lauantai 11. maaliskuuta 2017

Vaikeiden ja vanhojen siementen idätys – osa1

Blogiyhteistyö: Pavunvarsi

IMG_1703-6989RAW

Joskus siemenet voivat olla todella vaikeita idätettäviä tai ne saattavat olla erittäin vanhoja. Tällöin perinteiset idätysmetodit eivät auta ja siemenet kaipaavat lisäapua.

Ajatus pureutua vanhojen siementen idätykseen sai kipinän viime kesänä, kun remontin yhteydessä lattian alta löytyi pussi salaatinsiemeniä. Siemenet olivat päivätty vuoteen 1966. Siemenet eivät menetä parasta ennen päiväyksen mentyä umpeen itävyyttään, vaan itävyys heikkenee ajanmittaan. Eri siementen itävyys heikkenee eri ajassa, mutta kymmenen vuotta vanhoissa siemenissä saattaa olla edelleen suhteellisen hyvä itävyys. Säilytysolosuhteet vaikuttavat paljon itävyyteen. Kontrolloiduissa oloissa siemenet säilyttävät pitkään itävyytensä. Normaalioloissa säilytetty siemen lopulta kuivuu ja sen sisältämä elinvoima näivettyy. Niinpä siementä pitää kostuttaa, hapetta ja antaa energiaa.

Koska vanhojen ja vaikeiden siementen itäminen on itsellenikin uusi juttu, päätin ottaa aiheesta pitemmän projektin. En tässä osassa hyppää suin päin vanhimpiin siemeniini, vaan tässä osassa rakennetaan “siementen elvytyslaitteisto”.  Projektissa tarvittavat tarvikkeet löysin näppärästi Pavunvarren hyllystä. Näiden tarvikkeiden lisäksi tarvitset poran, kuumaliimaa ja muovisen purkin. Itse valmistan kahden yksikön elvytyslaitteiston kahdelle eri liuokselle.

Paine-elvytyssetti, kahdella astialla
- Ilmapumppu, Tetratec APS100 100l/h 2.5W
- 1-2m Letkua
- T-haara
- 2kpl Jatkoliitin
- 2kpl Tetratec AS30 ilmakiveä
- 2kpl Kannellista muovipurkkia

Paine-elvytyssetin ideana on pumpata ilmaa kannellisiin muovipurkkeihin. Ilmapumpun luoma paine yhdessä nesteen kanssa pehmentää siemenien kuoria, joka taas helpottaa siemenen itämistä. Paineen takia on parempi ettei laitteistossa käytetä lasi- tai akryylimuovisiapurkkeja niiden rikkoontumisvaaran takia. Itse päädyin muovisiin majoneesipurkkeihin, jotka erehdyttävästi muistuttavat lasisia. Ilmapumpun tuottaman paineen lisäksi vesi hapettuu pumpattavan ilman myötä.

