keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Liikaa kukkia?

Kukinta on ollut todella intensiivistä kaikilla kasveilla. Erityisen runsasta se on ollut Ikea nft:ssä majailevalla Rocoto Manzano Redillä. Kukat putoilivat aikaisemmin, eikä niissä ollut lainkaan siitepölyä. Kaliumin nosto auttoi synnyttämään kukkiin siitepölyä. Kukat tuntuvat tästäkin huolimatta abortoituvan, vaikka ne olivat onnistuneesti pölyttyneet. Vertailun vuoksi turpeessa olevat rocotot eivät kärsi samanlaisesta ongelmasta.

Nyt kaliumin määrää on nostettu jälleen lisää. Lannokevahvuutta on myös lisätty samalla. Vaikka ravinteista taitaa olla puutetta, on rocoto tästäkin huolimatta kasvanut varsin hyvin ja on ollut rehevä sekä vihreä koko ajan. Latva huitelee jo yli 2 metrin korkeudessa. Lannotteina käytössä sekalainen, mutta tarkkaan laskettu mixi Yaran ja Remo Nutrientsin lannotteita.2 kommenttia:

 1. Otin kantaa aikoinani eräällä ulkomaisella foorumilla tähän kukkien putoamisongelmaan; Mielestäni kasvin koon tulee korreloida juuriston kokoa. Mikäli näin ei ole, kasvi kuvittelee olosuhteiden olevan niin huonot, ettei kannata lisääntyä. Kehoitin silloista kysyjää leikkaamaan kasvia ja lopettamaan lannoituksen yliannostelun. Minut naurettiin ulos...

  Myöhemmin kysyjä vastasi yksityisviestillä että em. toimenpiteet korjasivat tilanteen. Olisiko ollut tuuria...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se varmaan on. Ei pieni moottorikaan jaksa tuupata isoa autoa. Ja tästä nyt varmaan onkin kyse. Toisaaltaan Grodan mainostaa miten säkkiviljelylläkin saavutetaan juuri isoja satoja, kun juuritilaa rajoitetaan. Tosi tähänkin vaaditaan sentään jotain tilaa. Tuossahan juuret rajoittuvat pitkälti tuohon yhteen kivivilla blokkiin.

   Abortoitumiseen on toki monia syitä. Lämpötilat, kastelu, lannoitus ja ravinnesuhteet. Kauppapuutarhaliiton oppaassa on hyvin nimitetty asiat jotka johtavat kukkien abortoitumiseen. Kasvun saaminen generatiiviseen suuntaan vaaditaan usein toimia, jos kasvin kasvu on kovin vegetatiivista. Yön ja koko päivän keskilämpötila pitää saada matalemmalle. Ilmankosteus matalemmalle. Kastelu niukemmalle, mutta lannotus voimakkaammalle. Myös typpi-kalium suhteen muutto matalemmalle.

   Oli miten oli, mutta kasvin ohjaus on taitolaji. ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...