torstai 30. maaliskuuta 2017

Turvebrikettejä ja siemeniä

Blogiyhteistyö: Siemenkauppa.com

IMG_1703-7193RAW

Siemenkauppa.com lähetti superpaketin siemeniä allekirjoittaneelle. Vielä ei ole missään nimessä liian myöhäistä kylvää vähän pitempää kauttakin vaativia kasveja ja perus kurkuthan pistän itämään vasta kun saan aikaisemmat taimet kasvihuoneeseen. Supersetissä on siemeniä moneen lähtöön ja nyt onkin hyvä aika laittaa itämään siemeniä jotka vaativat esikasvatuksen maalis-huhtikuussa.
Suorakylvösiemenet saavat vielä odottaa maan lämpenemisiä.

IMG_1703-7201RAW

Herkkien taimien kanssa on välillä vaikea edetä ruukutuksesta toiseen ja moni kasvi kärsiikin turhaan koulinnasta. Juuristo voi vaurioitua jo pelkästään kennostosta siirrettäessä ruukkuun. Tähän ongelmaan on oiva apu turvebriketeistä. Olen joskus aiemmin testannut puristebrikettejä ja ne pärjäsivät erinomaisesti kasvualustatestissäni. Niillä taisi olla jopa testin parhaat juuret. Käytännössä brikettien testaus onkin sitten jäänyt. Nyt tähänkin on tulossa paikkaus. Testiin ja ihan siis käyttöön tulee nyt Nelsonin Pienoiskasvihuone ja Nelsonin Turvebrikettejä.

Ennen kuin turvebriketeihin voi kylvää, ne pitää turvottaa täyteen kokoonsa. Se onnistuu helposti. Laitetaan briketit vain tasaiselle alustalle kolopuoli ylöspäin. Sitten niiden päälle kaadetaan haaleaa vettä. Ravinteita ei tarvita, eikä niitä ole edes suotavaakaan laittaa tässä vaiheessa. Vettä ei kannata kaadella suuria määriä kerralla. Vettä voi lisätä jälleen kun aikaisemmat vedet ovat imeytyneet briketteihin. Kun briketit ovat paisuneet täyteen kokoonsa ja ne eivät enää ime vettä, briketit ovat valmiita kylvöön. Turpoaminen vie aikaa n.10-20 minuuttia.
 IMG_1703-7216RAW

IMG_1703-7218RAW

IMG_1703-7221RAW

Laitoin nyt itämään kivakurkkua, viidakkokurkkua, ananaskirsikkaa, villirukolaa ja tavallista rukolaa.

IMG_1703-7220RAW

Kivakurkku “Kiwano”
Eksoottinen köynnös kasvihuoneeseen tai ruukkuun. Kasvi haaroittuu voimakkaasti ja voi kasvaa jopa 2m mittaiseksi. Hedelmät n. 10cm pitkiä ja n. 5-6cm halkaisijaltaan. Hedelmät ensiksi vihreitä, mutta kypsyessään muuttuvat oransseiksi. Maku muistuttaa banaanin, limetin ja kurkun sekoitusta. Kylvö sisällä huhti-toukokuussa, 1-2cm syvyyteen. Itää 20-25°C:ssa n. 8-14 vrk:ssa. Sato kypsyy syyskuussa.

Viidakkokurkku, Meksikolainen minikurkku
Köynnöstävä kurkkukasvi, joka voi kasvaa jopa 3m korkeaksi. Hedelmät pieniä n. 3cm pitkiä, maultaan hapahkoja. Hedelmät ovat syötäviä sellaisenaan tai niitä voi käyttää salaatteihin ja pikkelssiin. Esikasvatus huhti-toukokuussa. Itää 20-22°C:ssa n. 10-15 vrk:ssa. Kasvaa parhaiten kasvihuoneessa tai aurinkoisella seinustalla.

Mansikkakoiso, Ananaskirsikka
Maukaspikkuhedelmä, jonka maku muistuttaa tomaattia ja mansikkaa. Sopii parhaiten kasvatettavaksi kasvihuoneessa tai parvekkeella. Keltaiset hedelmät löytyvät kuivuneen “paperilyhdyn” sisältä ja ovat sellaisenaan syötäviä. Voidaan käyttää mm. leivonnaisiin ja marmeladeihin. Esikasvatus 20°C:ssa. Kylvö hajakylvönä tai suoraan yksittäispurkkeihin 0,5cm syvyyteen. Koulinta ravinteikkaaseen multaan, 1 taimi/ruukku. Lannoitetaan ja pidetään 15°C:ssa. Istutus ulos yöpakkasten mentyä.

Villirukola, Isohietasinappi, Sinappikaali “Dragon’s tongue”
Villirukola on mausteinen ja voimakkaan makuinen yrtti. Voidaan kasvattaa avomaalla tai ruukussa. Se menestyy myös sisätiloissa ympäri vuoden. Sisäkasvatuksessa maku jää hieman miedommaksi. Keskikesällä kukkii herkästi, jolloin kukkavarret nypitään pois. Kylvö toistetaan muutaman viikon välein, jotta satoa saadaan katkeamattomasti. Lehdet ovat korjattavissa niiden ollessa n. 7cm pituisia. Avomaalla tuholaiset pidetään pois kasvuharsolla. Kylvö kosteaan multaan 0,5cm syvyyteen. Multa pidetään kosteana itämiseen saakka.

Rukola, Sinappikaali
Maukas yrtti joka sopii salaatteihin ja sellaisenaan leivän päälle. Maku on mausteinen ja hieman pippurimainen. Sopii kasvatettavaksi parvekkeella ja avomaalla. Se menestyy myös sisätiloissa ympäri vuoden. Sisäkasvatuksessa maku jää hieman miedommaksi. Keskikesällä kukkii herkästi, jolloin kukkavarret nypitään pois. Kylvö toistetaan muutaman viikon välein, jotta satoa saadaan katkeamattomasti.Avomaalla tuholaiset pidetään pois kasvuharsolla. Kylvö kosteaan multaan 0,5cm syvyyteen. Multa pidetään kosteana itämiseen saakka.

Kun kylvöt on tehty, laita minikasvihuone lämpimään ja valoisaan paikkaan. Kun taimet alkavat kehittyä, huolehdi tuuletuksesta. Myöhemmin poista kansi kokonaan. Rukoloita kylvin briketteihin 3kpl, jotta lopputulos muistuttaa hieman enemmän kaupan yrttiruukkuja.

IMG_1703-7222RAW

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...