perjantai 31. maaliskuuta 2017

Villipurjo (Allium tricoccum)

Kasvi on hieman outo ja eipä sille vaikutta olevan edes suomenkielistä nimiä, ainakaan virallistettua sellaista. Allium tricoccum, wild leek, ramp, sring onion, spring garlic. Nimiä tuntuu olevan monia englanniksi. Kasvista käytetään myös kesäpurjo nimitystä, mutta tämä eurooppalainen kasvi on kuitenkin eri (Allium ampeloprasum) (purjo, Allium porrum). Mitä ilmeisemmin kyseessä on Pohjois-Amerikkalainen vastine meidän kotoiselle karhunlaukalle (Allium ursinum).

100/bag Ramp,Wild Leek Seeds (Allium tricoccum) Perennial,Considered by many to be the best tasting member of the onion family
Kuva: Amazon.comKuva: Amazon.com

Miksi villipurjoa tai siis amerikkalaista karhunlaukkaa?
Tämän kasvin pitäisi olla sipulin sukuisista kaikkein maukkain. Maku muistuttaa mietoa valkosipulia. Sato on kerättävissä keväällä, silloin kun muita kasveja vasta aletaan kylvämään avomaalle. Itäminen ei ohjeiden valossa pitäisi vaatia kylmäkäsittelyä, mutta sen vaade karhunlaukan tavoin ei ole poissuljettu. Luonnollinen kylvö tapahtuu loppukesästä tai alku syksystä. Tällöin sato on saatavilla keväällä.

Villipurjo on lehtimetsän kasvi. Se vaatii kuohkean, multavan ja kostean maan. Valoisuus on keväästä vaade, mutta myöhemmin pärjää varjossa tai puolivarjossa. Varsinaista hoitoa ei tarvita, mutta maaperään on hyvä päätyä lehtiä. Lehdistä maatuu vähitellen kuohkeaa ja ravinteikasta multaa. Tarvittaessa tämä voidaan korvata kevyellä lannoituksella. Maan pH 6,8-7,2. Monivuotisena kasvupaikkaa voidaan siirtää ja uudistaa myös sipulien siirrolla. Kylvö 20-25°C, taimettuminen 15-35°C. Käytettävissä taimettumisesta 30-90 päivän päästä keväällä.

IMG_1703-7205RAW
 

IMG_1703-7207RAW

https://www.thespruce.com/growing-ramps-in-the-vegetable-garden-1403463

http://wildfoodshomegarden.com/Ramps.html
https://www.wildedible.com/blog/foraging-ramps

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...