAW

Ruukutukset aloitettiin kivakurkuista. Ikävä kyllä nekin olivat venyneet turhan pitkiksi ja 12cm ruukku oli jopa niille turhan matala. Ongelma ratkaistiin kyljelleen istuttamisella, jolloin taimen pituutta saatiin jätettyä näin enemmän purkin sisään.

IMG_1703-6934RAW
Kivakurkkujen juurikasvu oli suhteellisen hyvää, vaikka taimikasvatuksen viilennys selkeästi hidastikin tätä kehitystä. Kasvualustaksi näille meni Biolanin kokeellinen kasvualustaa, joka perustuu karkeaan sammaleeseen. Kasvualustan pinnalle laitoin perliittiä ja vermikuliittia tuomaan valoisuutta taimelle.

IMG_1703-6946RAW

IMG_1703-6947RAW


Tomaattien venyminen oli kivakurkkujen lailla samanlaista ja niinpä nekin istutettiin ruukkuun kyljelleen. Kyljelleen istuttamista onkin meillä harrastettu kasvihuonekauden alussa, jossa tomaatit on istutettu lavoihin pitkin pituuttaan niin että turhaa pituutta on saatu karsittua. Sama siis tässäkin. Juuripotti mahdollisimman alas sivuun ja taivutus ylös. Mullan alle jäävään runkoon alkaa kehittyä myös juuria ja juuriston koko kasvaa samalla.

IMG_1703-6935RAW

Kasvualustat menivät pitkälti kokeilun piikkiin. Koska Moneymaker tomaattia oli paljon, tehtiin niiden kanssa jako kahteen. Toinen puolikas sai kasvualustaksi Biolanin Kasvuturpeen ja toinen puolikas Biolanin Turvemullan. Kumpaankin seokseen meni pieni osa Biolanin Kylvö- ja Taimimultaa josta toivon mukaan hyötymikrobit ja mykorritsat jatkavat leviämistä varsinaiseen kasvualustaan. Kylvömulta sekoitettiin varsinaiseen kasvualustaan tällä kertaa. Jakojäännökseksi jäänyt taimi sai kasvualustakseen kookos-perliitti seoksen, ihan vain vertailun vuoksi. Muut tomaatit saivat kasvualustakseen muita kokeellisia kasvualustoja ja sekoituksia, joissa pääosaa näytteli Biolanin vielä kokeelliset sammalalustat. Tässä kohtaa on pakko sanoa, että en muista koska olisin ollut näin innoissani kasvualustoista, mutta sammaleessa on tulevaisuus! Open-mouthed smile

 IMG_1703-6944RAW

IMG_1703-6945RAW

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...