Työvaiheet: (n. 10min)
IMG_1703-7041RAW
Aloita projekti tekemällä kansiin reiät. Reiän koko tulee sovittaa niin, että siitä mahtuu läpi jatkoliitin. Itse käytin tällä kertaa ilmaletkun sisään menevää letkua. Tee reiästä mahdollisimman tiukka. Poista tarvittaessa jäysteet.
IMG_1703-7044RAW
Kun jatkoliitin tai muu liitospala on paikallaan, liima se kanteen kiinni kuumaliimalla. Suorita liimaus molemmilta puolilta. Liimana voi käyttää myös muuta tiivistykseen sopivaa ainetta.
IMG_1703-7045RAW
Asenna ilmaletku kiinni ilmakiveen ja mittaa letkulle sopiva pituus. Ilmakiven pitäisi päästä purkin pohjalle vaaka-asentoon. Leikkaa myös toiselle ilmakivelle juuri samanpituinen pätkä.
IMG_1703-7046RAW
Työnnä ilmakiven ilmaletku kannen yhdyspalaan.
IMG_1703-7050RAW
Asenna ilmaputki kiinni toiseen purkkiin ja arvioi millä etäisyydellä tahdot pitää purkit ja kuinka paljon tarvitset letkua purkkien väliin.
IMG_1703-7053RAW
Asenna katkaistu ilmaletku myös toiseen purkkiin loopiksi ja leikkaa letku poikki keskivaiheilta. Letkujen saman pituisuus helpottaa paineiden tasaantumista purkkien välillä.
IMG_1703-7054RAW
Asenna letkujen välillä T-haara ja kytke se ilmaletkuun joka menee ilmapumppuun. Ilmapumpun lähtöön voi asentaa kuristimen, joka tulee pumpun mukana.
IMG_1703-7059RAW
Kun kaikki vaiheet on tehty, lisää purkkeihin vettä ja kytke ilmapumpun toimintaan. Pumpun tuottama paine on yllättävän kova ja se saa heikomman purkin pullistelemaan. Säätämällä kannen tiukkuutta saat ilmakiven tuottamaan lisää ilmaa veteen. Jos toisesta ilmakivestä tulee enemmän ilmaa kuin toisesta, yritä tasoittaa paine-erot kannen tiukkuuden avulla. Kun kansi on tiukasti kiinni,ilman tulo on vähäistä. Kun kansi aukaistaan on ilman tulo maksimaallista. Jos ilmaa ei tule vielä tuolloinkaan, tarkista ilmalinjan kuristimen asento. Tarvittaessa voit tehdä paineastioita projektiin yhden tai useamman. Useammalla purkilla on parempi käyttää suurempaa ilmapumppua.


Siementen boostausliuos 1

IMG_1703-7072RAW

- 2dl Vettä
- 1ml Melassia, Remo Nature’s Candy
- 1ml Vetyperoksidia
- 10 tippaa Superthriveä
- Mittoja

Mittaa astiaan 2dl vettä. Tiputa siihen 10 tippaa Superthriveä (käytä esim. pipettiä), 1ml vetyperoksidia ja 1ml melassia. Sekoita! Sokerin lähteenä käytin melassia, jota löytyy Remon Nature’s Candy lannoitteesta. Siinä on lisäksi paljon eri aminohappoja. Superthrive on ollut supersuosittu Yhdysvalloissa sen keksimisestä saakka 40-luvulla. Se kykenee ihmeisiin vitamiinien ja hormoniensa kanssa. Vetyperoksidi puhdistaa, mutta myös hapettaa vettä voimakkaasti. 


Siementen boostausliuos 2

IMG_1703-7077RAW

- 2dl Vettä
- 1ml Melassia, Remo Nature’s Candy
- 1ml Merilevää, Remo VeloKelp
- 1ml Matokompostia, GreenTop Plant Power
- 1ml Fulvohappoa, RAW Full Up
- Mittoja

Mittaa astiaan 2dl vettä. Lisää siihen 1ml melassia ja 1ml merilevää. Mittaa siihen myös 1ml matokompostia ja 1ml fulvohappoa. Sekoita! Boostausliuos 2 on samanlainen kuin ensimmäinenkin liuos, mutta se perustuu enemmän luonnollisiin aineisiin. Sokeri tarjotaan jälleen melassin eli Remon Nature’s Candyn kautta. Remon VeloKelp on merilevätuote, joka sisältää luonnonvitamiineja ja luonnonhormoneja. Matokomposti tarjoaa paljon kasvien kaipaamia luonnollisia entsyymejä, ravinteita ja humushappoja. Fulvohapon sanotaan ole ihmiskunnan ihmemolekyyli ja sillä on kyky kulkea soluseinämien läpi kuljettaen mukanaan mineraaleja ja vitamiineja.

Tässä siis ainekset tähän projektiin tällä kertaa.
Painehapetusta annetaan siemenille kohteesta riippuen 1-2vrk, jonka jälkeen normaali idätys kasvista riippuen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...