torstai 4. toukokuuta 2017

Porkkanaa, sikuria ja muita kylvöjä

Ensimmäiset avomaan kylvöt on nyt takana. Maa on paikoitellen vielä roudassa, mutta pellon osalta routa on jo hävinnyt. Roudan häviämiseen on auttanut maan jyrsintä. Peruna meni maahan 27.4. ja istukassipulit eilen 3.5. Perunan lajikkeena jälleen Timo. Istukassipulin lajike jäi epäselväksi, mutta jostakin peruslajikkeesta oli kuitenkin kyse.

IMG_1705-7464RAW

Tänään vuorossa oli läjä siemeniä. Porkkanaa monessa muodossa. Pikkukasvarin tausta osoittautui loistavaksi porkkanalle viime vuonna ja samalla linjalla jatketaan nyttenkin. Porkkanalajikkeita Tito, Berlicum ja Nantes. Erikoisempana Kiinasta tilaamani Red Giant Russian ja mixed rainbow. Näiden kiinalaisten osalta en odota mitään.

Tito on aikainen ja helposti viljeltävä lajike.Se kestää varastointia ja menestyy myös raskaammassa maassa ja huonoissa kasvuolosuhteissa.

Nantes on tunnettu lajike kesäkäyttöön. Se on nopeakasvuinen varhaisporkkana. Sen maku on erinomainen, mutta se sopii parhaiten tuorekäyttöön.

Berlicum on klassinen, runsassatoinen syysporkkana. Sen kanta ei viherry. Lajike kasvaa hyvin sekä kevyessä että raskaassa maassa. Se on maukas ja varastointikestävyys hyvä.

Red Giant Russian on myöhäinen lajike. Sen pitäisi kasvaa suureksi, mutta mittojen mukaan se painii Berlicumin kanssa samassa luokassa. Maukas ja hyvä varastoinnin kesto.

Mixed Rainbow on sekalainen lajitelma erivärisiä porkkanoita. Lajikkeina:
Red Core Chantenay, rapea ja makea
Purple Dragon, purppuranvärinen ulkoa, oranssi sisältä
Solar Yellow, eloisan keltainen, makea ja murea
Scarlet Nantes, hienojakoinen ja hienostunut maku
Danvers Half-Long, klassisen kirkkaan oranssi, mahtava makea maku
Parisian, paksu ja pyöreä porkkana
Little Fingers. pikkuporkkana, murea ja makea

IMG_1705-7469RAW


Porkkanoiden lisäksi samaan penkkiin meni palsternakka Hollow Crown. Se on satoisa lajike, mutta itää hitaasti.

Samalla erää kylvettiin myös juuripersilja Halblangea. Juuripersilja muistuttaa palsternakkaa ja sitä myös käytetään samoin. Kylvö tapahtuu suoraan maahan kostutettuun vakoon, mutta ennen tätä siemeniä on hyvä liottaa 2-3 vuorokautta itämisen nopeuttamiseksi. Hyvään kasvuun tarvitaan kuohkea ja ravinteikas maa. Savimaa aiheuttaa juuren haaroittumista.

Ennen kylvösten peittämistä maan pinnalle ripoteltiin Biolanin Kylvö- ja Taimimultaa, joka toivottavasti nopeuttaa itämistä. Samalla mullasta leviää mykorritsat ja hyötymikrobin ympäröivään multaan.

Punasikuri, Palla Rossa 5 kylvettiin myös tänään. Se päätyi hieman toisaalle kuin porkkanat. Sikuri on salaattikasvi, joka tekee punakaalimaisia keriä. Sen maku on hieman kitkerä, mutta se antaa kivan lisän sekasalaattiin. Punasikuri on valmis n. 3kk kylvöstä, mutta keriintyminen vaatii viileitä ilmoja. Viihtyy runsasmultaisessa maassa, joka läpäisee helposti vettä. Vaatii suojaisan paikan.

Punasikurin viereen päätyi punajuurta. Punajuuri Cardeal F1 Hybrid on makea pikkupunajuuri, joka sopii myös ruukkukasvatukseen. Lajike muodostaa pyöreitä golf-pallon kokoisia juuria. Ravinteikkaassa maassa juuret turpoavat paljon suuremmiksikin, mutta säilyttävät kuitenkin lajikkeelle tyypillisen makeutensa.

IMG_1705-7471RAW

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...