keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Kesäkuun lopun näkymiä


Kesäkuu lähenee uhkaavasti loppuaan. Kuukausi on kasvun kannalta ollut hillitympi kuin toukokuu. Se selittynee ainakin paikallisen sään koleudella. Toukokuu kun oli huomattavasti kesäisempi kuin itse kesäkuu. Maaseudun Tulevaisuus kertoikin juuri satokauden olevan kaksi viikkoa normaalia myöhässä.

Vaikka kelit ovat olleet hieman nihkeät viime aikoina, ei tilanteessa ole kuitenkaan suurempaa purnaamista. Kasvu jatkuu tasaiseen tahtiin niin kasvihuoneessa, kuin myös pellon puolella. Pienestä viileydestä huolimatta lannokevettä kuluu viikossa jo 160 litraa kasvihuoneiden osalta. Kastelua pitää ainakin toistaiseksi suorittaa käsin ja automaattikastelua silmällä pitäen toisistaan hyvin poikkeavat kasvualustat vaativat hyvin erillaista kastelurytmiä. Biolanin kasvualustasammal sopii itselleni erittäin hyvin ja sen kastelurytmiikka on nopea, mutta tästä huolimatta kuitenkin hengittävä ja hyvin kosteutta pitävä.

Jaakontaian sumuttelut jatkuvat ennallaan ja olen pyrkinyt vakioimaan suihkutuksen tapahtuvaksi 6 päivän välein. Tämä mahdollistaa +/-1 päivää liikkuman suuntaan tai toiseen. Näin voin sovittaa suihkutusta annettavaksi paremmalla kelillä (valoisuus, tuulisuus.... ), tai kun itselläni on aikaa suorittaa suihkutus sopivana ajankohtana.  

Kasvit ovat vihdoinkin lopullisilla paikoillaan. Tilanahtaus painaa jo päälle.


 Amppelikurkut ovat pitäneet viileistä ilmoista. (Lord Nelson Baby F1)


 

Allekirjoittaneella on ikävä tapa päätyä eri testeihin. Toinen kasvualustatesti tuottanee jälleen hurjan sadon chiliä. "Enemmän kuin tarpeeksi..."


Testiä... Luomua. Aji Lucento rocoto. Tämän kanssa mennään täysin Biolanin luomutuotteiden kanssa. Luomulannoitteet vesiviljelyssä on haastavia ja Aji Lucento vielä haastavempi. Tällä hetkellä typennosto menossa.

Viidakkokurkku on ollut yksi haastavimmista kasveista. Lopulta pari niistä lähti kasvuun ja satoakin näyttäisi olevan luvassa.

 Tässä hyvä osoitus siitä miksi siemenet kannattaa hankkia luotettavista lähteistä. Amppelikurkku olikin kesäkurpitsa. No, näkihän tuon jo valtavista siemenistä. "Kiinalainen Golden Boy".


Rocotot ovat paria poikkeusta lukuunottamatta oikein hyvällä satonäkymällä.

 Kastelun automatisointi on vaiheessa edelleenkin, vaikka viime kesänä homma pelitti. Uusi säiliö pisti vanhat suunnitelmat uusiksi. Ilman veden kierrätystä, vesi pysynyt tasaisena 15C°:ssa.


Coco Reaper F1 edelleen hengissä, vaikka parhaimmat vuodet lienee takana. Kivakurkku on kasvanut hyvin ja kukkinutkin. Sadontuotto sille tuntuu olevan vielä ongelmallista. Haastava kasvi tämäkin.


Ruukkuherneistä saadaan kohta ensimmäiset maistiaiset. (Tom Thumb)


Dunnen perusrunkoon vartettu Oxheart kasvattelee jo kivan kokoisia tomaatin raakileita.


Pinaattien kanssa on ollut parina viime vuotena ongelmia itämisen kanssa. Nyt muutamat ostetut pussilliset liotettiin ennen kylvämistä. Kun siemeniä oli lopulta paljon, osa päätyi suoraan kylmään peltoonkin. Arvatenkin itäminen oli täydellinen niin esikasvatuksessa kuin pellossakin.

 
Avomaankurkut ovat vihdoinkin päässeet lopulliseen paikkaansa. Nyt odotellaan lämpimiä kelejä ja sitä että koko vesiviljelysysteemi saadaan käynnistetyksi.


Herneet koristavat toisen kasvihuoneen edustaa. Lopulta nämä luovat hienon varjostuksen muuten turhan kuumalle kasvihuoneelle Herneinä mm. Alderman


Sarviapila on viihtynyt pellossa, vaikka kasvaakin hieman hitaasti suomalaisissa viileissä keleissä. Kasvihuoneessa palot jo kypsyvät. Sarviapila antaa kanamausteille mm. sen hienon ominaistuoksun.

Ruusukaalia (vas.), punajuurta ja punasikuria. Takana istukassipulia. Ruusukaali innostui kasvuun, kun sai hieman Jaakontaikaa lehdilleen.


Vihanneskrassia, mizunaa ja rukolaa. Kemppit söivät näitä heti itämisen jälkeen. Lopulta näille oli pakko pistää harso suojaksi.  

 Tomaatit alkaavat jo lajikkeesta riippumatta kypsyä. Satonäkymät ovat erittäin runsaat. Tänä vuonna ollaan vältytty tomaattien turhalta pituuskasvulta. Jaakontaialla ja Carbon Kick Boosterilla lienee tähän osuutta, kuin myös siihen, että pihamaan kukat voivat erittäin hyvin koleista ja sateisista keleistä huolimatta. Alppiruusukin jatkaa kukintaansa ennätyspitkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...