maanantai 10. huhtikuuta 2017

Kotiloiden kevätsiivousta

Vaikka maa on vasta pinnalta sulanut, alkaa jo nyt taistelu kotiloita vastaan. Lehtokotilot heräilevät talvihorroksesta lämpimien päivien myötä ja aloittavat leviämisen talvipaikoistaan. Nyt on hyvä aika siivota kotiloiden talvi- ja otollisia suojapaikkoja puhtaaksi. Pensaiden alustat ja kukkapenkit kannattaa siivota lehdistä ja heinistä. Maan pikku möyhennyskään ei ole lainkaan pahasta. Parin sentin syvyydeltä harattu maa tuo äkkiä esiin sinne ryömineet kotilot. Aikaisemmin aloitettu sota kotiloita vastaan antaa puutarhurille pienen etulyöntiaseman, jota kukaan tuskin pistää pahakseen.

Lehtokotilot ovat levinneet Etelä-Suomessa yhä laajemmalle alueelle ja niitä tapaa myös aikaisempaa runsaampina joukkoina. Vähälumiset talvet rokottavat kantaa tehokkaasti, mutta manuaalista taistelua ei pidä vähätellä. Mediassa on näkynyt myös juttuja biologisesta torjunnasta, mutta tulee huomata niiden toimivuus lehtokotilolle. Myytävät sukkulamadot kun toimivat vain etanoille, eivätkä ne vahingoita lehtokotiloita.

IMG_1704-7260RAW
Puskien aluset keräävät syksyn ja talven aikana kaikenlaista ylhäältä varissutta roskaa. Roskat kannattaa poistaa, koska ne tarjoavat myös myöhemmin suojapaikan kotiloille.
IMG_1704-7263RAW
Lehtien ja oksien alla on usein suotuisia paikkoja kotiloille. Pieni möyhennys tuo lehtokotiloita esille myös maan alta, jonne kotilot ovat hakeutuneet pakkasta suojaan. Roskat ja kotilot kannattaa hävittää. Yksi hyvä tapa on kuopata haravointijätteet syvälle maahan. Kompostiin näitä roskia ei kuitenkaan kannata laittaa. Monet kunnat ottavat vastaan myös puutarhajätettä. Tästä voi olla montaa mieltä, mutta mielestäni se on ongelman siirtoa ja pahimmassa tapauksessa vain levittää kotiloita laajemmalle alueelle.
IMG_1704-7266RAW
Siistityt pensaan aluset eivät tarjoa enää hyvää suojaa kotiloille. Alempia oksia kannattaa myös poistaa, jotta pensaan aluset tuulettuvat helpommin ja ne on samalla myös helpompi pitää puhtaana. Katemateriaaleja tulee välttää, mutta sepeli ja kivet harvoin kätkevät kotiloita joukkoonsa.

IMG_1704-7271RAW

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...